Dei Energy News

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Νέο μεγάλο success story: αυξήθηκαν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας!


Τον Απρίλιο 2010 η χώρα μπήκε στο σπιράλ θανάτου των μνημονίων και η οικονομία γνώρισε μια πρωτοφανή ύφεση, χειρότερη κι απ’ αυτή του 1929. Πολύ μελάνι χύθηκε απ’ το 2010, για τις αιτίες που φτάσαμε ως εδώ, αλλά το βασικό συμπέρασμα στο οποίο συνέκλιναν όλοι ήταν ότι η παραγωγική βάση της χώρας συρρικνώθηκε πολύ, στράφηκαν όλοι στις εισαγωγές κι όταν δεν παράγεις, τα χρήματα φεύγουν απ’ τη χώρα και κάποια στιγμή τελειώνουν.
Η χώρα λοιπόν έχει ανάγκη από παραγωγή κι εξαγωγές, πολλές εξαγωγές, για να ξαναγυρίσουν πίσω τα χρήματα που έκαναν φτερά και πέταξαν την προηγούμενη δεκαετία, τη δεκαετία της “ισχυρής οικονομίας” του Σημίτη, τη δεκαετία της εισαγωγής του ευρώ, τη δεκαετία της..
μεγαλύτερης “μάσας” όλων των εποχών.
Αντί να βλέπουμε αύξηση των εξαγωγών, βλέπουμε τις νταλίκες που μεταφέρουν τα ελληνικά ροδάκινα στη Ρωσία να επιστρέφουν φορτωμένες, επειδή η εξωτερική πολιτική των Γερμανών ήθελε να βάλει το χέρι της στην Ουκρανία και οι συμμαχίες της Βούλτεψη “δεν χαλάνε για ροδάκινα“. Βλέπουμε τις εξαγωγές γουναρικών στη Ρωσία να απειλούνται και τους Ρώσους να παρομοιάζουν τη Καστοριά με το Ντητρόιτ ως πόλη-φάντασμα. Βλέπουμε την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια να χάνει την αγορά της Ρωσίας, και μάλιστα να την κερδίζουν οι Τούρκοι. Και βλέπουμε και την ελληνική γραφειοκρατία να κάνει άλλη μια φορά το θαύμα της και να καθυστερεί την έγκριση τύπου για το νέο PONY, που θα αναβιώσει ένα ελληνικό αυτοκίνητο-θρύλο της δεκαετίας του 1970-80. Τι κάνει η κυβέρνηση; Η κυβέρνηση κάνει διακοπές για Δεκαπενταύγουστο ή τρέχει να θαυμάσει έναν τάφο στην Αμφίπολη, που ακόμα δεν αποκαλύφθηκε, μήπως και μετατοπίσει την ατζέντα. Όλοι τους το έχουν πάρει απόφαση ότι δεν βρίσκουν 180 ψήφους για την προεδρική εκλογή κι ότι έρχεται η ώρα να τα μαζεύουν.
Σ’ αυτό το καταπληκτικά αναπτυξιακό περιβάλλον, ήρθαν, σαν κερασάκι στην τούρτα, τα στοιχεία  …
του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική ενέργεια στο επτάμηνο Ιαν-Ιουλ 2014. Όπως βλέπουμε και στα διαγράμματα, έχουμε μείωση της παραγωγής από το πανάκριβο και εισαγόμενο φυσικό αέριο, αλλά αυτό δεν είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής από λιγνίτη, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών! Ναι, η χώρα είναι χρεοκοπημένη, ναι οι εξαγωγές μειώνονται και ναι, κάνουμε εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας! Βγάζουμε κι άλλα λεφτά έξω! Λεφτά που η χώρα δεν τα έχει, τα δανείζεται απ’ τους “φίλους και συμμάχους” φουσκώνοντας το δημόσιο χρέος σαν μπαλόνι, για να υποστηρίζει έπειτα την παρέμβαση στην Ουκρανία, στη Λιβύη, στη Συρία και πάει λέγοντας.
Η μείωση της παραγωγής από φυσικό αέριο ήταν αναμενόμενη, την είχε προαναγγείλει στις αρχές Απριλίου ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, με την αλλαγή του Κανονισμού ΕΣΜΗΕ από τον Ιούλιο 2013. Και είχε από τότε επισημάνει την αύξηση των εισαγωγών. Περιμέναμε αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, αφού κι αυτή είχε προαναγγελθεί, στις 29 Απριλίου από το Ζερβό, αλλά δεν τη βλέπουμε, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που είχε προαναγγελθεί και στο βαθμό που να επιτρέπει μείωση των εισαγωγών. Ο Ζερβός έχει εκτιμήσει για το 2014 25500GWh λιγνιτικής παραγωγής, αλλά μάλλον θα είναι ο μόνος που θα τις δει, στο όνειρό του φυσικά.
Όπως γράφαμε την Πρωτομαγιά, “Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το πρώτο τρίμηνο 2014 δείχνουν πράγματι μια αύξηση 10% στη λιγνιτική παραγωγή ως προς το 2013, είναι όμως μόνο στο 48% του ενεργειακού μείγματος έναντι 47% το ίδιο διάστημα πέρυσι. Κι επειδή τώρα αρχίζει και η παραγωγή των Φ/Β, που απορροφάται κατά προτεραιότητα απ’ το σύστημα, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα στοιχεία και των επόμενων μηνών, προκειμένου να δούμε κατά πόσο θα επαληθευθούν οι προβλέψεις για 25500GWh. Μακάρι να επαληθευθούν και μακάρι να συνοδεύονται κι από μείωση σ’ αυτό που λέμε “ειδική κατανάλωση λιγνίτη”, δηλαδή πόσο λιγνίτη καίμε για να παράγουμε μια κιλοβατώρα”. Τώρα που φτάσαμε στον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία του 7μήνου 2014 η λιγνιτική παραγωγή είναι μόλις 4,68% αυξημένη, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Δεν υπάρχει πλέον απολύτως καμιά περίπτωση να αυξηθεί σε επίπεδο έτους κατά 10% σε σχέση με το 2013, δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος. Κι εκτός απ’ το χρόνο, δεν φαίνεται να υπάρχουν και κάποιες άλλες “λεπτομέρειες”, ασήμαντες ίσως για το Ζερβό, σημαντικές όμως για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας . Γι’ αυτό κι επαναλαμβάνουμε τα ερωτήματα που βάλαμε στις αρχές της εβδομάδας: θα μας πει κανείς αν υπάρχουν αποκαλυμμένα αποθέματα στα λιγνιτωρυχεία, έτοιμα για απόληψη το χειμώνα; Θα μας πει κανείς πόσα είναι τα αποθέματα λιγνίτη στις αυλές των ΑΗΣ; Και τι ποιότητα έχουν;
Φαίνεται ότι ο Ζερβός είναι πολύ απορροφημένος απ’ την προετοιμασία του ξεπουλήματος του ΑΔΜΗΕ, της “μικρής” ΔΕΗ και της “μεγάλης” ΔΕΗ, που δεν προλαβαίνει να παρακολουθήσει το κύριο αντικείμενο της Επιχείρησης, που είναι φυσικά η διασφάλιση φθηνού ηλεκτρισμού στη χώρα. Εκτός κι αν θεωρεί ότι “έχει χάσει τη μπάλα” με το κόστος της εγχώριας παραγωγής και το έριξε στις εισαγωγές, καθόσον, σύμφωνα με δημοσιεύματα του οικονομικού τύπου, τις αυξημένες εισαγωγές ηλεκτρισμού τις κάνει η ίδια η ΔΕΗ! Και δίνει η ΔΕΗ δουλειά στους Βούλγαρους, τους Αλβανούς κι όποιον άλλο δίνει “φθηνή” ενέργεια στην περιοχή, αλλά δεν δίνει δουλειά στους Έλληνες! Η ΔΕΗ του Ζερβού μετατράπηκε σε εισαγωγέα ανεργίας! Η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας μετατρέπεται, στα χέρια του Ζερβού, σε εμπορική!
Το Ζερβό τον έβαλε η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010, για να προωθήσει την “πράσινη” ανάπτυξη. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά, “πράσινη” ανάπτυξη απ’ τη ΔΕΗ δεν είδαμε (κι ευτυχώς δεν είδαμε), αλλά είδαμε μια αποδιοργάνωση του λιγνίτη κι ενίσχυση του φυσικού αερίου. Λόγω των μνημονίων είδαμε μια τεράστια μείωση του μισθολογικού κόστους, σε πρωτοφανή ιστορικά επίπεδα,  μείωση απ’ την οποία ουδόλως ωφελήθηκε ο καταναλωτής, είτε οικιακός είτε βιομηχανικός, αντίθετα, είδαμε διαρκείς αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού. Τώρα βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο να αυξάνονται και οι εισαγωγές. Πριν ακριβώς ένα χρόνο, το Δεκαπενταύγουστο 2013, είδαμε και πρωτοφανή απανωτά μπλακ άουτ στη Σαντορίνη, από τις ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού. Ο Ζερβός θα μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της ΔΕΗ που παρέλαβε Επιχείρηση, τη μεγαλύτερη Ελληνική Βιομηχανική Επιχείρηση, και παρέδωσε κομμάτια …
Τα λινκς τεκμηρίωσης βρίσκονται στο http://greeklignite.blogspot.gr/2014/08/success-story.html και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News