Dei Energy News

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

ΔΕΗ: Ένας πυλώνας της οικονομίας στο... σφυρί

Η 4η κατά σειρά μνημονιακή κυβέρνηση εκδήλωσε σαφώς τις ακραίες νοεφιλελεύθερες προθέσεις της αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Το ξεπούλημα της ΔΕΗ σχεδιάζεται από την τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση να πραγματοποιηθεί με συνοπτικές διαδικασίες και θα συμπεριλαμβάνει ακόμη και στρατηγικούς τομείς, όπως των μεταφορών και της ενέργειας. 
Η κυβέρνηση εκδήλωσε τις ακραίες νοεφιλελεύθερες προθέσεις της αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις ακόμα και πριν την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό. Στις συναντήσεις της με τους επικεφαλής της τρόικας το θέμα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσία κυριάρχησε.
Οι επικεφαλής των τριών μνημονιακών κομμάτων της συγκυβέρνησης, Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, έχουν συμφωνήσει, στην άμεση έναρξη των διαδικασιών για ιδιωτικοποιήσεις “τρανταχτών” ονομάτων του κρατικού πλούτου (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Κρατικά Λαχεία και θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας: ΣΕΚΑΠ, Βιομηχανία Ζάχαρης και Γαλακτοκομική "Δωδώνη").

Στο "σφυρί" η ΔΕΗ

Η επιχείρηση για την οποία ο λόγος περί ιδιωτικοποίησης προκάλεσε ίσως το μεγαλύτερο σοκ στην κοινή γνώμη ήταν η ΔΕΗ. Η μεθόδευση έγινε ευρέως αντιληπτή από τη στιγμή που η επιχείρηση αναγκάστηκε να δανειστεί με το πρωτοφανές (στα όρια της τοκογλυφίας) επιτόκιο που έφτασε ακόμη και το... 11,9% (στο 9% το μεσοσταθμικό).
Ενδεικτικό πάντως του “αλαλούμ” που επικρατεί ως προς τη μεθόδευση του τρόπου ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ είναι ότι είτε επισήμως είτε με δηλώσεις σε ΜΜΕ είτε ακόμη και σε παρουσιάσεις προγραμμάτων, από μεν εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ έχει ακουστεί για πώληση μειοψηφικού πακέτου προς αναζήτηση στρατηγικού εταίρου, η δε Νέα Δημοκρατία με το Ζάππειο I έχει μιλήσει για πλήρη αποκρατικοποίηση της επιχείρησης, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατηγικών συμμαχιών.
Στο σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται λιγνιτικές μονάδες και υδροηλεκτρικοί σταθμοί, με το πρόσχημα να τηρήσει η χώρα μας τη συμφωνία με την Κομισιόν για την απελευθέρωση του λιγνίτη. Το ακόμα πιο σκανδαλώδες είναι ότι πρόκειται να διατεθούν και δικαιώματα εκμετάλλευσης ορυχείων, δηλαδή τα κοιτάσματα άνω των 2,6 δισ. τόνων λιγνίτη της Βεύης, της Ελασσόνας, της Δράμας και της Φλώρινας. Αυτά ανήκουν στο Δημόσιο και σχεδιάζεται να γίνουν διαγωνισμοί για τη μακροχρόνια μίσθωσή τους κι εκμετάλλευσή τους. 
Με βάση σενάρια που έχουν διαρρεύσει, σχεδιάζεται να πουληθούν οι μονάδες Ι και ΙΙ του Αμυνταίου, η μονάδα της Μελίτης στη Φλώρινα και η ΙΙΙ της Μεγαλόπολης (συνολική ισχύς 1.200 με 1.300 ΜW).
Στα σχέδια είναι να δοθούν επίσης προς μίσθωση η μονάδα Ι της Καρυάς και Ι του Αγίου Δημητρίου στη Δυτική Μακεδονία (ισχύς των δύο μονάδων είναι 600 MW). Αν δεν προχωρήσει η ενοικίαση των δύο τελευταίων, τότε θα επιλεγεί η πώληση και γι' αυτές μαζί με τις πρώτες, δηλαδή θα πουληθούν συνολικά έξι μονάδες.
Μαζί με τις τέσσερις έως έξι μονάδες θα προστεθούν κατά πάσα πιθανότητα και τέσσερις υδροηλεκτρικοί σταθμοί, για να γίνουν πιο δελεαστικά... τα πακέτα πώλησης.
Συζητήσεις έχουν γίνει για δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς του Θησαυρού στη Δράμα και του Αλιάκμονα, καθώς και για τα Κρεμαστά, ενώ επίσης έχει εξεταστεί και η περίπτωση του σταθμού στο Καστράκι.
Ετσι είναι πολύ πιθανό να σχεδιαστούν τέσσερις μικρές... ΔΕΗ, με την καθεμία να περιλαμβάνει μία λιγνιτική και μία υδροηλεκτρική μονάδα.
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με περίπου 7,3 εκατομμύρια πελάτες. Διαθέτει σήμερα μια μεγάλη υποδομή σε εγκαταστάσεις ορυχείων λιγνίτη, παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Κατέχει περίπου το 70% της εγκατεστημένης ισχύος των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνοντας στο ενεργειακό της μείγμα λιγνιτικούς, υδροηλεκτρικούς και πετρελαϊκούς σταθμούς, καθώς και σταθμούς φυσικού αερίου, αλλά και μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Περίπου το 60% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από λιγνίτη, καθιστώντας τη ΔΕΗ το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχει στην κατοχή της 103 σταθμούς, το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 12.093 χλμ. καθώς και τα δίκτυα διανομής συνολικού μήκους 226.456 χλμ.
Η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ το 2011 ανήλθε σε 12.760 MW. Ο αριθμός του μισθοδοτούμενου τακτικού προσωπικού ανερχόταν σε 20.821
Μετά την απόσχιση των κλάδων Μεταφοράς και Διανομής, δημιουργήθηκαν δύο 100% θυγατρικές εταιρείες της ΔΕΗ Α.Ε., ο ΑΔΜΗΕ Α.Ε. (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.) και ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.). Ο ΑΔΜΗΕ Α.Ε. έχει την ευθύνη της διαχείρισης, λειτουργίας, ανάπτυξης και συντήρησης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και των διασυνδέσεών του, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. έχει την ευθύνη για τη διαχείριση, ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Αλέξης Τσίπρας: "Πάνω στη ΔΕΗ στηρίχτηκε η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η ελληνική οικονομία"

