Dei Energy News

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΑΔΜΗΕ- Στη σειρά για αλλαγή διοίκησης-Οι καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ

Προετοιμασία για την αντικατάσταση μελών του Δ.Σ. του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού-ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς προωθούνται αλλαγές στη σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου της εταιρείας, που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ. 
Σχετική ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος και Ευγενία Ουζουνίδου, εγκαλώντας την Κυβέρνηση ότι γενικότερα με τις αλλαγές στις θυγατρικές της ΔΕΗ, επιδιώκει να εγκαταστήσει πρόσωπα προσκείμενα στα κόμματα που την στηρίζουν, εγκαθιδρύοντας κομματοκρατία και αναξιοκρατία. Ειδικά πάντως για την περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, η ανεξαρτησία του οποίου έναντι της μητρικής εταιρείας είναι θεσμοθετημένη και προβλέπεται στις κοινοτικές οδηγίες, οι ερωτώντες βουλευτές σημειώνουν ότι αυτές έγιναν κατά παράβαση του Νόμου 4001/2011, όπως και ότι για τις αλλαγές αυτές θα πρέπει να δοθεί έγκριση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. 
Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει το Εuro2day.gr για το θέμα αυτό, οι αλλαγές αφορούν σε τέσσερα από τα επτά μέλη του εποπτικού συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ, τα οποία διορίζονται με πρόταση της ΔΕΗ. Η αλλαγή της σύνθεσης του οργάνου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι αυτό που εγκρίνει τα μέλη του Δ.Σ. 
Ετσι, προκειμένου να γίνουν αλλαγές στο Δ.Σ., θα πρέπει προηγουμένως να ελεγχθεί η σύνθεση του εποπτικού. Επίσης, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ συζητήθηκε το θέμα αυτό και αναγνώσθηκαν τα βιογραφικά των υποψήφιων να καταλάβουν τις τέσσερις θέσεις του εποπτικού. Ωστόσο επειδή η αλλαγή μελών, γίνεται πριν λήξει η θητεία όσων απομακρύνονται, ήδη τα βιογραφικά των υποψήφιων νέων μελών έχουν σταλεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, και αν η Αρχή δεν εκφέρει αντίθετη άποψη εντός τριών εβδομάδων, τότε θα ισχύσουν οι αλλαγές. 
Πάντως οι προτεινόμενες αλλαγές στα μέλη του εποπτικού θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένες, ενώ τα βιογραφικά των νέων μελών, θα πρέπει να καλύπτουν τα όσα προβλέπει ο Νόμος και ο κανονισμός λειτουργίας του εποπτικού, δηλαδή «να διαθέτουν γνώσεις, ικανότητες και επαγγελματική εμπειρία που απαιτούνται για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους και να παρέχουν εγγυήσεις ανεξαρτησίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους σύμφωνα με το Νόμο». Τέλος, να σημειωθεί ότι για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, προαλείφεται μεσαίο κομματικό στέλεχος της ΝΔ, που βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο της από την περίοδο της ΠΟΛΑΝ.

Εuro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News