Dei Energy News

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Τρόικα : «Ενέργεια, ένας από τους τομείς με τις περισσότερες καθυστερήσεις…»

Καθυστερήσεις σε όλα τα μεγάλα «ανοικτά» μέτωπα της αγοράς ενέργειας, από την πρόσβαση τρίτων στο λιγνίτη και στα νερά, μέχρι τον διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής, και τα κοστοβαρή τιμολόγια ρεύματος, καταγράφει η τελική έκθεση της τρόικας για την αναθεώρηση του μνημονίου, που συνόδευσε την καταβολή της 6ης δόσης.

"Η ενέργεια, είναι ένας από τους τους τομείς πολιτικής"- σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση- "που συγκεντρώνει από τις περισσότερες καθυστερήσεις σε σχέση με τους άλλους".
Την ίδια στιγμή, δύο εβδομάδες μετά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου ότι η συμφωνία με τη Κομισιόν για τη πώληση των 4 λιγνιτικών μονάδων έχει ουσιαστικά κλείσει, ακόμη δεν υπάρχουν εκ μέρους του υπουργείου οριστικές ανακοινώσεις.

Στην τελική πάντως έκθεση της τρόικας για την 5η αναθεώρηση του μνημονίου, αναφέρεται ότι τον Οκτώβριο συμπληρώθηκαν δέκα ολόκληροι μήνες καθυστερήσεων για τον προσδιορισμό των μέτρων με τα οποία θα υλοποιηθεί ο συγκεκριμένος στόχος, δηλαδή η πρόσβαση τρίτων στο 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ. Επισημαίνεται, δε, ότι η πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ το 2012. Διαφορετικά, συντρέχει ο κίνδυνος στη θέση της κρατικής (σήμερα) ΔΕΗ, να δημιουργηθεί ένα ιδιωτικό μονοπώλιο στο λιγνίτη.
Νερά ;
Καθυστερήσεις μετρά και η ανάθεση των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων σε έναν ανεξάρτητο φορέα, υποχρέωση που διέπεται από την ίδια λογική με εκείνη της πρόσβασης τρίτων στο λιγνίτη. Παρ’ όλα αυτά- επισημαίνει η έκθεση- τον Οκτώβριο του 2011, οι ελληνικές αρχές απέτυχαν να καταλήξουν σε ένα μηχανισμό που θα καλύπτει αυτή την ανάγκη.
Διαχωρισμός δικτύων σε μεταφορά και διανομή
Στον τομέα των υποχρεώσεων που απορρέουν για τη χώρα από την εφαρμογή του 3ου ενεργειακού πακέτου, αν και όπως αναφέρει η έκθεση ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε το καλοκαίρι (2/8/2011), εντούτοις εκκρεμεί ακόμη ο διαχωρισμός των δικτύων μεταφοράς και διανομής στον ηλεκτρισμό, όπως επίσης και η ενδυνάμωση του ρόλου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Με δεδομένες τις επικείμενες ιδιωτικοποίησης στον ηλεκτρισμό (ΔΕΗ) και στο φυσικό αέριο (ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ), η έκθεση σημειώνει ότι οι μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική κυβέρνηση είναι ο διαχωρισμός των δικτύων μεταφοράς και ηλεκτρισμού, εξασφαλίζοντας την έγκαιρη μεταφορά των παγίων και του προσωπικού στις νέες εταιρείες που θα δημιουργηθούν. 
Τιμολόγια
Τέλος, όσο για τα τιμολόγια στο ηλεκτρικό ρεύμα, επαναλαμβάνεται η υποχρέωση της χώρας για απελευθέρωσή τους ως το τέλος του 2011, με εξαίρεση τις χρεώσεις για τον οικιακό τομέα και τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς επίσης ότι τα τιμολόγια λιανικής θα πρέπει να αντανακλούν πλήρως το κόστος παραγωγής ως τον Ιούνιο του 2013.

http://www.energypress.gr/portal/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News