Dei Energy News

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

«Μπλακ άουτ» στη Σαντορίνη από φωτιά σε υποσταθμό της ΔΕΗ

Γενική διακοπή ρεύματος, η οποία αναστάτωσε χιλιάδες τουρίστες αλλά και τους ντόπιους της Σαντορίνης, προκάλεσε πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην περιοχή, ύστερα από αιφνίδια βλάβη σε μία από τις μηχανές παραγωγής ρεύματος.
Αργά το βράδυ απέπλευσε το αρματαγωγό «Χίος» για τη Σαντορίνη, το οποίο μεταφέρει ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη συνολικής ισχύος 10MW
Αργά το βράδυ απέπλευσε το αρματαγωγό «Χίος» για τη Σαντορίνη, το οποίο μεταφέρει ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη συνολικής ισχύος 10MW
Παράλληλα, δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια αλλά και τα υπόλοιπα καταστήματα του νησιού, τα οποία δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες επισκέπτες για πολλές ώρες.

Η είδηση του μπλακ άουτ έκανε τον γύρο του κόσμου, αφού το νησί της Θήρας αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σε δημοσίευμα του βρετανικού «Guardian», ο συντάκτης προέβλεψε πως οι επισκέπτες του νησιού αναμένεται να δειπνήσουν υπό το φως των... κεριών με ζεστή μπίρα, εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.
Ανέφερε, πάντως, πως η πυρκαγιά κατασβέστηκε άμεσα, σημειώνοντας τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο νησί το συντομότερο δυνατό.
«Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί από τη φωτιά», αναφέρει το κείμενο που περιγράφει τη Σαντορίνη ως έναν βασικό τουριστικό προορισμό που προσελκύει 1,7 εκατομμύριο επισκέπτες και είναι γνωστή για τη θέα και το ηλιοβασίλεμα.
Επίσης, το ιταλικό πρακτορείο RaiNews έκανε λόγο για ταλαιπωρία των επισκεπτών του νησιού, που διανύει την πιο έντονη τουριστική περίοδό του, ενώ στη διακοπή αναφέρθηκαν ακόμη και τα αμερικανικά δίκτυα FoxNews και ABC. Ο δήμαρχος του νησιού Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος δήλωσε στο «Εθνος» ότι «από (χθες) το βράδυ άρχισε να δίνεται ρεύμα στην πρωτεύουσα του νησιού. Το αεροδρόμιο και το κέντρο υγείας της Σαντορίνης καθώς και μεγάλες τουριστικές μονάδες που έχουν γεννήτριες λειτουργούν κανονικά».
Ωστόσο, ο κ. Ζώρζος ανέφερε ότι «δεν μπορεί να προσδιορίσει το πότε ακριβώς θα αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται 120.000 άνθρωποι στη Σαντορίνη και δεν πρέπει να δυσκολέψουμε τις διακοπές τους.
Επενδύσεις
Η ΔΕΗ θα πρέπει να κάνει μια γενναία επένδυση έτσι ώστε όταν έχουμε βλάβη τέτοιου μεγέθους να υπάρχει εφεδρικό σύστημα το οποίο θα λειτουργεί μέχρι την αποκατάστασή της».
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης συμπλήρωσε ότι «η διακοπή του ρεύματος στη Σαντορίνη είναι συνέπεια των περιορισμένων δυνατοτήτων που έχουν οι αυτόνομοι σταθμοί παραγωγής. Είναι κάτι που αφορά τα περισσότερα νησιά της χώρας. Οι αυτόνομοι σταθμοί παραγωγής έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες και δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου για ρεύμα. Η σύνδεση των νησιών με τον αστικό κορμό είναι κάτι που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να το κάνουμε ακόμα».
Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ξεκίνησε η σταδιακή επανηλεκτροδότηση του νησιού, καθώς η ΔΕΗ έκανε χρήση των εγκατεστημένων εφεδρικών ηλεκτροπαραγωγών ζευγών.
Παράλληλα, αργά το βράδυ απέπλευσε το αρματαγωγό «Χίος», το οποίο μεταφέρει ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη συνολικής ισχύος 10MW, και το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει στη Θήρα τις πρωινές ώρες. Λίγο νωρίτερα, στις 6 το απόγευμα, απέπλευσε το εμπορικό πλοίο «Horizon», το οποίο μετέφερε ειδικό γερανό αναγκαίο για την τοποθέτηση των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών.
Επίσης η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα μεταφερθούν γεννήτριες ισχύος τουλάχιστον 5 MW από το νησί της Ρόδου. Μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, θα γίνουν οι έρευνες που απαιτούνται για τον εντοπισμό των αιτίων που προκάλεσαν την πυρκαγιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News