Dei Energy News

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΔΕΗ: από το 1992 περιμένουν οι Ροδίτες το νέο εργοστάσιο





Το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σαντορίνη, όπου σημειώθηκε στις 13 Αυγούστου έκρηξη και πυρκαγιά, με τα γνωστά αποτελέσματα στην ηλεκτροδότηση του νησιού. Ανάλογες σκηνές φοβούνται ότι θα ζήσουν και οι κάτοικοι της Ρόδου, που ακούνε εδώ και 21 χρόνια για νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ και δεν το 'χουν δει ακόμαΈχουν περάσει 21 χρόνια και το εργοστάσιο της ΔΕΗ 
ακόμη είναι στα χαρτιά! Τις τελευταίες ημέρες οι 
κάτοικοι της Ρόδου παρακολουθούν προβληματισμένοι 
το μπλακ άουτ στη Σαντορίνη, καθώς το 
«στοιχειωμένο» για 21 χρόνια νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ 
στο νησί των Ιπποτών, πριν καν λειτουργήσει, έχει 
κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην Επιχείρηση!
Η υπόθεση του εργοστασίου στη νότια Ρόδο είναι ενδεικτική της προχειρότητας και της επιπολαιότητας με την οποία ενίοτε προχωρούν οι επενδύσεις στη χώρα μας. Η ιστορία έχει ως εξής: το 1992 η ΔΕΗ έψαχνε χώρο για να φτιάξει ένα νέο εργοστάσιο και να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του νησιού, τις οποίες δεν μπορούσε να καλύψει το εργοστάσιο στη Σορωνή.
Εντοπίστηκε μία περιοχή, που όμως δεν εγκρίθηκε, καθ' ότι ήταν υπό την προστασία του Natura 2000. Αναζητήθηκε άλλη περιοχή (Πάνω Γιαλός). Υστερα από αντιδράσεις, πάει κι αυτή η περιοχή. Επόμενη τοποθεσία, ο Μαύρος Κάβος. Απορρίπτεται. Καταλήγουμε το 2001 στις θέσεις «Εμπρός Κάμπος» και «Πλάκα Στενή». Κι από κει ξεκινά ένας μαραθώνιος με εγκρίσεις και απορρίψεις, με το επιχείρημα ότι οι περιοχές είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές.
Ενώ ουσιαστικά δεν έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό, η ΔΕΗ προκηρύσσει διαγωνισμό για την κατασκευή του εργοστασίου. Επιλέγεται η εταιρεία «ΓΕΚ Τέρνα». Η επένδυση φτάνει τα 183 εκατομμύρια ευρώ και η δέσμευση είναι πως το έργο θα παραδοθεί σε 30 μήνες. Με το κυριότερο θέμα -του οικοπέδου- να εκκρεμεί, ακολουθεί και απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ακυρώνει την περιβαλλοντική μελέτη.
Το έργο διακόπτεται. Η ΔΕΗ εν τω μεταξύ έχει καταβάλει 3.200.000 ευρώ για αγορά οικοπέδου στην Απολακκιά στα νότια του νησιού. Οταν επελέγη η Απολακκιά από επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου, είχε ήδη προταθεί από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ να χαρακτηριστεί ως προστατευμένη περιοχή!!! Αισίως, λοιπόν, φτάνουμε στο 2013. Τι γίνεται τώρα; Πληροφορίες θέλουν τη ΔΕΗ να ετοιμάζει νέα περιβαλλοντική μελέτη. Ιδωμεν.
Εν τω μεταξύ το θέμα έχει λάβει και δικαστικές διαστάσεις, με τους οικονομικούς εισαγγελείς να ερευνούν τους όρους της σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ της ΔΕΗ και της εταιρείας έπειτα και από επίσημη καταγγελία πρώην στελέχους της ΔΕΗ (Αναστάσιος Πέτρου) ότι η διοίκηση την Επιχείρησης ακολουθεί χειρισμούς που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ στην Επιχείρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News