Γιάννης Τσιπουρίδης - Πρόεδρος ΔΣ ΕΛΕΤΑΕΝ
Το μπλακ άουτ της Σαντορίνης δεν ήταν παρά ένα ακόμη προαναγγελθέν επεισόδιο στο ρυπογόνο σήριαλ της παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα.
Τώρα που δείχνει να έληξε και αφού για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους κλήθηκαν στον τόπο του εγκλήματος, 2 υπουργοί και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ (μόνο στην Ελλάδα και νοτιότερα συμβαίνουν αυτά, με εντολή του εκάστοτε Πρωθυπουργού, βεβαίως - βεβαίως), θα πρέπει να δούμε με όση ψυχραιμία μας απομένει το πρόβλημα και τη λύση του.
Όταν η ΔΕΗ ΑΕ, είναι αναγκασμένη να έχει σε λειτουργία στα νησιά μας, πάνω από 30 Α.Σ.Π. (Αυτόνομος Σταθμός Παραγωγής), εκτός αυτών στη Κρήτη και στη Ρόδο, η πιθανότητα σοβαρής αστοχίας ενός εξ αυτών ήταν απλά θέμα χρόνου. Και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται και δυστυχώς, δεν θα είναι ούτε η τελευταία.
Κατ αρχήν η λύση της εξασφάλισης έναντι αυτού του ενδεχομένου, χωρίς δραστική αλλαγή της φιλοσοφίας παραγωγής ενέργειας, θα σήμαινε την αγορά και εγκατάσταση από τη ΔΕΗ ΑΕ νέων εφεδρικών μονάδων παραγωγής σε κάθε αυτόνομο σταθμό παραγωγής της ΔΕΗ, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στην αντικατάσταση των ελαττωματικών.
Ποιος θα επωμιστεί αυτό το πρόσθετο κόστος σε ένα λογαριασμό ήδη επιβαρυμένο αφού η παραγωγή ενέργειας στα νησιά, στηρίζεται σε ακριβό εισαγόμενο πετρέλαιο και ετησίως αγγίζει το 1 δισ. ευρώ; Η παραγωγή ηλεκτρισμού μόνο στην Κρήτη, επιβαρύνει τον προϋπολογισμό περίπου 300 εκατομμύρια ετησίως.
Χρειάζεται άραγε, να υπογραμμίσουμε ότι μιλάμε για νησιά που τα δέρνει ο αέρας και τα λούζει ο ήλιος σχεδόν όλο το χρόνο και τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.);
Χρειάζεται άραγε να θυμίσουμε ότι σε κάποια από αυτά η γεωθερμία αναμένει υπομονετικά χρόνια τώρα να κληθεί να προσφέρει;
Χρειάζεται άραγε να τονίσουμε ότι με ευρεία ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και διασύνδεση των νησιών μας θα μπορούσαμε να τροφοδοτήσουμε εκτός των νησιών και την ηπειρωτική χώρα με καθαρή ενέργεια;
Κι όμως η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε αυτά τα ανεμοδαρμένα και ηλιοκαμένα νησιά εξακολουθεί να είναι περιορισμένη έως ανύπαρκτη, όπως στην περίπτωση της γεωθερμίας.
Ναι λοιπόν, με ευρεία ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και διασυνδέσεις με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα, θα.....
μπορούσαν τα νησιά μας να αξιοποιήσουν τον μοναδικό ενεργειακό τους πλούτο, το συγκριτικό τους πλεονέκτημα και να αξιοποιήσουν εγχώριες, φθηνές, ανεξάντλητες πηγές ενέργειας, επιτυγχάνοντας έτσι τη δική τους ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά συνεισφέροντας παράλληλα και στον ενεργειακό εφοδιασμό του ηπειρωτικού συστήματος.
Με ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και αφθονία ενέργειας, θα βελτιωθούν και οι παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες και έτσι θα προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους τουρίστες, εκ των οποίων, ειρήσθω εν παρόδω, οι περισσότεροι ξένοι τουλάχιστον, θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα τη στροφή μας σε καθαρές πηγές ενέργειας.
Και αυτό δεν είναι όνειρο.
Αυτό μπορεί να αρχίσει να υλοποιείται αύριο, γιατί αρκετές ώριμες επενδυτικές προτάσεις για την υλοποίηση αυτών των έργων (Κρήτη, Κυκλάδες, Σκύρος, Χίος Λέσβος, Λήμνος κ.α.) και την παραγωγή πράσινης ενέργειας περιμένουν το … πράσινο φως της Πολιτείας…
Δεν χρειάζεται η Πολιτεία να αναλώσει φαιά ουσία για την επίλυση του προβλήματος. Δεν έχει παρά να εγκρίνει τα έργα, να φροντίσει το τέρας της δημόσιας γραφειοκρατίας να μην καθυστερήσει την υλοποίηση τους και να φροντίσει με τις υπηρεσίες της, να τηρηθούν οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι.
Αλήθεια, αν άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε αυτό το νησιώτικο πλούτο, πιστεύει κανείς ότι σήμερα θα λειτουργούσε έστω και ένας πετρελαϊκός σταθμός;
Σίγουρα όχι, γιατί η ανάπτυξη των Α.Π.Ε. θα ήταν η προφανής λύση.
