Dei Energy News

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Τα υδροηλεκτρικά γεμίζουν το ταμείο της ΔΕΗ

Τον τρόπο να βγάλει κέρδη ή να καλύψει απώλειες, παρά την κρίση και την πτώση της ζήτησης κατά 4,69% τον Ιανουάριο, έχει βρει η ΔΕΗ φέτος, χάρη στην αυξημένη στάθμη των υδάτων στα φράγματα, υπερδιπλασιάζοντας την παραγωγή των υδροηλεκτρικών σταθμών της, τα οποία δίνουν ρεύμα με μηδενικό κόστος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η ΔΕΗ έχει αυξήσει κατά 100% και πλέον, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση των υδροηλεκτρικών σταθμών. Τα υδροηλεκτρικά συμβάλλουν τώρα κατά 18-20% στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ, έναντι παραγωγής κατά 9-10% στο σύνολο της παραγόμενης ενέργειας, σε μέση ετήσια βάση.
Η χρυσή εφεδρεία των νερών, που μπορούν να αξιοποιηθούν φέτος για μεγάλο διάστημα, σε συνδυασμό με τις μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, που ισχύουν από την πρώτη μέρα της χρονιάς, εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τα κέρδη της ΔΕΗ. Να σημειωθεί ότι τα υδροηλεκτρικά συμβάλλουν με 10% στην ετήσια παραγωγή, ξεκινώντας μετά τον Μάρτιο κάθε χρόνο.
Ο ανεξάρτητος διαχειριστής της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ) έδωσε στοιχεία για την παραγωγή και ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τον πρώτο μήνα της χρονιάς, από τα οποία προκύπτει νέα πτώση της ζήτησης.
Η ζήτηση υποχώρησε στις 4.467,7 γιγαβατώρες τον Ιανουάριο, είναι δηλαδή μειωμένη 4,69% από πέρυσι τον ίδιο μήνα. Ενδιαφέρον όμως είναι ότι η ζήτηση από πελάτες της υψηλής τάσης (μεγάλες βιομηχανίες) έχει αυξηθεί στις 555.000 μεγαβατώρες ή 1,77% από πέρυσι, γεγονός σχετικά ενθαρρυντικό για τη βιομηχανική παραγωγή. Ωστόσο η συνολική πτώση της ζήτησης δείχνει την αδυναμία των οικιακών καταναλωτών.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη έπεσε κατά 11,85% τον Ιανουάριο φέτος, ενώ η παραγωγή από σταθμούς φυσικού αερίου υποχώρησε κατά 23,24%. Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 14,99% τον ίδιο μήνα.
Πάντως ο λιγνίτης εξακολουθεί να προσφέρει το 49,91% της ηλεκτρικής ενέργειας, το φυσικό αέριο το 25,31%, τα υδροηλεκτρικά το 12,97% και οι ΑΠΕ το 7,63%.
Περιμένει έσοδα 6,4 δισ.
* Με περιθώριο λειτουργικών κερδών (EBITDA) 16,5-17%, και μάλιστα με συντηρητικές εκτιμήσεις, υπολογίζει ότι λειτουργεί φέτος η ΔΕΗ στον προϋπολογισμό της, στον οποίο προβλέπει έσοδα 6,1 δισ. ευρώ από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και συνολικά έσοδα 6,4 δισ. ευρώ.
Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή της στο Χ.Α., σύμφωνα με την οποία το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης ενέκρινε τον προϋπολογισμό (του ομίλου) για το 2013. Τα κέρδη για τη ΔΕΗ έρχονται εφόσον το ευρώ είναι «σκληρότερο» από το 1,25 δολάριο (όπως και συμβαίνει, τουλάχιστον για την ώρα) και το brent δεν ξεπερνά τα 110 δολάρια το βαρέλι (πράγμα το οποίο όμως δεν συμβαίνει, αλλά επηρεάζει λιγότερο τα μεγάλα κέρδη απ' ό,τι η ισοτιμία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News