Dei Energy News

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Της ΔΕΗ τα βάσανα

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού αντιμετωπίζει αυτή την ώρα ταμειακά προβλήματα, προβλήματα ρευστότητας κι αν συνεχίσει έτσι κατά πάσα βεβαιότητα θα καταρρεύσει και η χώρα θα αντιμετωπίσει μείζονα προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Πώς, αλήθεια, κατήντησε έτσι η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας;


Δυστυχώς η περίπτωσή της είναι χαρακτηριστική του ελληνικού προβλήματος. Η ΔΕΗ είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση των Βαλκανίων. Διαθέτει 44 εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, εκμεταλλεύεται ορυχεία, φυσικούς πόρους, έχει φράγματα και ένα δίκτυο διανομής του ρεύματος απολύτως ολοκληρωμένο και διεθνώς διασυνδεδεμένο. Διαθέτει περίπου 7 εκατ. οικιακούς καταναλωτές και έχει πελάτες μερικές εκατοντάδες χιλιάδες βιομηχανικές, εμπορικές επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Είναι προικοδοτημένη με άπειρες επενδύσεις και το κόστος λειτουργίας της θα μπορούσε να είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης, λόγω κυρίως της μακράς εμπειρίας και γνώσης, καθώς η ηλεκτροδότηση της χώρας φέρει τη δική της σφραγίδα.


Η ΔΕΗ θα μπορούσε να είναι μια υπερκερδοφόρα επιχείρηση, ικανή να προωθεί σημαντικές επενδύσεις και να συμβάλει σταθερά στην οικονομική μεγέθυνση της χώρας. Και όντως υπήρξαν περίοδοι που η ΔΕΗ διακρίθηκε για την παραγωγή, την κερδοφορία και τις επενδύσεις της. Ωστόσο, από το 2005, στην κυριολεξία ατύχησε.


Και ατύχησε, γιατί αποδεδειγμένα οι κυβερνήσεις ανέθεσαν τη διοίκηση σε πρόσωπα που δεν είχαν τις δυνάμεις,
τις δυνατότητες, ούτε τις εμπειρίες να διοικήσουν μια τόσο μεγάλη και τόσο σύνθετη στη λειτουργία της επιχείρηση. Οι Διοικητές της τα τελευταία χρόνια ήταν είτε ατυχήσαντες πολιτευτές, είτε φίλοι και γνωστοί υπουργών και πρωθυπουργών, χωρίς εμπειρίες διοίκησης τέτοιων μεγάλων σχημάτων.


Στην τρέχουσα περίοδο της επαπειλούμενης κατάρρευσης οι διοικούντες την επιχείρηση δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν τη σημασία του ταμειακού προβλήματος. Δεν αντελήφθησαν πόση σημασία έχει σε περιβάλλον ανύπαρκτης τραπεζικής αγοράς. Δεν έδωσαν σημασία αρχικώς στα πολλά κρούσματα άρνησης πληρωμής των λογαριασμών του ρεύματος, δεν έλαβαν μέτρα περιορισμού του φαινομένου στη γένεση του και αργότερα υπέπεσαν στο ολέθριο λάθος της ενσωμάτωσης του χαρατσιού επί των ακινήτων στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Κάπως έτσι έφθασε η ΔΕΗ στο σημείο να έχει ανείσπρακτες οφειλές κοντά στο 1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο των ετήσιων εσόδων της. Ποσό που οφείλουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοσθεί, λόγω του μεγέθους, ούτε κι αυτό το μέτρο διακοπής του ρεύματος!


Με αυτά τα έσοδα να λείπουν, τις δαπάνες να τρέχουν ανεξέλεγκτες και τις Τράπεζες να μην μπορούν ούτε παλαιά δάνεια να αναχρηματοδοτήσουν, η επιχείρηση μέρα με τη μέρα στεγνώνει και είναι έτοιμη να κηρύξει στάση πληρωμών. Σε λίγο δεν θα μπορεί να πληρώνει πρώτες ύλες, αέριο και πετρέλαιο κι αν ο καύσωνας ενσκήψει και τα κλιματιστικά αναλάβουν δράση, το μπλακ-άουτ μπορεί να επέλθει οποιαδήποτε στιγμή.


Η κατάσταση της ΔΕΗ είναι επείγουσα.


Η εξισορρόπηση και η εξυγίανσή της θα απαιτήσουν προσπάθεια διαρκείας. Η ΔΕΗ για να συνέλθει θέλει τουλάχιστον διετές πρόγραμμα εξυγίανσης εφαρμοσμένο από πρόσωπα που γνωρίζουν τη λειτουργία της και είναι σε θέση να κινητοποιήσουν συνδυασμένα τις πολλές δυνάμεις της. Η νέα Διοίκηση της ΔΕΗ δεν μπορεί να είναι από τις συνήθεις του παρελθόντος, των αποτυχημένων πολιτευτών και των ανήμπορων καθηγητών. Θέλει έμπειρους ανθρώπους που ξέρουν τι θα πει βαριά βιομηχανία, έχουν αντιμετωπίσει σύνθετες καταστάσεις και μπορούν να πειθαρχήσουν για μεγάλο διάστημα.


Οι κ.
Σαμαράς και Χατζηδάκης δεν πρέπει να κάνουν λάθος αυτή τη φορά. Θα μετανιώσουν και το χειρότερο θα το πληρώσει η χώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News