Dei Energy News

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΓΙΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ...ΓΡΑΦΕΙ Η "ΗΜΕΡΗΣΙΑ"


Προνόμια που θυμίζουν άλλες εποχές διεκδικούν οι εργαζόμενοι στον ΔΕΔΔΗΕ, εταιρεία 100% θυγατρική της ΔΕΗ, που διαχειρίζεται τα δίκτυα διανομής ρεύματος. Ζητούν όχι μόνον να έχουν μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος, όπως ακόμα εξακολουθούν να έχουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και τις θυγατρικές της, αλλά και να πληρώνουν το κόστος οι καταναλωτές μέσω αυξημένων χρεώσεων..
για ιη χρήση του δικτύου στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις προσφυγές που κατέθεσαν οι δικηγόροι του ΔΕΔΔΗΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), που καθορίζει τις χρεώσεις χρήσεις δικτύου για το 2014.
Ο ΔΕΔΔΗΕ ζήτησε απο τη ΡΑΕ να συμπεριληφθεί στις χρεώσεις για το Δίκτυο Διανομής το 2014 το ποσόν των 13,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,33 εκατ. ευρώ αφορούν στην κάλυψη του κόστους για την παροχή μειωμένου τιμολογίου ρεύματος στους 6.810 εργαζομένους του Διαχειριστή. Τα υπόλοιπα 2,5 εκατ. ευρώ, τα οποία επίσης ο ΔΕΔΔΗΕ ζητεί να καλυφθούν από τους καταναλωτές, αφορούν στη δαπάνη μισθοδοσίας και εργοδοτικών εισφορών του προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ που έχει αποσπαστεί στο Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).
Από έναν πρόχειρο υπολογισμό προκύπτει ότι για κάθε εργαζόμενο στον ΔΕΔΔΗΕ η μέση έκπτωση στο ρεύμα φθάνει για το 2014 στα 1.663,7 ευρώ! Η ΡΑΕ δεν έκανε δεκτά τα αιτήματα, θεωρώντας ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να μετακυλίονται στους καταναλωτές οι δαπάνες αυτές. Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, οι εν λόγω δαπάνες που εγγράφονται στον προϋπολογισμό εκμετάλλευσης του ΔΕΔΔΗΕ χρηματοδοτούνται από τα έσοδα του τέλους για τα δίκτυα, που πληρώνουν οι καταναλωτές. Η ΡΑΕ ζήτησε από εδώ και πέρα η σχετική δαπάνη να μη συμπεριλαμβάνεται στις λειτουργικές δαπάνες της εταιρείας και ο ΔΕΔΔΗΕ να την καλύψει διαφορετικά, π.χ. από τα κέρδη του. Κατόπιν της εξέλιξης αυτής, ο ΔΕΔΔΗΕ στράφηκε... προς στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα βασικά επιχειρήματα στις προσφυγές είναι ότι η τελική επιβάρυνση στον Ελληνα καταναλωτή θα είναι αμελητέα, περίπου 1,5 ευρώ τον χρόνο για τον καθένα.
Το ποσό αυτό μπορεί να είναι ελάχιστο, δεν εξηγεί όμως ούτε γιατί οι υπάλληλοι του Διαχειριστή θα πρέπει να έχουν έκπτωση στο ρεύμα, που μάλιστα κατά μέσον όρο ξεπερνά τα 500 ευρώ/τετράμηνο, ούτε γιατί το κόστος αυτό δεν το επωμίζεται η ίδια η εταιρεία, αλλά ζητά να το περάσει στους καταναλωτές.
Η παροχή πάντως αυτή είναι κατοχυρωμένη με νόμο και τα τελευταία χρόνια φορολογείται.


Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News