ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ 78η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παναγιότατε την ευλογία σας,
Κύριοι δήμαρχοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι βουλευτές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,
Πρόεδροι των παραγωγικών φορέων,
Ελληνίδες και Έλληνες,
Με ιδιαίτερη τιμή σήμερα οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε εδώ, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τιμούμε τη Θεσσαλονίκη. Τιμούμε το θεσμό της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.
Επιλέξαμε να παραμείνουμε εδώ ένα ολόκληρο πενταήμερο, όπως αξίζει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και όπως αξίζει στο κύρος της εδώ και πολλές δεκαετίες. Η μεταφορά, δηλαδή, της καρδιάς της Ελλάδας, της Ελλάδας της παραγωγής, της Ελλάδας του μόχθου, της Ελλάδας της εργασίας στη συμπρωτεύουσα, στη Θεσσαλονίκη.
Από αυτό εδώ το βήμα πέρασαν πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, πέρασαν άνθρωποι οι οποίοι άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία της πατρίδας μας.
Κάποιοι επέλεξαν τα τελευταία χρόνια τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να την κάνουν μια γρήγορη περαντζάδα, να αποφύγουν να κάνουν συνέντευξη τύπου, να αποφύγουν τις συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς, να αποφύγουν το διάλογο, να αποφύγουν τη Δημοκρατία.
Κάποιοι επέλεξαν να μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη από πρωτεύουσα της οικονομίας αυτές τις μέρες σε πρωτεύουσα της κορδέλας, με εγκαίνια έργων που δεν έγιναν ποτέ, με εξαγγελίες που ήταν ψέματα, με υποσχέσεις και όχι με αληθινό σχεδιασμό για την Ελλάδα του αύριο.
Εμείς ήρθαμε εδώ, όχι για να κάνουμε μνημόσυνα και αντιπολίτευση. Την κατάσταση της πατρίδας μας τη γνωρίζουν όλοι και τη γνωρίζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όχι μόνο στη μητροπολιτική Ελλάδα, αλλά και οι Έλληνες της Ομογένειας και θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό ότι σήμερα βρίσκονται εδώ, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ομογενείς από την Αυστραλία. Γιατί οι Ελληνισμός της Ομογένειας είναι εκείνο το κομμάτι του Ελληνισμού που δίνει την ελπίδα.
Δεν ήρθαμε εδώ για να υποσχεθούμε, δεν ήρθαμε εδώ για να γκρινιάξουμε. Ήρθαμε εδώ για να πούμε ότι υπάρχει μια άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα του αύριο, η Ελλάδα των παιδιών μας που μπορούμε μαζί να την αναστήσουμε. Είναι η Ελλάδα της ανάστασης και όχι η Ελλάδα της σταύρωσης. Είναι η Ελλάδα της ελπίδας και όχι η Ελλάδα της υποταγής. Είναι η Ελλάδα εκείνη που τίμησε η Βούλα Πατουλίδου σηκώνοντας την ελληνική σημαία. Για την Ελλάδα ρε γαμώτο πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί ενωμένοι, αφήνοντας τις διαφορές μας, αφήνοντας τις μεμψιμοιρίες μας, αφήνοντας εκείνους που θέλουν την Ελλάδα γονατιστή.
Είναι η Ελλάδα εκείνη που απέρριψε τους «Πηλιογούσηδες», αλλά τίμησε τους «Καραϊσκάκηδες». Είναι η Ελλάδα του μόχθου, του εργαζόμενου, του μικρομεσαίου επαγγελματία. Είναι η Ελλάδα αυτή που συναντήσαμε σε αρκετά περίπτερα της ΔΕΘ, κ. Πρόεδρε, οικογένειες ολόκληρες να βρίσκονται μέσα σε ένα περίπτερο δίνοντας τον αγώνα της επιβίωσης και της ανάπτυξης. Αυτή την Ελλάδα θέλουμε να υπηρετήσουμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και για αυτή την Ελλάδα θα δώσουμε λύσεις. Λύσεις εθνικές, λύσεις ελληνικές, λύσεις εφικτές.