Κάτι όμως μου λέει πως για ακόμη μια φορά θα αγνοηθεί αυτή η τεχνικά, ενεργειακά, περιβαλλοντικά, κλιματικά και οικονομικά άριστη λύση και θα συνεχίσουμε να ζούμε σε ενεργειακό μεσαίωνα και να αναζητούμε μάγισσες μετά από κάθε μπλακ άουτ.
Όσο κι αν η ΔΕΗ είναι ο εύκολος σάκος του μποξ για κάθε τι στραβό και της φορτώσαμε ακόμη και αυτό το χαράτσι ακινήτων, φταίμε όλοι μας, που δεν στηρίξαμε την πιο προφανή ενεργειακή λύση: την μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη των ΑΠΕ στα νησιά μας, με αυστηρή τήρηση της χωροταξικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Ίσως γιατί για κάποιους από εμάς δεν δένει η ανάπτυξη των Α.Π.Ε. με την νησιώτικη αρχιτεκτονική και εξ αιτίας αυτής της αβάσιμης και καθαρά υποκειμενικής άποψης, στερούμαστε τον πραγματικό εθνικό μας πλούτο.
Θα μπορούσαμε να είχαμε υιοθετήσει την άποψη του καθηγητή Τάσιου ο οποίος μιλώντας για τις ανεμογεννήτριες γράφει:
Ετούτο το θαύμα της βιομηχανικής αισθητικής, αυτό το ήδιστον κινούμενο γλυπτόν της λεπτόσχημης φτερωτής. (ΤΟ ΒΗΜΑ , 30-03-2003 - Αιολική ενέργεια και εωλική αντενέργεια. * Ιτε παίδες Ελλήνων. Ρίξτε κι άλλα εκατομμύρια τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Αττικής)
Ετούτο το σπουδαίο τεχνούργημα διαθέτει πολλαπλή εκφραστικότητα: Η γοτθική ανάταση του εκλεπτυσμένου ύψους, συνδυασμένου με την τριγωνική συμμετρία των πτερύγων, αποκρίνονται σε βασικές ανάγκες της συνείδησης για ομορφιά. Η ανεμογεννήτρια ικανοποιεί βασικά θεωρήματα της Αισθητικής (τάξη και ηρεμία, κίνηση και ελευθερία), όπως απ’ την ίδια τη λειτουργία τους συμβαίνει με κάμποσα τεχνήματα μεγάλης κλίμακας). Οταν, μάλιστα, αντικρίζετε ένα σύνολο από τέτοια καλλιτεχνήματα, τότε, για τους ίδιους λόγους, πάλι νιώθετε αισθητική ικανοποίηση: Η τάξη του συνόλου στη μεγάλη κλίμακα και η αταξία των ασύγχρονων περιστροφών στη μικρή κλίμακα είναι γνωστός αισθητικός συνδυασμός. (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 05-06-2009 Ανεμογεννήτριες: Αισθητική και Αν-αισθησία).
Δυστυχώς προτιμήσαμε τα εύκολα.
Προτιμήσαμε να πάμε με αυτούς που φωνάζουν πιο δυνατά ή να σιωπήσουμε.
Όμως, δυστυχώς για όλους μας, υπάρχει κάτι που δένει ακόμη λιγότερο με τη νησιώτικη αρχιτεκτονική και δεν εννοούμε μόνο τη ρύπανση που προκαλείται, ουσιαστικά νομοτελειακά, από τους πετρελαϊκούς σταθμούς.
Εννοούμε την κλιματική αλλαγή που με τους καύσωνες, την ξηρασία και την ερημοποίηση, θα αλλάξει το νησιώτικο μας τοπίο με μοναδικό τρόπο. Οριστικά.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν την ελπίδα της χώρας και της ανθρωπότητας για βιώσιμη ανάπτυξη και αντιμετώπιση των συνεπειών των κλιματικών αλλαγών. Αυτή η λύση, πέρα από την κοινωνική και περιβαλλοντική θετική διάσταση της, συνοδεύεται και από οικονομικό όφελος.
Πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος κατέδειξε ότι το Σενάριο μετριασμού των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών θα εξοικονομήσει 265 δισ. ευρώ για τη χώρα μας σε σχέση με το Σενάριο μη δράσης.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανάπτυξη των Α.Π.Ε. είναι ο βασικότερος πυλώνας επίτευξης αυτού του στόχου.
Η επιλογή που έχουμε μπροστά μας είναι ξεκάθαρη:
Ή Α.Π.Ε. και βιώσιμο μέλλον ή Ορυκτά καύσιμα και κλιματική αλλαγή.
Αυτό το δίλημμα υπάρχει και κανένα άλλο.
Και οι Α.Π.Ε. είναι η μόνη μας ασπίδα.
Οι Α.Π.Ε. είναι η καλύτερη μας επένδυση για την αποφυγή κάθε είδους μπλακ άουτ στη ζωή μας, ενεργειακού, περιβαλλοντικού, οικονομικού και κοινωνικού.
http://www.energypress.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου