Dei Energy News

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Μια απ’ τα ίδια στο χαράτσι της ΔΕΗ

Με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ , όπως και πέρυσι, θα αποσταλεί και φέτος το χαράτσι στα ακίνητα αλλά χωρίς την απειλή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σε αυτή την επιλογή καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς η πρόταση για αποστολή των ειδοποιητηρίων εκτός λογαριασμών ΔΕΗ κρίνεται ότι ενέχει υψηλό κίνδυνο το ειδικό τέλος ακινήτων να μείνει απλήρωτο. 
Ήδη άλλωστε πέρυσι, παρά τις απειλές διακοπής του ρεύματος, 500.000 φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν το χαράτσι και αναζητούνται τώρα από τις εφορίες για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
Οι τελικές αποφάσεις για τον τρόπο πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός της εβδομάδας.
Εν τω μεταξύ, πέντε προτάσεις για τη φορολογία ακινήτων υπέβαλε η ΠΟΜΙΔΑ στο υπουργείο Οικονομικών. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων με το υπόμνημά της ζητά:
1.Για τα έτη 2011-12 που εισπράττεται ΕΕΤΗΔΕ, να ανασταλεί η ισχύς του ΦΑΠ και από 1.1.2013 να θεσμοθετηθεί ένας ενιαίος ετήσιος χαμηλός φόρος στην ακίνητη ιδιοκτησία, με όσο γίνεται πλατύτερη φορολογική βάση, ώστε οι φορολογούμενοι να μπορούν να συνεχίσουν να τον πληρώνουν.
2. Διευκολύνσεις για την καταβολή των φόρων, δηλαδή να μπορεί να εξοφλείται ο ΦΑΠ σε τέσσερις τουλάχιστον δόσεις, να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης φορολογικών υποχρεώσεων με εκχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο στην αντικειμενική αξία και αποποινικοποίηση της αδυναμίας πληρωμής ΦΑΠ.

3. Δυνατότητα αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, για όσους ιδιοκτήτες το επιθυμούν με συντελεστή 20% (όπως ισχύει για τις εταιρίες) και εφάπαξ καταβολή του φόρου στην αρχή κάθε έτους ώστε και το Δημόσιο να αποκτήσει ρευστότητα.
4. Θέσπιση ενιαίου χαμηλού φορολογικού συντελεστή για γονικές παροχές- κληρονομιές, χωρίς κλιμάκωση.
5. Ουσιαστική μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές. Σήμερα οι ελάχιστες αγοραπωλησίες που καταγράφονται, πραγματοποιούνται με τιμήματα πολύ μικρότερα των αντικειμενικών αξιών, ενώ ταυτόχρονα έχει καταρρεύσει πλήρως η εμπορικότητα, ακόμα και σε πολλές από τις πιο εμπορικές περιοχές των αστικών κέντρων της χώρας.
Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του , όπως επανέλαβε ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης μιλώντας σε συνέδριο, προωθεί αναφορικά με τη φορολογία ακινήτων:
· Αντικατάσταση από το 2013 του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας από ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων.
· Εξέταση υπαγωγής σε αυτοτελή φορολογία του ποσού της αποπληθωρισμένης υπεραξίας που προκύπτει από την πώληση ακινήτων ιδιωτών για ποσά άνω κάποιου ορίου.
· Επανεξέταση του συντελεστή Φόρου Μεταβίβασης ακινήτων με βάση τα ισχύοντα στις Ευρωπαϊκές Χώρες.
· Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται.

Έλενα Λάσκαρη
 euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News