Είναι η Ελλάδα των εργαζόμενων στην ΕΤ3, που απλήρωτοι κάθονται μέσα στο κτίριο προκειμένου να μεταφέρουν δημοκρατικά τις απόψεις όλων των κομμάτων. Είναι η Ελλάδα των εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων που παραμένουν στο εργοστάσιό τους και ζητούν να εργαστούν, να βάλουν μπροστά τις μηχανές. Είναι η Ελλάδα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης εκείνων που θέλουν να παράγουν και να κάνουν ξανά την Ελλάδα μια χώρα εξαγωγών.
Είναι η Ελλάδα εκείνη που μπορεί να πάρει στα χέρια της την εθνικά κυρίαρχη χώρα. Δεν πιστεύουμε ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν υποταχθεί στις εντολές καμίας τρόικας και κανενός επιτρόπου που ήρθε εδώ να καταλύσει τη Δημοκρατία και την εθνική μας κυριαρχία. Υπάρχουν δυνάμεις σε αυτόν εδώ τον τόπο, δυνάμεις παραγωγικές, προερχόμενες από όλο το φάσμα των πολιτικών χώρων του χθες, που μπορούν να ενώσουν τα χέρια και τις ψυχές, με σκληρή δουλειά, για να πούμε πάλι ένα μεγάλο «όχι». Ένα «όχι» που είπε ο Τάσσος Παπαδόπουλος στην Κύπρο. Ένα «όχι» που είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν έγινε η εισβολή και η κατοχή. Ένα «όχι» που είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν βγήκε το «Σισμίκ» στο Αιγαίο.
Παναγιότατε,
Κυρίες και Κύριοι,
Όταν επισκέφθηκα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και μου έδωσε τα στατιστικά στοιχεία των συσσιτίων, όταν μου είπε ότι από 1.200 συσσίτια τον Δεκέμβριο του 2010 έχουμε φτάσει στα 6.500 συσσίτια τον Μάιο του 2013, τότε κατάλαβα ότι αυτός ο κόσμος της δυτικής Θεσσαλονίκης, ο κόσμος των εργαζομένων στη βιομηχανική ζώνη της Σίνδου, οι άνθρωποι που ήρθαν εδώ σαν μετανάστες από τη Μικρά Ασία μετά την καταστροφή, που έκτισαν τη Θεσσαλονίκη του αύριο και την ελληνική οικονομία, είναι έτοιμοι για να ξαναβάλουν μπρος τη μηχανή της πατρίδας μας.
Αν δει κανείς ποια είναι η πραγματική κατάσταση και εμείς θα πούμε μόνο την αλήθεια, θα δει ότι αυτή τη στιγμή ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες και Ελληνίδες αμειβόμενοι είτε μέτρια, είτε πενιχρά, είτε ακόμα δουλεύοντας ενώ τους χρωστούν τα δεδουλευμένα τους, εργάζονται για 2.100.000 ανέργους, εργάζονται για 2.700.000 συντάξεις, παράγουν για 500.000 συντάξεις που αναμένουν την έγκρισή τους. Μία χώρα και ένα κράτος όπου ο πληθυσμός παράγει μόνο στο 1/3 δεν είναι ένας πληθυσμός και μία χώρα που μπορούν να επιβιώσουν. Μία χώρα που της έχουν βάλει παράνομα δάνεια και χρέος 300 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν έχει ελπίδα για να ξεκινήσει στο αύριο.
Εμείς, από την πρώτη στιγμή των μνημονίων, αντιταχθήκαμε στην πολιτική αυτή, στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης και της ύφεσης, στην πολιτική που έλεγε ότι μειώνοντας μισθούς και συντάξεις, βάζοντας λουκέτα, θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε μια νέα ημέρα για τη εθνική οικονομία.
Πιστέψαμε και πιστεύουμε ότι οι φοροεπιδρομές που γίνονται αυτή τη στιγμή σε κάθε ελληνική οικογένεια, το μόνο που κάνουν είναι να φέρνουν θλίψη, κατάθλιψη, απογοήτευση. Έσοδα, πάντως, δεν φέρνουν για τον ελληνικό λαό. Έσοδα για την εθνική μας οικονομία μπορεί να έρθουν μόνο εάν τα 2.100.000 άνεργοι γίνουν εργαζόμενοι, εάν ρυθμιστούν οι οφειλές των μικρομεσαίων επαγγελματιών και βγουν τα λουκέτα, εάν ξαναβάλουμε μπρος τις βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης και τις βιομηχανίες της Σίνδου.
