Dei Energy News

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Καταργείται το «cost recovery», αυξάνονται τα ΑΔΙ, ανατροπές στην αγορά ηλεκτρισμού



Την πλήρη κατάργηση του περιθωρίου 10% με το οποίο επιδοτούνται οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου μέσω του περίφημου μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους, εισηγείται σύμφωνα με πληροφορίες προς το ΥΠΕΚΑ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Ταυτόχρονα αυξάνεται η αξία των αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος, γνωστών ως ΑΔΙ, που θα εισπράττουν στο εξής οι ιδιωτικές μονάδες, και που από τα 40.000 ευρώ πιθανώς να φτάσει στα 80-90.000 ευρώ το μεγαβάτ. Επίσης, αποσύρονται 1.300 συνολικά μεγαβάτ παλαιώνλιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το πλάνο στο οποίο φαίνεται να έχει καταλήξει η ΡΑΕ για την επιβεβλημένη από το Μνημόνιο, άρση τωνστρεβλώσεων στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, και που εντός των προσεχών ημερών παρουσιάζεται στο ΥΠΕΚΑ, καθώς και στην τρόικα.
Αξιολογώντας τις επιπτώσεις από τις αλλαγές αυτές στην λειτουργία της αγοράς, εκ πρώτης τουλάχιστον όψεως, ο κερδισμένος μοιάζει να είναι ηΔΕΗ. Κι αυτό, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από το συνδυασμό της κατάργησης του περιθωρίου του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους (cost  recovery), και της αναδιανομής των ΑΔΙ, προκύπτει ένα όφελος της τάξης των 150 εκατ. ευρώ που θα καρπωθούν οι προμηθευτές, δηλαδή η ΔΕΗ. Το ερώτημα, σε αυτή τη περίπτωση, είναι αν και κατά πόσο η ΔΕΗ θα «περάσει» το όφελος αυτό στους τελικούς καταναλωτές.
Τα μέτρα
Συγκεκριμένα, το σχέδιο της ΡΑΕ προβλέπει σύμφωνα με τις πληροφορίες την πλήρη κατάργηση του μεταβατικού μηχανισμού τουcost recovery.
Επειδή όμως αυτό θα συμβεί, πριν να έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο των δημοπρασιών λιγνιτικής ισχύος, που θα δώσει τη δυνατότητα στους ιδιώτες να αποκτήσουν ένα χαρτοφυλάκιο φθηνής ισχύος ανάλογο με εκείνο της ΔΕΗ, η ΡΑΕ φαίνεται να εισηγείται την αύξηση της αξίας των ΑΔΙ για τις μονάδες φυσικού αερίου.
Συζητείται συγκεκριμένα, η αξία των αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος που εισπράττουν να αυξηθεί από τα 40.000 ευρώ στα 80-90.000 ευρώ το ...
μεγαβάτ.
Εκτιμάται ωστόσο, ότι η αύξηση της αξίας των ΑΔΙ δεν είναι αρκετή για να «ισοφαρίσει» την απώλεια εσόδων που θα έχουν οι ιδιώτες από την κατάργηση του μηχανισμού cost recovery. Κάποιοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για απώλεια 30% στα έσοδα των ιδιωτικών μονάδων.
Αθροιστικά εκτιμάται ότι από τις παραπάνω αλλαγές μειώνεται κατά 140περίπου εκατ. ευρώ το κόστος της ΔΕΗ, το δε συνολικό κόστος για το σύστημα μειώνεται κατά 150 εκατ. ευρώ.
Παρουσίαση σε ΥΠΕΚΑ- τρόικα
Τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας της ΡΑΕ θα παρουσιαστούν σύντομα στο ΥΠΕΚΑ, και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η πρόταση της Αρχής για τις δημοπρασίες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αρχικός σχεδιασμός της ΡΑΕ ήταν η αξία των ΑΔΙ να παραμείνει στα ίδια επίπεδα για τους ιδιώτες, και να μειωθεί μόνο για τις μονάδες της ΔΕΗ. Έπειτα ωστόσο από την κατηγορηματική αντίδραση της ΔΕΗ, αποφασίστηκε να παραμείνει ως έχει για τις μονάδες της ΔΕΗ, και να αυξηθεί αυτό που εισπράττουν οιιδιωτικές.
Τέλος, στην πρόταση της ΡΑΕ, υπάρχει αναλυτική αναφορά στιςαποσύρσεις των παλαιών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος 1.300 MW.
Το ερώτημα πάντως παραμένει : Θα περάσουν και με ποιο τρόπο οι αλλαγές αυτές ως εκπτώσεις στους καταναλωτές, τη βιομηχανία και τανοικοκυριά ; Τα ποσά που απ’ ότι φαίνεται θα κερδίσει η ΔΕΗ, θα τα μετακυλήσει στους πελάτες της;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News