Dei Energy News

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Υποχωρεί ο λιθάνθρακας, αλλά ο λιγνίτης ακλόνητος στις ΗΠΑ, τουλάχιστον μέχρι το 2035


 
Είχαμε γράψει από τις αρχές Απριλίου για τα νέα μέτρα που επρόκειτο να πάρει η κυβέρνηση Ομπάμα στις ΗΠΑ, με τα οποία, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, θα έβαζε νέα όρια εκπομπών CO2, που θα καθιστούσαν απαγορευτική την κατασκευή εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο χωρίς σύστημα CCS για τη συγκράτηση του CO2.
Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν στις αρχές Ιουνίου και το..
ιστολόγιό μας σας ενημέρωσε σχετικά. Τώρα άρχισαν να βγαίνουν εκθέσεις με τις εκτιμήσεις των επιπτώσεων στα εργοστάσια και τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, ανάλογα με …
την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε επιμέρους Πολιτεία. Τέτοιες εκθέσεις είναι η κυλιόμενη “Energy Market Perspective” και η “2014 Strategic Directions: US Electric Industry“, από την εταιρεία συμβούλων Black & Veatch. 
Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση “Energy Market Perspective/Mid-Year 2014“, το ενεργειακό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ, που το βλέπουμε στο πρώτο διάγραμμα ως προς την εγκατεστημένη ισχύ, πρόκειται να αλλάξει σημαντικά τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2038, προς όφελος του φυσικού αερίου. Δεν χρειάζεται μεγάλη φιλοσοφία, το άφθονο και φθηνό σχιστολιθικό αέριο έδωσε τη  δυνατότητα στην κυβέρνηση Ομπάμα να αλλάξει τη νομοθεσία προς όφελος των πετρελαιάδων, ταυτόχρονα όμως η φθηνή ενέργεια μετατοπίζει επενδύσεις της βαριάς και ενεργοβόρας βιομηχανίας προς τις ΗΠΑ, οι επενδύσεις μεταφράζονται σε δουλειές και οι δουλειές σημαίνουν ευχαριστημένους ψηφοφόρους. Μοιάζει με win-win κατάσταση και εμφανίζει και τις ΗΠΑ να ηγούνται της προσπάθειας μείωσης των εκπομπών CO2. Η μείωση της εγκατεστημένης ισχύος ανθρακικών και πυρηνικών οφείλεται στην απόσυρση  εργοστασίων μεγάλης ηλικίας και στην αντικατάσταση τους με εργοστάσια φυσικού αερίου. Περίπου 60GW ανθρακικών εργοστασίων θα αποσυρθούν μέχρι το 2020 και περίπου 35,4GW πυρηνικών μέχρι το 2025 και θα αντικατασταθούν, λόγω κόστους, με εργοστάσια φυσικού αερίου. Με καύσιμο εγχώριο και φθηνό φυσικό αέριο, όχι εισαγόμενο και πανάκριβο.
Στο δεύτερο διάγραμμα βλέπουμε την πρόβλεψη για το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, με το ποσοστό παραγωγής ανά τεχνολογία. Οι ΗΠΑ θα ηλεκτροδοτούνται το 2038 κατά βάση με φυσικό αέριο, κάρβουνο και πυρηνικά. Φυσικά, αν δείξετε το διάγραμμα στο Businessweek, μπορεί να σας πει ότι οι ΗΠΑ θα είναι “πιο πράσινες από ποτέ“, κι ευχαρίστως θα βρεθούν εδώ κάποιοι πρόθυμοι να πιπιλίσουν την καραμέλα. Αλλά η πραγματικότητα δεν αλλάζει: αιολικά και ηλιακά, με λιγότερο από 10% αθροιστικά, θα εξακολουθήσουν το 2038 να είναι ασήμαντα  μπροστά στις συμβατικές μεθόδους ηλεκτροπαραγωγής. Και μήπως δεν έχουν άφθονο “δωρεάν ήλιο και τζάμπα άνεμο” οι ΗΠΑ; Ασφαλώς και έχουν, όλες οι βόρειες Πολιτείες μαστιγώνονται απ’ τους παγωμένους ανέμους του Καναδά και όλες οι νότιες Πολιτείες είναι εξαιρετικά ηλιόλουστες. Έχουν όμως και βιομηχανία, που θέλει αληθινά αξιόπιστη ενέργεια, δεν μπορεί να ασχολείται με παιχνίδια.