Είμαστε εδώ μαζί με όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, για να εξηγήσουμε ότι από αύριο το πρωί η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει σελίδα. Η Ελλάδα την οποία περιέραψαν - και από αυτό εδώ το βήμα - εκείνοι που σήμερα άλλαξαν σελίδα.
Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το 2011, στην 76η ΔΕΘ, από αυτό το βήμα, ο σημερινός πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς, είπε επί λέξει: «Έπρεπε να σιωπήσω στην πολιτική Παπανδρέου; Έπρεπε να συμμορφωθώ προς τας υποδείξεις; Έπρεπε να συνυπογράψω το λάθος; Γιατί; Για να γίνω αρεστός; Δεν είναι αυτή η πολιτική που ασκώ, δεν είναι αυτή η Ελλάδα που με έμαθαν και δεν είναι αυτή η Ευρώπη που πιστεύω».
«Και κάτι ακόμα», συνέχισε ο κ. Σαμαράς από αυτό εδώ το βήμα, «με την πολιτική τους δεν διαλύουν μόνο την οικονομία, δημιουργούν απογοήτευση που γίνεται κατάθλιψη, που ήδη εξελίσσεται σε οργή και πυροδοτεί εκρήξεις, γιατί η οργή είναι κακός σύμβουλος». Και συνέχισε περιγράφοντας την πολιτική των μνημονίων.
Ο ίδιος αυτός άνθρωπος, από αυτό το βήμα, φεύγοντας από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 2011, από την 76η ΔΕΘ πήγε και υπέγραψε αυτό που περιέγραφε ως λάθος. Πήγε και υποσχέθηκε ακριβώς αυτά που υπέγραψε ο Γιώργος Παπανδρέου και συνεχίζει μέχρι σήμερα το λάθος, το οποίο μετατρέπεται σε έγκλημα. Το λάθος, το οποίο έχει οδηγήσει πλέον 1.000 εργαζόμενους κάθε μέρα να μπαίνουν στην ανεργία, έχει οδηγήσει πλέον 3.000 επιχειρήσεις κάθε χρόνο να μεταναστεύουν για τη Βουλγαρία, για την Αλβανία, για τα Σκόπια, για την Τουρκία.
Εκείνος που είπε για το έγκλημα, που δεν συνυπογράφει, γονάτισε στην Μέρκελ και τον Σόϊμπλε, σε εκείνους που φέρονται σε αυτήν την ελεύθερη πατρίδα σαν κατακτητές. Είναι ο ίδιος, ο οποίος πριν από λίγες μέρες ήρθε στην ΔΕΘ και μίλησε για πρωτογενές πλεόνασμα. Είπε ότι πέτυχε η πολιτική των μνημονίων και δημιουργήσαμε, λέει, 3,2...
δισεκατομμύρια ευρώ πλεόνασμα. Και δεν πέρασαν τρεις μέρες, σήμερα το πρωί, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, που παραμένει ακόμα ελεύθερος, δεν έχει συλληφθεί για τα εγκλήματα που έχει κάνει, το διέψευσε και μίλησε για 3 δισεκατομμύρια έλλειμμα. Αλλά ακόμα και αυτό αν δεν ισχύει, μπορεί να έχει πρωτογενές πλεόνασμα μία χώρα που οφείλει 9 δισεκατομμύρια στην αγορά και τους Έλληνες πολίτες;
δισεκατομμύρια ευρώ πλεόνασμα. Και δεν πέρασαν τρεις μέρες, σήμερα το πρωί, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, που παραμένει ακόμα ελεύθερος, δεν έχει συλληφθεί για τα εγκλήματα που έχει κάνει, το διέψευσε και μίλησε για 3 δισεκατομμύρια έλλειμμα. Αλλά ακόμα και αυτό αν δεν ισχύει, μπορεί να έχει πρωτογενές πλεόνασμα μία χώρα που οφείλει 9 δισεκατομμύρια στην αγορά και τους Έλληνες πολίτες;
Μπορεί να έχει πρωτογενές πλεόνασμα μια χώρα, στην οποία εκκρεμούν 500.000 συντάξεις, που αντιπροσωπεύουν 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα έπρεπε να πληρωθούν σε εκείνους που περιμένουν ακόμα, απόμαχοι της εργασίας, να πάρουν τη σύνταξή τους; Βεβαίως και όχι. Ποια είναι η λύση; Η λύση, πρώτα από όλα, είναι να επανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία. Η λύση είναι να πάρουμε στα χέρια μας τη διακυβέρνηση του τόπου, διώχνοντας τους επιτρόπους από τα υπουργεία και αναλαμβάνοντας οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, με λαϊκή εντολή, να κυβερνήσουμε τον τόπο μας.
