Dei Energy News

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

NOME: Τη μάχη της αρχικής τιμής ετοιμάζεται να δώσει η ΔΕΗ


Η κυβέρνηση έχει δώσει την κατεύθυνση, πρώτον, για στήριξη των βιομηχανιών με ρεύμα σε ανταγωνιστικές τιμές και δεύτερον, για διευκόλυνση του ανοίγματος της λιανικής αγοράς ρεύματος. Οι βιομηχανίες βλέπουν το νέο σχέδιο της ΡΑΕ για τις δημοπρασίες να δικαιώνει, επί της ουσίας, τα βασικά αιτήματά τους και να τους εξασφαλίζει ρεύμα στις σημερινές ίσως και σε χαμηλότερες τιμές. Οι προμηθευτές θα μπορούν να πάρουν ένα σημαντικό ποσό ενέργειας, σε ικανοποιητικές τιμές, γεγονός που τους επιτρέπει να..
ενισχύσουν τη θέση και τα μερίδιά τους, τουλάχιστον σε κάποιες κατηγορίες καταναλωτών. Και τέλος η ΔΕΗ αισθάνεται, για πρώτη ίσως φορά τόσο άμεσα, την πίεση που της ασκείται για να… παραδώσει μέρος των ωφελημάτων που της εξασφαλίζει η δεσπόζουσα θέση της.
Αυτή φαίνεται ότι είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την ανακοίνωση από τη ΡΑΕ του δεύτερου σχεδίου της για τις δημοπρασίες τύπου NOME, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι επισήμως κάθε πλευρά θα εμφανιστεί να διαμαρτύρεται για την ατολμία ή τις ατέλειες του μοντέλου.
Αντιδρά η ΔΕΗ
Πρέπει βεβαίως να σημειωθεί ότι στο κείμενο που δόθηκε σε διαβούλευση δεν υπάρχει απάντηση για το θέμα της αρχικής τιμής αναφοράς, από το οποίο στην πραγματικότητα καθορίζονται τα πάντα. Παρόλα αυτά όλοι οι υπολογισμοί γίνονται με βάση την εκτίμηση ότι η τιμή αναφοράς θα είναι στα επίπεδα που πρότεινε ο μέτοχος στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ στις 28 Φεβρουαρίου. Εκεί όμως θα δοθεί και η μάχη της ΔΕΗ, κύκλοι της οποίας μιλώντας στο energypress επανέλαβαν ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να πουλήσει κάτω από το κόστος παραγωγής. «Το κόστος είναι συγκεκριμένο, είναι αυτό που προκύπτει από τα επίσημα κοστολογικά στοιχεία που έχει δώσει η ΔΕΗ» ανέφεραν χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η επιχείρηση  ποτέ δεν αποδέχτηκε ότι το κόστος της είναι μικρότερο από εκείνο που έχει δώσει επίσημα και ότι «η τιμολογιακή πολιτική προς τη βιομηχανία είναι ένα άλλο θέμα, καθώς η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ αποφάσισε με βάση την πολιτική απόφαση που πήρε η κυβέρνηση που είναι και ο βασικός μέτοχος».
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο ίδιος ο κ. Ζερβός, ανέφερε δημόσια ότι «με την πώληση του 30% του παραγωγικού και εμπορικού δυναμικού της μέσω της «Μικρής ΔΕΗ» και με το μοντέλο πώλησης λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες μέσω των δημοπρασιών, πολύ μεγάλο ποσοστό της ΔΕΗ θα το εκμεταλλεύονται τρίτοι και μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια η κατάρρευση της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας, με όσα συνακόλουθα θα έχει αυτό στην οικονομία». Υποστήριξε δε ότι η αρχική τιμή αναφοράς των δημοπρασιών «θα πρέπει να οριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην περιλαμβάνει μόνο το πλήρες κόστος παραγωγής, αλλά και προβλέψεις για επενδύσεις κ.ά.».
Βιομηχανία
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς που κάνουν οι εκπρόσωποι της ενεργοβόρου βιομηχανίας, οι δημοπρασίες θα δώσουν τα επίπεδα βιομηχανικών τιμολογίων που τους είχε εξασφαλίσει ο μέτοχος με την παρέμβασή του στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ. Με το νέο σχέδιο θα μπορεί να επιστραφεί από τις βιομηχανίες στο σύστημα ένα (μικρό) ποσοστό από τη συμβολαιοποιημένη ενέργεια που δεν καταναλώνεται, ενώ θα υπολογίζονται τα δικαιώματα που παίρνει ο κάθε πελάτης με βάση το καταναλωτικό του προφίλ και ειδικότερα με βάση τη μέγιστη ισχύ της νύχτας. Ταυτόχρονα δημιουργούνται ειδικές κατηγορίες μεγάλων καταναλωτών που αφορούν τις βιομηχανίες με την πολύ υψηλή κατανάλωση, οι οποίες θα μπορούν να πάρουν τιμή μέχρι και στο 70% των υπόλοιπων επιχειρήσεων, όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα με τα βιομηχανικά τιμολόγια της ΔΕΗ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι για τη βιομηχανία είναι σημαντικό το να οδηγούν οι δημοπρασίες σε τιμές κάτω ή ίσες με τις υφιστάμενες, καθώς έτσι «προστατεύονται» και τα βιομηχανικά τιμολόγια που ισχύουν σήμερα από τον κίνδυνο να θεωρηθούν ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση Ανταγωνισμού.
Προμηθευτές
Όσον αφορά τους προμηθευτές, οι πρώτες ανεπίσημες αντιδράσεις τους μπορούν να χαρακτηριστούν θετικές. Υπολογίζουν ότι από τα 1200 MW που θα βγούν σε δημοπρασία τα 900 περίπου θα τα απορροφήσει η βιομηχανία και θα μείνουν περί τα 300 MW για να τα αξιοποιήσουν οι εταιρείες προμήθειας ώστε να μειώσουν το κόστος αγοράς της ενέργειας και να μπορέσουν να ανταγωνιστούν αποτελεσματικότερα τη ΔΕΗ, τουλάχιστον σε εκείνα τα τιμολόγια που και σήμερα δραστηριοποιούνται. «Η κατάσταση δεν αλλάζει θεαματικά αλλά βελτιώνεται και μας δίνει τη δυνατότητα για όσο χρόνο ισχύσουν οι δημοπρασίες να μεγαλώσουμε τα μεγέθη και τα μερίδιά μας» αναφέρει στο energypress στέλεχος μεγάλης εταιρείας.

 http://www.energypress.gr/news/reuma/NOME:-Th-mahh-ths-arhikhs-timhs-etoimazetai-na-dwsei-h-DEH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News