Dei Energy News

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Βελτιώσεις στο NOME για μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση του κειμένου για τις δημοπρασίες NOME που θα δώσει σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες η ΡΑΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress έχουν υπάρξει διορθώσεις στο αρχικό σχέδιο, με βάση κάποια από τα αιτήματα που έχουν διατυπώσει οι βασικοί πελάτες του φθηνού λιγνιτικού και υδροηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή οι ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Συγκεκριμένα συζητούνται, με καλές πιθανότητες να γίνουν δεκτά, δύο θέματα:
·         Να μπορεί να μεταπωληθεί, δηλαδή να «επιστραφεί»..
στο σύστημα ένα ποσοστό από τη συμβολαιοποιημένη ενέργεια που δεν καταναλώνουν οι βιομηχανίες.
·         Να υπολογίζονται τα «δικαιώματα» που παίρνει ο πελάτης με βάση το καταναλωτικό προφίλ του, και συγκεκριμένα με βάση τη μέγιστη ισχύ της νύχτας.
Παράλληλα «δουλεύεται» η μεθοδολογική προσέγγιση για τον καθορισμό της τιμής αναφοράς. Όπως έχει αποκαλύψει το energypress, σε γενικές γραμμές, η προσέγγιση αυτή συνοψίζεται στο εξής σχήμα: Λαμβάνεται ως βάση το λογιστικό κόστος που δηλώνει η ΔΕΗ για τη λιγνιτική της παραγωγή (περίπου 60 ευρώ η μεγαβατώρα) και από αυτό θα αφαιρεθεί ένα ποσό που θα αποτελεί το κίνητρο απόδοσης για τη ΔΕΗ. Λαμβάνονται ταυτόχρονα υπόψη τα δεδομένα που προκύπτουν από τον κοστολογικό έλεγχο της Ernst & Young, την απόφαση της διαιτησίας για την υπόθεση Αλουμίνιον – ΔΕΗ και βέβαια η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ το Φεβρουάριο.
Τιμή αναφοράς
Όπως επίσης έχει γράψει το energypress, οι εκτιμήσεις της αγοράς συγκλίνουν στο ότι η τιμή αναφοράς θα είναι στα επίπεδα που πρότεινε ο μέτοχος, (το υπουργείο Οικονομικών), στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ στις 28 Φεβρουαρίου, για το βιομηχανικό ρεύμα. Θα κινηθεί δηλαδή στα επίπεδα των 44 ευρώ τη μεγαβατώρα. Από εκεί και πέρα, δεν αποκλείεται να υπάρξει η χρήση κάποιου συντελεστή ή κάποιας μεθόδου που να μειώνει ακόμα περισσότερο την τιμή για τις βιομηχανίες που δουλεύουν νύχτα όπως οι χαλυβουργίες και οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι οποίες είχαν ένα επιπλέον 20% που οδηγούσε σε τιμή περί τα 35 ευρώ η μεγαβατώρα. Πρακτικά, με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, οι δημοπρασίες θα δώσουν για τις βιομηχανίες τα επίπεδα τιμών που τους είχε εξασφαλίσει ο μέτοχος με την παρέμβασή του στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα: Στο τέλος Ιουλίου θα δοθεί από τη ΡΑΕ στο ΥΠΕΚΑ και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης η μεθοδολογική προσέγγιση και τα νούμερα για την τιμή αναφοράς. Επίσης θα δοθεί για δεύτερη διαβούλευση το σχέδιο της ΡΑΕ για τον τρόπο εφαρμογής των δημοπρασιών. Το Σεπτέμβριο, μετά τη δεύτερη διαβούλευση, θα δοθεί το τελικό κείμενο, καθώς και η τελική πρόταση για την τιμή αναφοράς. Αυτά όλα θα πρέπει στη συνέχεια να νομοθετηθούν από το ΥΠΕΚΑ πράγμα που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση οι δημοπρασίες δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν πριν τον Νοέμβριο.
Τι ζητούσε η βιομηχανία
Η ενεργοβόρος βιομηχανία είχε αντιδράσει έντονα στο σχέδιο που είχε παρουσιάσει η ΡΑΕ σε πρώτη διαβούλευση. Ζήτησε από τη ΡΑΕ τέσσερα πράγματα:
·        Να μην γίνονται πλειστηριασμοί αλλά να καθορίζεται διοικητικά η τιμή διάθεσης του ρεύματος
·        Να συνάπτονται διμερή συμβόλαια και όχι να περνάνε οι πράξεις μέσα από το pool (στην πράξη μεταφράζεται στο να μην πληρώνουν οι βιομηχανίες τον ΕΦΚ που έχει επιβληθεί στο φυσικό αέριο)
·        Να καθορίζονται τα «δικαιώματα» που παίρνει ο πελάτης με βάση το καταναλωτικό προφίλ του, ώστε να πριμοδοτείται η βιομηχανία που δουλεύει σε ώρες νυχτερινές. Πρακτικά ζητούν να υπολογίζονται τα «δικαιώματα» με βάση τη μέγιστη ισχύ της νύχτας.
·        Να μπορεί να μεταπωληθεί, δηλαδή να «επιστραφεί» στο σύστημα η συμβολαιοποιημένη ενέργεια που δεν καταναλώνουν οι βιομηχανίες. Το ζήτημα εδώ έχει ως εξής: Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες που δουλεύουν νύχτα για να έχουν φθηνό τιμολόγιο (κυρίως χαλυβουργίες και τσιμεντοβιομηχανίες), καταναλώνουν συνολικά περίπου 200 ΜW. Για να κλείσουν οι προμηθευτές συμβόλαια με τις βιομηχανίες για την πώληση νυχτερινού ρεύματος προερχόμενου από τις δημοπρασίες, θα  πρέπει να βρούν και αντίστοιχους καταναλωτές, περί τα 200 MW, για το ημερήσιο ρεύμα. Κάτι τέτοιο θεωρείται ανέφικτο. Συνεπώς δεν θα μπορούν να υπάρξουν συμβόλαια με τις βιομηχανίες και οι τελευταίες θα μείνουν εκτός ωφελημάτων των δημοπρασιών. Ζητούν λοιπόν, κατά το πρότυπο του Γαλλικού NOME, να μπορούν να «επιστρέφουν» το περισσευούμενο ημερήσιο ρεύμα, και μάλιστα σε τιμές υψηλές, τέτοιες που να αντιστοιχούν στο γεγονός ότι πρόκειται για ημερήσιο ρεύμα.
Όπως προαναφέρθηκε, το τρίτο και τέταρτο σημείο είναι πιθανόν να ικανοποιηθούν έστω και εν μέρει. Αντίθετα το πρώτο και το δεύτερο μάλλον όχι. Το σίγουρο είναι πάντως ότι το NOME θα αφορά δημοπρασίες μέσω προμηθευτών με τιμή βάσης, για τον τρόπο υπολογισμού της οποίας, δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις.

 http://energypress.gr/news/reuma/Beltiwseis-sto-NOME-gia-meiwsh-toy-energeiakoy-kostoys-twn-biomhhaniwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News