Dei Energy News

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Μάκης Παπαγεωργίου: Ψήφος Εμπιστοσύνης Προς την Ελληνική Οικονομία το Δάνειο της ΔΕΗ

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, παρευρέθη το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013, στη Φλώρινα στη διημερίδα με θέμα : 
«Η Ανεργία ως μείζον κοινωνικό πρόβλημα και οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Π.Ε. Φλώρινας για επιχειρηματικές επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης».
Η διημερίδα, που συνδιοργανώθηκε από Βουλευτές της Φλώρινας, την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, τους Δήμους Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρέσπας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας και την ΑΝΦΛΩ ΑΕ, ξεκίνησε την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμυνταίου και ολοκληρώθηκε το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013, στο Κέντρο πολλαπλών χρήσεων του δήμου Φλώρινας, στο Νέο Πάρκο Φλώρινας.
Ακολουθεί η ομιλία του Υφυπουργού.
ΟΜΙΛΙΑ
«Είναι μεγάλη μου χαρά που επισκέπτομαι σήμερα την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα την ιστορική πόλη της Φλώρινας.
Εδώ που ο Ελληνισμός έδωσε μεγάλους εθνικούς αγώνες, έζησε μεγάλες χαρές αλλά και πέρασε μεγάλες δοκιμασίες.
Διεκδίκησε και πέτυχε την απελευθέρωση και την αναγέννηση του πολλές φορές στο παρελθόν.
Τέτοιες εμπειρίες ήταν αυτές που σφυρηλάτησαν στο πέρασμα των αιώνων τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του λαού μας.
Αυτά τα χαρακτηριστικά, ζυμωμένα με τον μόχθο, τις θυσίες και το όραμα πολλών γενιών Ελλήνων είναι σήμερα, στην κρισιμότερη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, ο σημαντικότερος μας σύμμαχος. Η ασπίδα απέναντι σε ό,τι μας απειλεί με διολίσθηση σε...
άσκοπες και επικίνδυνες εσωτερικές διαμάχες.
Αυτά που μας κρατούν δυνατούς και ενωμένους.
Όλα δείχνουν πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και τα ευοίωνα σημάδια πληθαίνουν αργά αλλά σταθερά.
Θυμηθείτε πού βρισκόμασταν ενάμιση χρόνο πριν, το καλοκαίρι του 2012 και τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, μέσα σε μία κρίση πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και ίσως και τα παγκόσμια.
Οικονομικά, πριν από ενάμιση χρόνο η χώρα μας βρισκόταν απομονωμένη στο χείλος της καταστροφής.
Ούτε κουβέντα φυσικά δεν μπορούσε να γίνει για μεγάλες επενδύσεις, ούτε λόγος για την ενίσχυση του γεωπολιτικού μας ρόλου. Για Ελλάδα δηλαδή με ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ξεκινήσαμε να θέτουμε τις βάσεις για το όραμα μας, η χώρα μας να αφήσει πίσω της δομικές στρεβλώσεις και αδυναμίες ετών, και ταυτόχρονα η Δυτική Μακεδονία να διατηρήσει και να ενισχύσει τον διαχρονικό της ρόλο ως το ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας.
Πού βρισκόμαστε σήμερα;
Ήδη με συντονισμένο τρόπο διεκδικήσαμε και με μεγάλη προσπάθεια επιτύχαμε την επιλογή του αγωγού TAP, τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας, μετατρέποντας την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας σε κέντρο ενεργειακών εξελίξεων για την ευρύτερη περιοχή.
Με τις υψηλότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές και τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, ώστε το έργο να ωφελήσει όσο δυνατόν περισσότερο τις κοινότητες.
Με άμεσα οικονομικά οφέλη που για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας υπολογίζονται σε περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ στη διάρκεια ζωής του έργου και ακόμη 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από έμμεσα και προκαλούμενα οφέλη.
Ειδικά μάλιστα για τη Δυτική Μακεδονία, πέρα από τις θετικές επιπτώσεις κατά την κατασκευή του έργου, με τον αγωγό TAP δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για δρομολογήσουμε την υλοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της περιοχής.
Την εισαγωγή φυσικού αερίου στο μείγμα καυσίμων της Δυτικής Μακεδονίας, με πολλαπλές συνέργειες για την τοπική οικονομία.
Επιπλέον θα θυμάστε πως, μέσα στο οικονομικό κλίμα που μέχρι πρότινος επικρατούσε, η Δυτική Μακεδονία, ο «ενεργειακός πυρήνας» ολόκληρης της Ελλάδας, έδειχνε να μαραζώνει και να αποδυναμώνεται ταλαιπωρημένη από την κρίση και την ανεργία. Οι τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες της Δυτικές Μακεδονίας ως ενεργειακό κέντρο παρέμεναν αναξιοποίητες.
Όπως γνωρίζετε όμως, ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες για την επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να πάρουν μία μεγάλη ανάσα.
Με τη σύμβαση που σύντομα θα φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή διασφαλίζουμε πως περίπου 450 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης θα δημιουργηθούν άμεσα. Εξασφαλίζουμε παράλληλα πως οι θέσεις αυτές θα καλυφθούν κατά προτεραιότητα από την τοπική κοινωνία, αλλά και από όσους έμειναν άνεργοι, έχοντας εμπειρία, από τη δουλειά στην προηγούμενη εκμετάλλευση.
Ένα από τα πλέον ποιοτικά λιγνιτικά κοιτάσματα της χώρας, υψηλής θερμογόνου δύναμης, θα αξιοποιείται σύντομα με πλήρη, απρόσκοπτο, και αποδοτικό τρόπο για τη λειτουργία των πλέον σύγχρονων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, όπως η Μελίτη Ι, και άλλων μονάδων-ορόσημο για την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της χώρας που βρίσκονται σε φάση προγραμματισμού.
Η κατασκευή τέτοιων μονάδων φυσικά συναντούσε δυσκολίες ανυπέρβλητες. Καμία τράπεζα δεν «ακουμπούσε» την Ελλάδα, καθώς η επενδυτική εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ήταν μηδαμινή.
Κι όμως, πρόσφατα η ΔΕΗ κατάφερε να εξασφαλίσει με τη βοήθεια της Κυβέρνησης ένα μακροπρόθεσμο δάνειο της τάξεως των 739 εκατομμυρίων ευρώ από κοινοπραξία ξένων τραπεζών για τη χρηματοδότηση της Πτολεμαΐδας V, και μάλιστα με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
Ρωτώ λοιπόν. Αν αυτό δεν είναι «ψήφος εμπιστοσύνης» στις δυνατότητες και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, τι είναι;
Και ρωτώ επιπλέον. Υπήρχε πιθανότητα να εξασφαλίσει, ακόμη και μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, τη χρηματοδότηση μίας τέτοιας επένδυσης ένα χρόνο πριν;
Σήμερα όμως υπάρχουν οι προοπτικές, τα επενδυτικά κίνητρα, και κυρίως υπάρχει ο σχεδιασμός ώστε τέτοιες υπερσύγχρονες μονάδες να γίνουν πραγματικότητα.
Με σημαντική συνεισφορά στη βιομηχανική δραστηριότητα, την εθνική και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Και όλα αυτά, με πολύ μικρότερο περιβαλλοντικό κόστος για τους κατοίκους της περιοχής.
Άλλωστε, με την ευόδωση αυτού του οράματος, οι γερασμένες, ρυπογόνες, υψηλού λειτουργικού κόστους μονάδες της ΔΕΗ θα ανήκουν στο παρελθόν. Νέοι σταθμοί, υψηλής απόδοσης, χαμηλών εκπομπών ρύπων θα τις αντικαταστήσουν.
Η χώρα μας θα εξασφαλίσει μία μακρόχρονη, ασφαλή, ευσταθή και οικονομική βάση ηλεκτροπαραγωγής και η Δυτική Μακεδονία θα παραμείνει το ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας για το ορατό μέλλον.
