Dei Energy News

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Τρόικα: Είδε Παπαγεωργίου, βλέπει τους φορείς φωτοβολταϊκών

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί και οι εκκρεμότητες που
πρέπει να επιλυθούν στον ενεργειακό τομέα, σχετικά πάντα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, αποτέλεσαν το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης που είχε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους «πολιτικούς» εκπροσώπους της τρόικας.
Στη συνάντηση δεν ήταν παρόντες οι υπόλοιποι επικεφαλής της τρόικας, πέραν του κ. Μορς. Τα βασικά θέματα ήταν η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ), τα μέτρα μείωσης και μηδενισμού του ταμειακού ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, και οι βασικές αρχές της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Όσον αφορά την ΔΕΗ, το ΥΠΕΚΑ παρουσίασε εκ νέου το σχέδιο που έχει δημοσιοποιήσει για τον πλήρη διαχωρισμό της ιδιοκτησίας του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ, τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης ηλεκτρισμού η οποία θα βασίζεται σε κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση της ίδιας της ΔΕΗ με στόχο την έναρξη της διαδικασίας μέσα στο 2013 και την ολοκλήρωσής της μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016. Επιβεβαιώθηκε επίσης η απόφαση που έχει ήδη ληφθεί για πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων χαμηλής τάσης από την 1η Ιουλίου.
Για τις ΑΠΕ, κεντρικό θέμα συζήτησης, μετά τα μέτρα που έχει ήδη λάβει το ΥΠΕΚΑ, είναι η «δέσμη» μέτρων για το μηδενισμό του ελλείμματος ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ έως το τέλος του 2014. Βασικές πολιτικές για το σκοπό αυτό είναι, αφενός μεν η «λελογισμένη» αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ από τον Ιούλιο, αφετέρου δε η εθελοντική αλλαγή των παλαιών συμβάσεων με χρονική επέκταση και μείωση των εγγυημένων τιμών. Στο θέμα αυτό η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν είναι έτοιμη και δεν παρουσίασε στην τρόικα ολοκληρωμένο σχέδιο, πέραν των βασικών κατευθύνσεων.
Συνάντηση με «φωτοβολταϊκούς»
Πρέπει να σημειωθεί ότι η τρόικα, μετά τις επαφές με το ΥΠΕΚΑ τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, θα δεί τις επόμενες ημέρες και τους φορείς του ενεργειακού κλάδου. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην πρόσκληση που απεύθυνε η τρόικα προς τους φορείς του φωτοβολταϊκού τομέα (ΣΕΦ, ΣΠΕΦ, ΠΑΣΥΦ) για την Πέμπτη. Σκοπός της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να ακούσει τις προτάσεις τους για την αγορά, και κυρίως να διαπιστώσει  κατά πόσον είναι ρεαλιστική η πρόθεση του υπουργείου για το new deal. Από αυτό εξαρτάται προφανώς το αν θα αρκεστεί στα όσα προτίθεται να κάνει ο κ. Παπαγεωργίου ή θα ζητήσει και άλλα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News