Όσο η Ευρώπη θα χορεύει στο ρυθμό που βαράνε οι Γερμανοί, για να πουλούν στους “εταίρους” τις πανάκριβες τεχνολογίες τους, να δουλεύουν η δική τους βιομηχανία και οι δικοί τους εργαζόμενοι και να συσσωρεύει η οικονομία τους πλεονάσματα σε βάρος των “εταίρων”, οι ΗΠΑ θα έχουν διαμορφώσει ένα εντελώς διαφορετικό ενεργειακό μείγμα, βασισμένο στις δικές τους, εγχώριες πηγές. Δεν χρειάζεται φυσικά να πούμε ότι με τον τρόπο αυτό η διεθνής ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ στο παγκοσμιοποιημένο εμπόριο ενισχύεται σημαντικά, ενώ των Ευρωπαίων θα συνεχίζει να κατρακυλάει, με την ύφεση στον Ευρωπαϊκό Νότο να γίνεται ενδημική για άλλα 25 χρόνια, αλλά τη Γερμανία να είναι εξαιρετικά καλά βολεμένη.
Η έκθεση “2014 Strategic Directions: US Electric Industry“, όπως μεταδίδει ο PLATTS, βασίστηκε σε ερωτηματολόγια που απάντησαν το Μάιο 576 στελέχη εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής από όλη τη χώρα, κυρίως όμως από τα Μεσοδυτικά (37%) και τα Νοτιοανατολικά (22%). 43% των στελεχών προβλέπουν στασιμότητα στην αύξηση ζήτησης φορτίου την προσεχή δεκαετία, ενώ για την προσεχή πενταετία προβλέπουν αύξηση της διεσπαρμένης παραγωγής σε ποσοστό 6-10% του συνόλου, από εγκαταστάσεις ισχύος έως 20MW.  Το φθηνό αέριο και η πτώση τιμής των Φ/Β, σε συνδυασμό προς την αυξανόμενη τιμή του ρεύματος από το δίκτυο, κάνουν πολλές μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες να εξετάζουν λύσεις αυτοπαραγωγής. Η διεσπαρμένη παραγωγή και οι ΑΠΕ προβληματίζουν τις μεγάλες εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, που ενδεχομένως πρέπει να ξαναδούν το ρόλο τους στην αγορά. Το πρώτο ζήτημα που απασχολεί τα στελέχη είναι η αξιοπιστία του εφοδιασμού, το δεύτερο η περιβαλλοντική νομοθεσία και το τρίτο η οικονομική νομοθεσία. Στην 4η θέση σκαρφάλωσε φέτος το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας, (από την 6η σε προγούμενες έρευνες), εν μέσω ανησυχίας για τις γηράσκουσες υποδομές.
Εκείνο βέβαια που είναι πολύ ενδιαφέρον είναι ότι η μείωση του κάρβουνου στο ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2038 αφορά μόνο το λιθάνθρακα, δεν φαίνεται να επηρεάζει το λιγνίτη, η συμμετοχή του οποίου φαίνεται στο διπλανό διάγραμμα να μένει σταθερή μέχρι το 2035.
Το διάγραμμα είναι από την προηγούμενη έκθεση Energy Market Perspective, τον Ιανουάριο, και είναι ανά ανθρακοφόρα λεκάνη, το γαλάζιο χρώμα αφορά το Γουαϊόμινγκ, το πράσινο με κίτρινο αφορούν τα Απαλάχια Όρη-Βιρτζίνια/Πενσυλβάνια, Ιλινόις είναι η περιοχή του Σικάγου, λιγνίτης υπάρχει κυρίως σε Ντακότα & Τέξας. 
Είναι πιθανό μέχρι το 2035 να μην υπάρχουν πολλά λιγνιτικά εργοστάσια που να συμπληρώνουν το όριο ηλικίας και να πρέπει να αποσυρθούν ή να εκσυγχρονιστούν ή αυτό να έχει ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του περιβαλλοντικού προγράμματος της κυβέρνησης Ομπάμα.
Σε κάθε περίπτωση, ο λιγνίτης, αυτό το ταπεινό, σχεδόν σαν χώμα, καύσιμο, μένει για άλλα 20 χρόνια ακλόνητος στο ενεργειακό μείγμα της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Εδώ πότε θα καταλάβει το σάπιο πολιτικό σύστημα ότι
 ο λιγνίτης είναι ο δικός μας μαύρος χρυσός;
 
Τα λινκς τεκμηρίωσης βρίσκονται στο http://greeklignite.blogspot.gr/2014/08/2035.html και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News