Dei Energy News

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Η ΔΕΗ παραδέχεται το χρέος μισού εκατομμυρίου της Νέας Δημοκρατίας
Του Μάριου Αραβαντινού (http://www.koutipandoras.gr/)
 
Τον περασμένο Νοέμβριο το Hot Doc αποκάλυπτε το υπέρογκο χρέος της Νέας Δημοκρατίας προς τη ΔΕΗ, το οποίο την περίοδο εκείνη ξεπερνούσε το μισό εκατομμύριο. Επρόκειτο για ανεξόφλητους λογαριασμούς και χαράτσι, τα οποία παρέμεναν απλήρωτα επί μήνες, με το κυβερνών κόμμα να επικαλείται την οικονομική κρίση και τη διοίκηση της ΔΕΗ να της κλείνει το μάτι..
προβαίνοντας σε συνεχείς διακανονισμούς, χωρίς παράλληλα να κόβει το ρεύμα των κεντρικών γραφείων του κόμματος στη λεωφόρο Συγγρού. Η αναστάτωση που προκλήθηκε ανάγκασε τη Νέα Δημοκρατία να απαντήσει ψευδώς, δια στόματος του προϊσταμένου του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργου Μουρούτη, ότι το ρεπορτάζ δεν ισχύει, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος, επικαλέστηκε προσωπικά δεδομένα και αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση της βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή, σνομπάροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Μήνες μετά, κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση, την οποία έχει αναλάβει ο εισαγγελέας πρωτοδικών Αθηνών Αριστείδης Κορέας, η ΔΕΗ προχώρησε σε διευκρινίσεις αναφορικά με το χρέος της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, έξι μήνες μετά το πρώτο δημοσίευμα ξεπερνούσε τις 461.000 ευρώ, με τη ΔΕΗ και τη Νέα Δημοκρατία να έχούν προχωρήσει σε έναν ακόμη διακανονισμό 24 δόσεων.
Είχε προηγηθεί δεύτερη ερώτηση της Ραχήλ Μακρή, η οποία εγκαλούσε τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και τη διοίκηση της Υπηρεσίας για τον ισχυρισμό τους περί προσωπικών δεδομένων, στον οποίο στήριζαν την απόφασή τους να μην καταθέσουν τα έγγραφα που ζητούσε η βουλευτής. Η πρωτοφανής πρώτη απάντηση της ΔΕΗ και του υπουργείου Περιβάλλοντος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η ΔΕΗ αποφεύγει να δημοσιοποιεί τα στοιχεία των πελατών της για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων».
Εσκεμμένα απέκρυπταν οι διοικούντες τη ΔΕΗ ότι τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου δεν έχουν προσωπικά δεδομένα, ενώ το άρθρο 133 του Κανονισμού της Βουλής ξεκάθαρα αναφέρει ότι ο υπουργός υποχρεούται να μην καταθέτει έγγραφα που αφορούν μόνο διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του κράτους μυστικό. Όπως ανέφερε στη δεύτερη κατά σειρά ερώτησή της η Ραχήλ Μακρή: «στην περίπτωση των οφειλών της Νέας Δημοκρατίας στη ΔΕΗ τα έγγραφα που ζητήθηκαν για κατάθεση δεν αφορούν ζητήματα ασφάλειας τους κράτους, ούτε και προσωπικά δεδομένα αφού το κυβερνών κόμμα είναι νομικό πρόσωπο».
Πλήρωσαν με τις αποκαλύψεις
Όπως προκύπτει από την τελευταία απάντηση της ΔΕΗ και του υπουργείου Περιβάλλοντος, η Νέα Δημοκρατία κατέβαλλε, μέσα στο Δεκέμβριο του 2013, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη του Hot Doc, για το υπέρογκο χρέος της, ποσό 100.000 ευρώ. Παράλληλα αιτήθηκε νέα ρύθμιση 24 δόσεων, για την οφειλή η οποία μετά την πληρωμή των 100.000 ανερχόταν σε 461.322 ευρώ. Και αυτός ο διακανονισμός εγκρίθηκε από τη ΔΕΗ.
Το τεράστιο χρέος της Νέας Δημοκρατίας, προς έναν οργανισμό ο οποίος απαξιώθηκε με κάθε τρόπο για να διασπαστεί και τελικά να πωληθεί, ξεπερνούσε στις αρχές του Νοεμβρίου 2013 τις 560.000 ευρώ. Η ΔΕΗ βεβαίως δεν έκοβε το ρεύμα, ενώ κάθε φορά η διοίκηση της Επιχείρησης, παρανομώντας, εφεύρισκε μια ρύθμιση για να μην πληρώσουν οι θαμώνες των πολυτελών κτιρίων της Συγγρού. Το κυβερνών κόμμα, απ ’ ό,τι προέκυπτε από τα έγγραφα που αποκαλύψαμε δεν πλήρωνε ούτε το κατά Βενιζέλο «ασφάλιστρο κινδύνου», το χαράτσι. Απέναντι στη ΔΕΗ χρησιμοποιούσε ως επιχείρημα πως η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει την αποπληρωμή των χρεών του μισού εκατομμυρίου. Αυτό το επιχείρημα ισχύει βέβαια για κάθε καταναλωτή και κυρίως γι' αυτούς που τους έχουν κόψει το ρεύμα, αλλά μόνο για τη Νέα Δημοκρατία γινόταν αποδεκτό.
Παρά τις εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης που κατά καιρούς εξέδιδε η Επιχείρηση, το ρεύμα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος δεν κοβόταν ποτέ. Σαν να μην έφθανε αυτό, η ΔΕΗ αποδεχόταν  τον ισχυρισμό της οικονομικής κρίσης, τον οποίο προέβαλλε η Νέα Δημοκρατία, και της έκανε χαριστικές δόσεις, πρώτα 24 και μετά 40, οι οποίες φυσικά δεν αποπληρώνονταν. Σε μια αντίστοιχη ρύθμιση 24 δόσεων, την τρίτη κατά σειρά, προχώρησε η Επιχείρηση και μετά την αποκάλυψη του περιοδικού, διευκρινίζοντας ότι ο πελάτης τηρεί τον διακανονισμό, πράγμα το οποίο δεν έπραττε πάντως επί πολλούς μήνες και μέχρι το Hot Doc να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία. 
Δείτε την απάντηση-παραδοχή της ΔΕΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News