Περιβάλλον έντονης κινητικότητας αναπτύσσεται στην αγορά ενέργειας καθώς και το επόμενο διοικητικό συμβούλιου του ΣΕΒ έχει αυτό το θέμα σαν βασικό.
Οι εξελίξεις στην αγορά ενέργειας εξάλλου, θα έχουν άμεση συνάρτηση με την τύχη της ΔΕΗ την ώρα που ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος -άριστος γνώστης της πολυπαθούς κρατικής επιχείρησης- έχει αναλάβει τα ηνία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Έντονος προβληματισμός υπάρχει αυτή την στιγμή για το κόστος της ενέργειας καθώς δεν έχει βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί τις παραγωγικές μονάδες την ώρα μάλιστα που η ύφεση βαθαίνει και η βιομηχανία χρειάζεται υποστήριξη. Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι, τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα πάψουν να επιβαρύνονται από κρατήσεις για λογαριασμό την ΕΡΤ ή των Δήμων με αποτέλεσμα να αλλάξει σημαντικά το τελικό κόστος επιβάρυνσης των νοικοκυριών. Από την άλλη πλευρά, έντονος είναι και ο προβληματισμός σε σχέση με τους ιδιώτες παραγωγούς
οι οποίοι από την πλευρά τους αναζητούν λογικές τιμές για να μπορούν οι μονάδες να τροφοδοτούν το σύστημα. Όλα αυτά λοιπόν συνθέτουν ένα περιβάλλον στο οποίο, η αγορά ενέργειας θέλοντας και μη θα προσχωρήσει στα επόμενα βήματα της απελευθέρωσης. Ας μην ξεχνάμε ότι, ήδη έχουν διαφανεί τα προβλήματα στον κλάδο των φωτοβολταϊκών όπου εκεί διαφαίνονται σημαντικές δυσκολίες για πάρα πολλές επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει. Όμως οι εξελίξεις στον κλάδο είναι αποφασιστικές γιατί έχουν να κάνουν με την αναπτυξιακή πλευρά της οικονομίας και αφορούν τομείς όπου θα έπρεπε να είχαν εδώ και χρόνια προχωρήσει. Ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα όμως έχει να κάνει με τις πωλήσεις των μονάδων της ΔΕΗ και αυτό γιατί η ΔΕΗ θα ενισχυθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό κεφαλαιακά και θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ανάγκες τις οποίες με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται πως θα έχει την δυνατότητα να τις καλύψει. Μην ξεχνάμε το υψηλότατο επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε πρόσφατα.
Επίσης αυτό θα σημάνει την είσοδο των ιδιωτών επενδυτών στην αγορά ενέργειας σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και την πιθανή επένδυση σε μονάδες που αυτή την στιγμή είναι άγνωστο πώς θα υποστηριχθεί η συντήρησή τους. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι, από το 2013 η ΔΕΗ θα επιβαρυνθεί με το κόστος των penalties του διοξειδίου του θείου που θα της κοστίσει περίπου 1 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά πολιτικά εκείνο το οποίο λέγεται από την αντιπολίτευση είναι ότι, αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών του ρεύματος.
Το ερώτημα είναι με ποιόν τρόπο τελικά θα μπορέσει η ΔΕΗ αλλά και το σύνολο της ενεργειακής αγοράς να επιτύχει κόστος που θα ικανοποιήσει νοικοκυριά και παραγωγικές μονάδες την ώρα που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Πουλώντας ή μη πουλώντας μονάδες. Και αντίστοιχα πώς θα μπορέσει η αγορά ενέργειας να λειτουργήσει τελικά υπέρ της βιομηχανίας και υπέρ του απλού καταναλωτή Π.Μπουσμπουρέλης www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου