Dei Energy News

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Μέσω ΕΣΠΑ και ΣΔΙΤ η διασύνδεση της Κρήτης- η απουσία της μας κοστίζει 300 εκατ. ευρώ

Μέσω του ΕΣΠΑ της επόμενης προγραμματικής περιόδου 
(2014-2020) θα χρηματοδοτηθεί τμήμα της διασύνδεσης της Κρήτης με υποβρύχιο καλώδιο με την ηπειρωτική χώρα. Ταυτόχρονα, το έργο που θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί σε 5-6 χρόνια, θα επιχειρηθεί να ενταχθεί σε ΣΔΙΤ προκειμένου να μειωθεί το κόστος. 
 Πάντως η απουσία διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδακοστίζει στον έλληνα φορολογούμενο κοντά στα 300 εκατ. ευρώετησίως, τα οποία επιβαρύνεται μέσω των χρεώσεων υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (γνωστά ως ΥΚΩ) που πληρώνει μέσω των λογαριασμών τηςΔΕΗ. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση Μανιάτη- Χατζηδάκη σχετικά με την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για να χρηματοδοτηθούν οι υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις της χώρας. «Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης. 
Θα υπάρχει χρηματοδότηση από το επόμενο ΕΣΠΑ αλλά συμφωνήσαμε για να περιορίσουμε το κόστος για τον φορολογούμενο να γίνει με την μορφή ΣΔΙΤ», ανέφερε ο κος Χατζηδάκης. Σημειωτέον ότι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, η οποία συζητείται εδώ και περίπου 25 χρόνια, εντάχθηκε στα διευρωπαϊκά δίκτυα και θα αποτελέσει τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρος – Κρήτη - ηπειρωτική Ελλάδας, ενός διεθνούς πρότζεκτ, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 δις. ευρώ. ​
Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, θα έχει προυπολογισμό 750-800 εκατ. ευρώ, διαθέτει μελετητική ωρίμανση και μπορεί να εκτελεστεί τα επόμενα πέντε-έξι χρόνια. Η πηγή χρηματοδότησης του όμως δεν έχει ακόμη βρεθεί, αν και ένα μέρος θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους, ενώ θα ζητηθεί και η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα. Η απόσβεσημπορεί να έρθει σε 3-4 χρόνια, είπε ο κ. Μανιάτης. Μάλιστα, ίσως και του χρόνου να καταστεί δυνατόν να δημοπρατηθούν οι μελέτες του έργου και μελετώνται δυο εναλλακτικές οδεύσεις είτε προς την Πελοπόννησο είτε προς την Αττική."​Ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών υπάρχει" είπε. Παράλληλα, την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθούν οι προσφορές για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, προϋπολογισμού 240 εκατ., που μπορεί να ολοκληρωθεί σε 2 με 2,5 χρόνια . 

http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News