Τέσσερις νέες μονάδες, που στην ουσία βρίσκονται στα πλάνα της εδώ και χρόνια ή και δεκαετίες, δύο φυσικού αερίου και δύο υδροηλεκτρικά, συνολικής ισχύος 1.560 MW, φιλοδοξεί η ΔΕΗ- καλώς εχόντων των πραγμάτων - να τις δει επιτέλους να λειτουργούν στο διάστημα, από το 2012 μέχρι και το τέλος του 2014.
Τα δύο εργοστάσια φυσικού αερίου είναι αυτά του Αλιβερίου (420 MW) και της Μεγαλόπολης (820 MW), και τα δύο υδροηλεκτρικά, εκείνα της Μεσσοχώρας (160 MW) και του Ηλαρίωνα (160 MW).
Κύκλοι της ΔΕΗ, εκτιμούν ότι τα δύο πρώτα έργα θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία, το μεν Αλιβέρι το 2012 (είναι έτοιμο, αλλά δεν έχει φτάσει ο αγωγός που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο), η δε, Μεγαλόπολη το 2013 (ολοκληρώνεται μέσα στο προσεχές έτος, αλλά και σε αυτή τη περίπτωση, δεν θα είναι ακόμη έτοιμος ο αγωγός του αερίου). Όσο για τα υδροηλεκτρικά, για τον μεν Ιλαρίωνα, τοποθετούν την ένταξή του στο σύστημα το 2013 (βρίσκεται υπό κατασκευή), ενώ για τη Μεσοχώρα μιλούν για το 2014 (εκκρεμούν κάποιες μελέτες, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα της καταδικαστικής απόφασης του ΣτΕ).
Για όσους δεν γνωρίζουν την ιστορία τους, τα έργα αυτά, έχουν το καθένα ένα πολυτάραχο παρελθόν καθυστερήσεων, δικαστικών εμπλοκών, και παρεμβολών από τοπικά και άλλα συμφέροντα. Κάποια εξ αυτών, όπως για παράδειγμα το Αλιβέρι, κρύβουν τέτοιο πλούσιο παρασκήνιο, «ώστε θα μπορούσε κάποιος να γράψει ολόκληρο βιβλίο», κατά τα λεγόμενα υψηλόβαθμου στελέχους της ΔΕΗ.
Για την ιστορία..
Επιγραμματικά για το Αλιβέρι, να θυμίσουμε, πως ήταν Νοέμβριος του 2007 όταν διακόπηκαν τα έργα, καθώς διαπιστώθηκε ότι στο χώρο κατασκευής εντοπίστηκαν αρχαία. Αμέσως εξετάσθηκε η δυνατότητα μετατόπισης της χωροθέτησης του εργοστασίου, ωστόσο κανείς στη ΔΕΗ δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν και πάλι τα έργα, το πότε θα ολοκληρωθούν, και φυσικά το πότε θα αρχίσει η λειτουργία της μονάδας. Μάλιστα σαν ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα λειτουργίας προσδιορίσθηκε τότε, το τέλος του 2009 ! Φυσικά, τότε δεν ολοκληρώθηκε το έργο, αλλά τότε ξεκίνησε ! Σήμερα, και αφού άλλαξε θέση, το έργο έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν περάσουν αρκετοί μήνες, αφού δεν έχει ακόμη φτάσει εκεί το φυσικό αέριο. Μόλις πρόσφατα κατακυρώθηκε από το ΔΕΣΦΑ ο διαγωνισμός για την κατασκευή του υποθαλασσίου τμήματος του αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο από τις ακτές της Αν. Αττικής (Κοινότητα Βαρνάβα) στο Αλιβέρι, και τα έργα θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2012, οπότε και υπολογίζεται να είναι έτοιμα το νωρίτερο το φθινόπωρο του επόμενου έτους !
Το «πρώτο βραβείο» goes on..
Ποιο έργο όμως κερδίζει το «χρυσό μετάλλιο» στη κατηγορία των καθυστερήσεων ; Αναμφισβήτητα το φράγμα της Μεσσοχώρας, που αν και έτοιμο εδώ και δεκαετία, δεν μπορεί να λειτουργήσει, πριν να ξεκαθαρίσουν εντελώς οι εκκρεμότητες με το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ψηλό 150 μέτρα, φαρδύ 330 μέτρα, το φράγμα της Μεσοχώρας, στα ορεινά του νομού Τρικάλων, είναι το πρώτο από τα έργα που θα έφερνε εδώ και χρόνια νερό στον κάμπο της Θεσσαλίας. Και είναι το μοναδικό από τα έργα εκτροπής του Αχελώου που έχει ολοκληρωθεί εδώ και μία δεκαετία. Δεν μπορεί όμως να λειτουργήσει, δηλαδή να γίνει η έμφραξη του ποταμού και να σχηματιστεί η τεχνητή λίμνη. Και αυτό δεν οφείλεται μόνον στις αντιδράσεις των κατοίκων της Μεσοχώρας, που φοβούνται ότι θα εξαφανιστεί το μισό τους χωριό στα νερά της λίμνης, αλλά σε μια σειρά από εκκρεμότητες που μένει να διευθετηθούν, ώστε να ξεπεραστεί η καταδικαστική απόφαση από το Συμβούλιο Επικρατείας..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου