Dei Energy News

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Το μνημόνιο φέρνει ξανά νέα τιμολόγια στο ρεύμα

Η αναφορά στο πρόσφατο κείμενο του αναθεωρημένου
προγράμματος προσαρμογής ήταν σαφής: 
Λαμβάνονται μέτρα για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού. Αυτά περιλαμβάνουν την πλήρη απελευθέρωση και την ανάκτηση του κόστους από τους τελικούς καταναλωτές για όλους τους τελικούς καταναλωτές χαμηλής τάσης. Τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας έχουν απελευθερωθεί πλήρως από την 1η Ιουλίου. Παρότι υπάρχει πολιτική αντίσταση για την αύξηση στα τιμολόγια τελικού καταναλωτή στη χαμηλή τάση, τα κοστοβαρή τιμολόγια είναι απαραίτητα για να διευκολύνουν την είσοδο νέων εταιρειών και την αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρισμού.
Από την αναφορά αυτή καθίσταται σαφές ότι οι δανειστές θεωρούν ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απελευθέρωσης των τιμολογίων και ότι απαιτούνται και άλλα βήματα - αλλαγές στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης.
Αυτές οι αλλαγές συνοψίζονται, όπως αναφέρεται και στο κείμενο, στην κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων και την δημιουργία κοστοβαρών χρεώσεων για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών.
Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται στις πολύ χαμηλές χρεώσεις (0-800 κιλοβατώρες) καθώς επίσης και στα αγροτικά τιμολόγια. Αντίθετα τα τιμολόγια για κατηγορίες μεγαλύτερων καταναλωτών (εμπορικά τιμολόγια) εμφανίζουν περιθώρια μειώσεων.
Η αλλαγή στην πράξη αναμένεται να δημιουργήσει μια ενιαία χρέωση σε ό,τι αφορά την ενέργεια για όλες τις κατηγορίες κατανάλωσης.
Σε κάθε περίπτωση -και αυτή η πρόβλεψη έχει περιληφθεί και στο κείμενο του μνημονίου- οι αλλαγές δεν ακουμπούν τις ευάλωτες κατηγορίες καταναλωτών, δηλαδή όλους τους δικαιούχους του ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο), που προστατεύονται και είναι δικαιούχοι χαμηλότερων χρεώσεων. Μάλιστα με την τελευταία διεύρυνση των κριτηρίων, οι δικαιούχοι έχουν αυξηθεί, όπως και οι αιτήσεις υπαγωγής.
Αν και δεν υπάρχει στο κείμενο του μνημονίου ρητή χρονική αναφορά, οι προβλέψεις και ο έλεγχος από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) της κοστοστρέφειας των τιμολογίων, είναι συνεχείς, δηλαδή σε κάθε ευκαιρία ελέγχεται η πρόοδος που έχει συντελεστεί γύρω από το θέμα. Δεν αποκλείεται δηλαδή -οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά πιθανό- να τεθεί θέμα τιμολογίων από την τρόικα, το Σεπτέμβριο.

capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News