Επιπλέον, δρομολογούμε την οριστική επίλυση και για άλλα μεγάλα προβλήματα που κληρονομήσαμε και μας ταλαιπώρησαν.
Προχωρούμε στην άρση των στρεβλώσεων στο ρυθμιστικό πλαίσιο με αρμονικό τρόπο ώστε, αφενός να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα για ολόκληρη την αλυσίδα της ενεργειακής αγοράς, και παράλληλα να προχωρήσουμε στο ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς με την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, προς όφελος του τελικού καταναλώτη.
Η ΡΑΕ έχει ήδη ανακοινώσει το μηδενισμό του περιθωρίου στο Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Επιπρόσθετα, από τον Ιανουάριο θα καταργηθεί ο κανόνας του 30%, ενώ εντός του πρώτου εξαμήνου του ερχόμενου έτους καταργείται πλήρως ο ίδιος ο Μηχανισμός Ανάκτησης για τις μονάδες φυσικού αερίου.
Επίσης, πετύχαμε ήδη σε πολύ μικρό χρόνο να περιορίσουμε τα δυσθεώρητα ελλείμματα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ στον μέγιστο δυνατό βαθμό, και βρισκόμαστε ένα μόνο βήμα πριν προχωρήσουμε στην οριστική εξυγίανση του συστήματος, στοχεύοντας στην ορθολογική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών.
Φυσικά και θα ληφθεί μέριμνα ώστε να βρεθεί μία λύση αναλογικά δίκαιη ώστε κανένας να μη χρειαστεί να συμβάλει πέρα από τις δυνατότητές του.
Αλλά πρώτο και κυρίαρχο μας μέλημα παραμένει ο καταναλωτής, ο οικιακός, ο αγροτικός, ο βιομηχανικός, ο οποίος δεν μπορεί και δεν πρέπει άλλο πια να επωμίζεται τα βάρη για την άρση των στρεβλώσεων.
Στο νομοσχέδιο που πρόσφατα καταθέσαμε στη Βουλή για την εξυγίανση των ΑΠΕ, θεσπίζουμε για πρώτη φορά τις λεγόμενες συμβάσεις διακοψιμότητας. Οι συμβάσεις αυτές θα συνάπτονται με τον Διαχειριστή του Δικτύου, ώστε να παρέχουν ασφάλεια στο Δίκτυο και ταυτόχρονα ευελιξία στις ενεργοβόρες βιομηχανίες που μπορεί να οδηγεί σε μείωση του ενεργειακού τους κόστους.
Κυρίες και κύριοι,
Στόχος της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι αυτή η μεγάλη περιπέτεια που πέρασε η χώρα μας να αποτελέσει παρελθόν το συντομότερο.
Να τελειώσει οριστικά και να αφήσει τη θέση της σε μία Ελλάδα νέα, σεβαστή από όλους, με ηγετικό ρόλο στην περιοχή της, με ίσες ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας για όλους τους Έλληνες.
Όλα όσα σας περιέγραψα, κανείς δεν μπορούσε λίγους μήνες πριν να τα υποσχεθεί, έστω να τα ψελλίσει!
Κι όμως με τη στήριξη του ελληνικού λαού πετύχαμε ήδη αρκετά και σε αυτή τη στήριξη προσδοκούμε για να κάνουμε πράξη ακόμη περισσότερα!
Ειδικά και κατά προτεραιότητα για περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία, που αντιμετωπίζουν προκλήσεις άμεσες και μείζονος σημασίας.
Σήμερα βρισκόμαστε στην τελευταία στροφή πριν από τη «νέα αναγέννηση» της Ελλάδας και ίσως τη σημαντικότερη.
Την απελευθέρωση από τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος.
Όμως το γνωρίζετε καλά εσείς οι Μακεδόνες, η ιστορία αυτού του τόπου το έχει δείξει, ενωμένοι οι Έλληνες μπορούν και επιτυγχάνουν πάντοτε τα πιο δύσκολα.
Σας ευχαριστώ πολύ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News