Dei Energy News

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Πώς κλείδωσαν οι αυξήσεις στα τιμολόγια -Το παρασκήνιο του συμβιβασμού


Θα μειώσουμε το κόστος 200 εκατομμύρια, αφήστε όμως να μετακυλήσουμε στην κατανάλωση το κόστος αγοράς ρύπων. Κάπως έτσι δείχνει να έκλεισε η «συμφωνία» ΔΕΗ-ΥΠΕΚΑ για το ύψος των αυξήσεων στο ηλεκτρικό.
Έτσι, η χθεσινή πρώτη απόφαση από τις μία ή δύο που θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου για τα τιμολόγια, έφτασε στα επίπεδα 8,5%-11% στις οικιακές, εμπορικές και μικρές βιομηχανικές καταναλώσεις και στο 15% για τις αγροτικές με το 4%-4,5% να αντιπροσωπεύει το κόστος αγοράς ρύπων που πλέον επιβαρύνει απ΄ευθείας τους καταναλωτές.
Όπως γίνεται σαφές, η ΔΕΗ προτίμησε να «πιέσει» τα έσοδα της, αναγνωρίζοντας στην ουσία ότι το κόστος που εμφάνιζε έχει περιθώρια συμπίεσης, από το να απορροφήσει η ίδια το κόστος αγοράς ρύπων, το ύψος του οποίου διαμορφώνεται στα χρηματιστήρια.
Συγκεκριμένα το κόστος ρύπων που επιβάρυνε τις επιμέρους κατηγορίες τιμολογίων υπολογίστηκε για το 2013 σε 270 εκατομμύρια. Ωστόσο το ποσό αυτό είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί σημαντικά, εφ΄ όσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσύρει από την αγορά περίπου 300 εκατομμύρια «δικαιώματα» προκειμένου ως κίνητρο για την πραγματοποίηση πράξεων σε παράγωγα και την ενίσχυση των ΑΠΕ. Μία τέτοια προοπτική θα αυξήσει σημαντικά την τιμή των...
«δικαιωμάτων» η οποία το τελευταίο διάστημα κινείται στα επίπεδα των 6,5-7 ευρώ το ένα.
Με τα νέα δεδομένα που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου στο σύστημα αγοράς ρύπων, η θέση της ΔΕΗ, αλλά και των πελατών της καταναλωτών, επιβαρύνεται σημαντικά. Περίπου το 50% της ενέργειας που παράγει προέρχεται από λιγνίτη και μάλιστα σε εργοστάσια που έχουν χαρακτηριστεί από τα πλέον ρυπογόνα στην ΕΕ, λόγω χαμηλού βαθμού απόδοσης και κακής ποιότητας λιγνίτη.
Ως αντιστάθμισμα στις αυξήσεις, το ΥΠΕΚΑ διεύρυνε τα όρια το Οικιακού Κοινωνικού Τιμολόγιου καθώς οι δικαιούχοι, σύμφωνα με το υπουργείο, θα απολαμβάνουν έκπτωση 42% έναντι του οικιακού που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου για το σύνολο της κατανάλωσης.
Επίσης οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολόγιου θα έχουν την έκπτωση στις 1.500 ή 1.700 κιλοβατώρες το τετράμηνο, (μέση τετραμηνιαία σε ετήσια βάση) χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι καταναλώσεις του νυχτερινού τιμολογίου. Εξυπακούεται ότι η διεύρυνση του Κοινωνικού Τιμολόγιου (αυξήθηκε η κατανάλωση κατά 100 κιλοβατώρες και διευρύνθηκαν τα κριτήρια ένταξης) θα αυξήσει σημαντικά τη διαφορά μεταξύ των ποσών που χρεώνονται οι δικαιούχοι του και του κανονικού, η οποία διαφορά επιβαρύνει το λογαριασμό Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Έτσι οι υπόλοιποι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με υψηλότερα τέλη για ΥΚΩ.
Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Πετύχαμε ένα διττό στόχο:
- την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών και
- την εκπλήρωση των υποχρεώσεων για την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό βέβαια των τιμολογίων θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται πλέον και το τίμημα για το διοξείδιο του άνθρακα, για πρώτη φορά. Είναι όμως μία Ευρωπαϊκή υποχρέωση για όλες τις χώρες και ταυτόχρονα υιοθέτηση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας».
Τέλος από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ επέρριψε τις ευθύνες για τις αυξήσεις στην Κυβέρνηση και τη ΡΑΕ, που μετέτρεψαν τη ΔΕΗ σε «φιλιππινέζα» των ιδιωτών, οι οποίοι σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ έχουν αφεθεί ελεύθεροι να απομυζούν τη ΔΕΗ.
 

Μ. Καϊταντζίδης
 (euro2day.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News