Dei Energy News

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Θέλουν να «πουλήσουν» στην τρόικα τη ΔΕΗ…

Ενα από τα ζητήματα που απασχόλησε και τις τρεις πλευρές ήταν η αποκρατικοποίηση τμημάτων της ΔΕΗ και η κατάτμισή της σε επιμέρους εταιρείες (λιγνιτικές μονάδες, δίκτυο κ.λπ.) και δεν αποκλείεται να γίνει ειδική αναφορά από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αύριο στη Βουλή.

 
Σενάρια ότι μέσα στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων που αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η κυβέρνηση κατά τις προγραμματικές της δηλώσεις στη Βουλή, θα περιλαμβάνεται και η ΔΕΗ, είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να στείλει μήνυμα στην τρόικα ότι ξεκινά από το «σκληρό πυρήνα» των ΔΕΚΟ.
Το σκεπτικό όσων διακινούν τις πληροφορίες αυτές, είναι ότι πρόκειται για μια κίνηση που θα συμβολίζει την αποφασιστικότητά της, όχι μόνο ότι θέλει να επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και ότι αρχίζει από το «βαρύ πυροβολικό» των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Ανεξάρτητα του αν οι πληροφορίες επαληθευτούν ή όχι, το βέβαιο είναι ότι το όνομα της ΔΕΗ συζητείται πολύ τις τελευταίες ημέρες σε κυβερνητικό επίπεδο.  
Το ίδιο συνέβη και χθες, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στους εκπροσώπους των κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας, αι συγκεκριμένα ανάμεσα στο Χρύσανθο Λαζαρίδη (ΝΔ), τον Κώστα Σκανδαλίδη (ΠΑΣΟΚ) και το Δημήτρη Χατζησωκράτη (ΔΗΜΑΡ). Η συνάντηση έγινε προκειμένου οι τρεις εκπρόσωποι να συζητήσουν το κείμενο της συμφωνίας των τριών κομμάτων στο οποίο θα βασιστούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, και αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα. Επρόκειτο αρχικά να συναντηθούν οι τρεις αρχηγοί, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, που ωστόσο αναβλήθηκε.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες στη χθεσινή συνάντηση το όνομα της ΔΕΗ έπεσε στο τραπέζι, μαζί με μια σειρά άλλων ονομάτων ΔΕΚΟ, που θα αποτελέσουν το πρώτο κύμα των αποκρατικοποιήσεων. Χωρίς να διευκρινίζεται αν τελικά η περίπτωση της ΔΕΗ θα προκριθεί για να συμπεριληφθεί στην πρώτη ομάδα των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, εντούτοις εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

Ποιες φαίνεται να είναι σίγουρα εκείνες οι επιχειρήσεις που θα αποτελέσουν το πρώτο κύμα ; Η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ, οι τρεις θυγατρικές της ΑΤΕ (Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης), τα Λαχεία, και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Μνημονιακές υποχρεώσεις
Σε αυτό το σημείο πάντως να υπενθυμίσουμε ότι με βάση τα αρχικά χρονοδιαγράμματα του Μνημονίου (σσ : που φυσικά έχουν όλα ανατραπεί), η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είχε τοποθετηθεί στο γ’ 3μηνο του 2012, δηλαδή στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.
Εννοείται ότι μετά και την ακυβερνησία των τελευταίων μηνών λόγω των διπλών εκλογικών αναμετρήσεων, και την ακινησία στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, όλα τα χρονοδιαγράμματα πρέπει να «ξαναγραφτούν». Ίσως ωστόσο να μην είναι και τόσο άσχετα μεταξύ τους το σενάριο που θέλει την κυβέρνηση να επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με το γεγονός ότι διανύουμε την περίοδο του αρχικού χρονοδιαγράμματος που είχε οριστεί στο Μνημόνιο για να συμβεί κάτι τέτοιο. Εξάλλου, οι πληροφορίες από το μέτωπο της τρόικας, την φέρουν άκρως δυσαρεστημένη με τις καθυστερήσεις στο τομέα των αποκρατικοποιήσεων, και η κυβέρνηση σίγουρα αναζητά τρόπο για να αμβλύνει, αν όχι να ανατρέψει τις εντυπώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News