Dei Energy News

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΑΔΜΗΕ: Μείον... ένας στο διαγωνισμό μετά το «γάμο» Κινέζων και Ιταλών

Με «κουμπάρο» τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, επισημοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Ρώμη το συνοικέσιο της ιταλικής TERNA με την κινεζική State Grid of China Corporation. Έτσι η δεύτερη έναντι 2,1 δισ. Ευρώ καθίσταται μέτοχος στο 35% της CDP Reti, η οποία με τη σειρά της ελέγχει το 30% του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή της TERNA.
Όπως είχε γράψει το Euro2day.gr την περασμένη εβδομάδα, η είσοδος της κινεζικής εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της μητρικής εταιρείας της TERNA, θα έχει οπωσδήποτε επιπτώσεις..
στο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, καθώς αμφότερες οι εταιρείες είναι υποψήφιες για την εξαγορά του.
Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει το Euro2day.gr, μετά την εξέλιξη αυτή, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι είτε το ενδιαφέρον της κινεζικής εταιρείας θα αποσυρθεί υπέρ της TERNA, είτε οι δύο εταιρείες θα καταθέσουν κοινή προσφορά. Πιθανότερο σενάριο θεωρείται το πρώτο, χωρίς πάντως να αποκλείεται και το δεύτερο, καθώς η ιταλική εταιρεία δείχνει μέχρι στιγμής ότι επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει πρόσβαση στο ελληνικό δίκτυο, ως μέρος του στρατηγικού της σχεδιασμού για την επέκτασή της στα δίκτυα ηλεκτρισμού της περιοχής (ΝΑ Ευρώπη, Δυτικά Βαλκάνια).
Οι επισκέψεις των ανώτατων στελεχών της TERNA είναι συχνότατες στην Αθήνα, ενώ μόλις την προπερασμένη εβδομάδα ανώτατα στελέχη της είχαν συναντήσεις με υπουργούς στην Αθήνα.
Από πηγές που γνωρίζουν το θέμα, επισημαίνεται ότι αιτία για την εξέλιξη αυτή, είναι το γεγονός ότι με τον έμμεσο έλεγχο του 30% της TERNA από την κινεζική εταιρεία, διαμορφώνονται συνθήκες σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ των μετόχων.
Επιπλέον και κυρίως διότι συμφωνήθηκε η συμμετοχή δύο εκπροσώπων της κινεζικής εταιρείας στο δ.σ. της CDP Reti, αλλά και ενός στο δ.σ. της TERNA. Το τελευταίο καθιστά απολύτως παράδοξο στο δ.σ. της ΤΕRNA να συζητούνται λεπτομέρειες για την προσφορά εξαγοράς του ΑΔΜΗΕ και να έχει πλήρη γνώση τους μέλος του δ.σ. που εκπροσωπεί εταιρεία που είναι ανταγωνίστρια της TERNA για τον ίδιο διαγωνισμό.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το πώς θα τακτοποιηθεί η «λεπτομέρεια» καθώς τα επιτελεία των δύο πλευρών διαπραγματεύονταν μέχρι την τελευταία στιγμή για βασικά ζητήματα, όπως τα ποσοστά πού θα πωλούνταν στην κινεζική εταιρεία.
Έτσι για το θέμα οι αποφάσεις αναμένονται για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News