Dei Energy News

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

EΔΟΠ-ΔΕΗ:Επιστολή για την ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων και συνταξιούχων του Ομίλου ΔΕΗ


Κύριε Πρόεδρε,
Μετά την ψήφιση του τελευταίου Νόμου 4273/11.7.14, για την δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας Η.Ε. και εν όψει των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν στην εφαρμογή του υπόψη Νόμου, είναι αναγκαίο και επείγον να γίνουν οι παρακάτω επισημάνσεις και οι ανάλογες ενέργειες από πλευράς ΔΕΗ Α.Ε. και των συναρμόδιων Υπουργείων σε σχέση με την ασφαλιστική
περιουσία που είναι ενσωματωμένη στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, δεδομένου ότι από την περιουσία αυτή θα δημιουργηθεί μία νέα εταιρεία, η οποία θα αντιπροσωπεύει το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ Α.Ε.
Η ύπαρξη της ασφαλιστικής περιουσίας ΔΕΗ, ψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής τον Δεκέμβριο του 1999 με τον γνωστό νόμο για την απελευθέρωση της Η.Ε. (Ν.2773/99) με συγκεκριμένο και σαφή τρόπο καθόρισε το ύψος της περιουσίας αυτής, την αιτιολογία του σχηματισμού της, την διαχρονική ενσωμάτωσή της και την διαδικασία αποκρατικοποίησής της.


 Αυτή η ρύθμιση ισχύει και σήμερα, αφού έχει επαναβεβαιωθεί η ισχύς της με τον Ν.3655/8.4.2008 και με τον Νόμο 3863/15.7.2010.
          Μάλιστα δε η ρύθμιση του αφορά την ασφαλιστική περιουσία ΔΕΗ (άρθρο 34Ν.2773/99), είναι υπερνομοθετικής ισχύος γιατί αποτελεί κύρωση Σύμβασης μεταξύ του Δημοσίου και των εργαζομένων και συνταξιούχων ΔΕΗ.
Με αυτά τα δεδομένα η Κυβέρνηση και κατ’επέκταση η ΔΕΗ, οφείλουν να διασφαλίσουν, με ρητή διάταξη νόμου, την τήρηση των παραπάνω νόμων και να προσδιορίσουν με σαφήνεια την διατήρηση των παραπάνω ρυθμίσεων για την ύπαρξη, το μέγεθος και την λειτουργία της ως ασφαλιστικό κεφάλαιο των εργαζομένων, ενσωματωμένο στην περιουσία της Εταιρείας, έναντι του οποίου το κράτος εκταμιεύει  κατ΄έτος τα αντίστοιχα ποσά, τα οποία αφαιρούνται από την περιουσία αυτή, ως αντιπαροχή, αφού ανέλαβε αποκλειστικά τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις του προσωπικού, που μέχρι τότε είχε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Τέλος θυμίζουμε ότι ο υπόψη νόμος περιγράφει εγγυητής της ασφαλιστικής περιουσίας των εργαζομένων, σε περίπτωση αδυναμίας του κράτους να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις των εργαζομένων και συνταξιούχων, είναι η  ΔΕΗ.
         

                                                                    Για την ΕΔΟΠ/ΔΕH
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




ΜΠΙΤΖΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                               ΠΙΣΤΕΥΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News