Dei Energy News

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Σε Ιδιωτικές Εταιρείες Ασφάλειας Σκέφτεται να Αναθέσει την Φύλαξη του Δικτύου της η ΔΕΗ

Σε μείζον οικονομικό πρόβλημα εξελίσσεται για τη ΔΕΗ το φαινόμενο της κλοπής των μετασχηματιστών του δικτύου της. Η διοίκηση της επιχείρησης εξετάζει ήδη τη δυνατότητα να αναθέσει το έργο του ελέγχου του δικτύου της σε εταιρεία security, καθώς οι μέχρι τώρα υπολογισμοί δείχνουν ότι η ΔΕΗ για την ανάθεση μιας τέτοιας υπηρεσίας σε ιδιωτική εταιρεία θα βαρύνεται με το 10% της συνολικής απώλειας που έχει από τις κλοπές των μετασχηματιστών.
 Για την κατάσταση στην οποία έχει φθάσει το φαινόμενο των κλοπών, ενημερώθηκαν σήμερα οι βουλευτές - μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής από στελέχη της ΔΕΗ που είχαν κληθεί μαζί με τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Επιχείρησης Αρθούρο Ζερβό. Κατά τη μαρτυρία των στελεχών της επιχείρησης, οι μέθοδοι κλοπών των μετασχηματιστών εξελίσσονται συνεχώς και όσα μέτρα και αν επινοεί η ΔΕΗ αντιμετωπίζονται από τα οργανωμένα κυκλώματα που επιδίδονται στην μαζική αφαίρεση μετασχηματιστών
.
 Είναι αξιοσημείωτο το στοιχείο ότι έχει κλαπεί το 50% των μετασχηματιστών χαμηλής τάσης από τη ΔΕΗ και το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές όπως η Θήβα, η Λειβαδιά, η Θεσσαλία και η Κεντρική Μακεδονία. Όπως ειπώθηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή, οι κλοπές γίνονται από οργανωμένες συμμορίες, κυρίως αλλοδαπών, καθώς ένας μόνον μετασχηματιστής αποδίδει 120 κιλά χαλκού στους κλεπταποδόχους.
Η ακρόαση του κ. Ζερβού και των στελεχών της ΔΕΗ είχε προγραμματιστεί προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την προμήθεια μετασχηματιστών από τη ΔΕΗ και το έργο της εξόρυξης βραχώδους μάζας στην περιοχή της Μαυροπηγής. Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, η ΔΕΗ με την ανάθεση των δύο μεγάλων έργων, αυτού της εξόρυξης βραχώδους μάζας στη Μαυροπηγή και εκείνου της προμήθειας τριφασικών μετασχηματιστών, είχε σημαντικό οικονομικό όφελος. Ειδικότερα αναφέρθηκε ότι η ΔΕΗ ωφελείται με έκπτωση της τάξεως του 20% στο κόστος από την ανάδειξη μειοδότη στο έργο της εξόρυξης βραχώδους μάζας και υπερκείμενων από την Προτομή του Ορυχείου Μαυροπηγής. Η ακρόαση των στελεχών της ΔΕΗ έγινε στη βάση της υποχρέωσης που επιβάλλει ο Κανονισμός της Βουλής να υπάρχει ενημέρωση για έργα άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Οι βουλευτές ενημερώθηκαν ότι στον διαγωνισμό για τη διακίνηση βραχώδους μάζας στη Μαυροπηγή είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον εννέα εταιρείες και τελικά αναδείχθηκε μειοδότης η Κάπα Μηχανική ΑΤΕ με έκπτωση 15,8%.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός πάντως έσπευσε να επισημάνει ότι η Βουλή πρέπει να αποφασίσει πως θα εφαρμοστεί η διάταξη του Κανονισμού της που επιτάσσει ενημέρωση για έργα άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ δεδομένου ότι μόνο το 2011 έγιναν 25 τέτοιοι διαγωνισμοί και συνεπώς η Βουλή θα πρέπει να ενημερωθεί 25 φορές. Ειδικά για το έργο στο οποίο αναδείχθηκε μειοδότης η Κάπα Δυναμική ΑΤΕ, οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ ενημέρωσαν ότι η έκπτωση, όσον αφορά το κόστος, που προκύπτει για την επιχείρηση σε σύγκριση με προηγούμενο αντίστοιχο έργο διακίνησης βραχώδους μάζας φθάνει στο 20% και στα «μαλακά» το 11%. Τα στελέχη της ΔΕΗ ρωτήθηκαν για τον βασικό μέτοχο της Κάπα Δυναμική ΑΤΕ και ενημέρωσαν ότι πρόκειται για τον επιχειρηματία Στέφανο Κωνσταντινίδη. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος ζήτησε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ να ενημερώσει αν ο κ. Κωνσταντινίδης ήταν στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου που είχε δοθεί στη δημοσιότητα.
«Δεν είμαι εγώ το ΣΔΟΕ. Θα ερευνήσω το θέμα», ήταν η απάντηση του κ. Ζερβού. Ο κ. Ζερβός ρωτήθηκε και για την αμοιβή του και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι από προχθές αυτές έχουν διαμορφωθεί στα 72.000 ευρώ κατ΄έτος και, όπως πρόσθεσε, σε αντίστοιχο ύψος είναι οι αμοιβές και άλλων στελεχών της ΔΕΗ.

Energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News