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που έδωσε στις 11/6 στη ΝΕΤ, στην εκπομπή Πρωινή Ενημέρωση με τους Κ. Αρβανίτη και Μ. Κατσίμη, αναφερόμενος στο θέμα της ΔΕΗ, είπε τα εξής: 
"Η ΔΕΗ είναι μια δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας, πάνω στην οποία στηρίχτηκε η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η ελληνική οικονομία από τη δεκαετία του ΄50 και μετά... Τα τελευταία χωριά και τα τελευταία νησιά της χώρας μας έχουν ηλεκτρικό ρεύμα επειδή υπήρξε δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού. Αν είχαμε μείνει στην Power την ιδιωτική, δεν θα είχαν ρεύμα τα χωριά και τα νησιά. Και βεβαίως δεν πρόκειται για υπεράσπιση συντεχνιών, όπως μας λένε, άλλωστε εμείς δεν έχουμε κι είναι αστεία αυτά τα πράγματα, γιατί είμαστε μια πολιτική δύναμη που δεν είχαμε τη δυνατότητα να βρεθούμε σε επαφή με όλες αυτές τις συντεχνίες… Δεν μου αρέσει ο όρος συντεχνίες, αλλά εν πάση περιπτώσει… Εμείς δεν είχαμε και καμία οργανική σχέση…".

Πάνω από 1 δις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η επιχείρηση, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2011 – Μαρτίου 2012 ξεπέρασαν το ένα δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά σε σε «φέσια» ιδιωτών και νοικοκυριών. Εντύπωση προκαλεί βέβαια πως στους οφειλέτες περιλαμβάνεται και το Δημόσιο, με απλήρωτους λογαριασμούς 65 εκατ. ευρώ.
Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι βεβαιωμένες οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς οικιακού ρεύματος φτάνουν τα  762,5 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο, μέχρι τον Μάρτιο, συμπεριλαμβάνεται και το χαράτσι. 
Να θυμίσουμε εδώ ότι αυτή η κατάσταση στα έσοδα της ΔΕΗ επιδεινώθηκε από την επιλογή του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου, να μετατρέψει τη ΔΕΗ σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι τα ποσά που πλήρωσαν οι καταναλωτές μόνο για την κατανάλωση ρεύματος, αρνούμενοι να πληρώσουν το χαράτσι, τελικώς "βαφτίστηκαν" αυθαίρετα ως χαράτσι και πήγαν στην εφορία, αφήνοντας απλήρωτη τη ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News