Η λύση είναι να τους πούμε ότι αυτή εδώ η χώρα είναι μια εθνική κυρίαρχη χώρα, η οποία δεν δέχεται εντολές από κανέναν, παρά μόνο από τον ελληνικό λαό. Από αυτόν το λαό που πήρε στα χέρια του μετά την απελευθέρωση από την Τουρκία ένα διαλυμένο κράτος και με την ευλογία της Παναγίας έχτισε μία Δημοκρατία. Μία χώρα, όπου αυτοί εδώ οι κάτοικοι μετά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων έχτισαν ξανά την Ελλάδα της ελπίδας, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, έφτιαξαν ένα κράτος ισχυρό και δυνατό, μια οικονομία που μπόρεσε να περπατήσει και να επιβληθεί στα πέρατα της γης.
Για να πάρουμε πάλι πίσω την εθνική μας κυριαρχία απαιτείται ο σεβασμός στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους. Η αλήθεια είναι ότι το Σύνταγμα πλέον έχει ανασταλεί, η Βουλή δεν λειτουργεί, οι νομοθεσίες περνούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τις οποίες έρχεται να επιβεβαιώσει η Βουλή μετά από 40 ημέρες. Η Ελλάδα κυβερνάται με τα e-mail της τρόικας και των δανειστών, δεν υπάρχει καν κοινοβουλευτικός έλεγχος, δεν απαντούν στη Βουλή των Ελλήνων ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε οι υπουργοί στα ερωτήματα που τους θέτουμε.
Πριν από λίγο ενημερώθηκα από τον Τομεάρχη Εξωτερικών ότι ο κ. ΒενιζέλοςΒενιζέλος ανακοίνωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ότι έχει πλατιά συναίνεση για να αποδεχθεί το σύνθετο όνομα με τον όρο «Μακεδονία» και με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αυτό είναι προδοσία και ιδίως από κάποιον που έριξε την κυβέρνηση το 1993, προφυλάσσοντας τον όρο «Μακεδονία».
Αποκατάσταση λοιπόν του Συντάγματος, η οποία δεν θα γίνει μόνο όσο αφορά την λειτουργία της Βουλής, αλλά όσο αφορά ακόμα και τη συνταγματική επιταγή, η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας, βάσει του άρθρου 120 του Συντάγματος, να αναλάβει τη διαφύλαξή του και την εφαρμογή των συνταγματικών όρων.
Ζητάμε Συντακτική Εθνοσυνέλευση, Ζητάμε να πάρει στα χέρια του ο ελληνικός λαός τη Δημοκρατία, την Τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία. Ζητάμε να καταργηθεί άμεσα το άρθρο 86 του Συντάγματος για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ζητάμε τιμωρία για αυτούς που λήστεψαν την πατρίδα μας, ζητάμε την κατάργηση κάθε ασυλίας για εκείνους που προέβησαν στην εσχάτη προδοσία κατά της Ελλάδος και των Ελλήνων.
Καλούμε τον ελληνικό λαό, ειρηνικά, να εφαρμόζει τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 120 του Συντάγματος και τους λέμε ότι δεν υπάρχει παραγραφή κανενός αδικήματος, παρά μόνο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα. Δεν θα γλιτώσει κανείς για τα εγκλήματα που διαπράττει σε βάρος των Ελλήνων.
Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε ένα σχέδιο Εθνικής Αναδημιουργίας. Το σχέδιο Εθνικής Αναδημιουργίας δεν είναι μια μαγική λύση, είναι απλές αποφάσεις οι οποίες πρέπει να ληφθούν για να ξεκινήσει η μηχανή της οικονομίας αύριο το πρωί. Τι εννοώ:
Πρώτον, μείωση της φορολογίας κάτω από τα φορολογικά όρια των όμορων χωρών, επιβολή φόρου 8% για οποιαδήποτε δραστηριότητα, πλαφόν 8%. Μόνο έτσι θα ανταγωνιστούμε το 10% της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, των Σκοπίων και της Τουρκίας. Δημιουργία ειδικών περιοχών χαμηλής φορολογίας και κίνητρα στις επιχειρήσεις για να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που έφυγαν από τη χώρα. Πρέπει να ανοίξουν στην Ήπειρο με 3% φορολογία εκείνες οι αγορές που θα φέρουν πίσω το χρήμα από την Αλβανία. Στη Βόρεια Ελλάδα, περιοχές που με 3% θα προσελκύσουν πίσω την αγοραστική δύναμη από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια, το ίδιο στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου, σε κάθε παραμεθόριο για να μπορέσει πάλι να έρθει εισόδημα στην πατρίδα μας.
Δεύτερον, άμεση αποκατάσταση της ζημιάς που έχει επέλθει στα ασφαλιστικά ταμεία. Και επειδή ορισμένοι θα ρωτήσουν «λεφτά υπάρχουν;» η απάντηση είναι τα κλεμμένα τα έχετε ήδη εδώ. Συγκεκριμένα, ζητάμε από αύριο το πρωί τα ασφαλιστικά ταμεία, τα μετοχικά ταμεία τα οποία εμπεριέχουν τις συντάξεις και τα εφάπαξ των Ελλήνων εργαζόμενων, δεν πρόκειται για χορηγίες του κράτους, πρόκειται για κρατήσεις που πλήρωσαν οι εργαζόμενοι όλα τα χρόνια της δουλειάς τους και τα οποία λήστεψαν διαδοχικοί απατεώνες από πολλές κυβερνήσεις. Είναι τα χρήματα που λήστεψαν στο έγκλημα του Χρηματιστηρίου το 1999, είναι τα χρήματα που λήστεψαν με τα δομημένα ομόλογα το 2005 και το 2006, είναι τα χρήματα όμως που περισσότερο έχασαν τα ασφαλιστικά μας ταμεία, δηλαδή οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με το περίφημο PSI, τη διαγραφή του χρέους που έγινε από τους Έλληνες πολίτες και όχι από τους τοκογλύφους.
Για να γίνει αυτό και να μπορέσουν πάλι να αποκτήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία τη δυνατότητα να πληρώνουν συντάξεις και εφάπαξ ζητάμε αναλογιστικά από τις μετοχές των Τραπεζών που ουσιαστικά περιήλθαν στο κράτος σε ποσοστά από 82% έως 95% στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας γιατί ουσιαστικά η ανακεφαλαίωση των Τραπεζών χρεώθηκε στην πλάτη της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα. Αναλογιστικά λοιπόν με τα όσα έχασε κάθε ασφαλιστικό ταμείο, κάθε νοσοκομείο, κάθε πανεπιστήμιο, κάθε μετοχικό ταμείο να επιστρέψουν με τη μορφή μετοχών στα ασφαλιστικά ταμεία.
Έτσι από αύριο το πρωί, από την επόμενη μέρα θα μπορέσουν πάλι να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις, θα υπάρχει άμεση κάλυψη εκείνης της περιουσίας που χάθηκε από τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα μπορούν δηλαδή οι συνταξιούχοι να αισθάνονται ασφαλείς και ότι θα παίρνουν τη σύνταξή τους. Θα ξαναγίνουν οι συνταξιούχοι ασφαλείς, αλλά θα ξαναγίνουν και πάλι καταναλωτές. Αν δεν παρθούν μέτρα άμεσα, το ασφαλιστικό σύστημα θα εκραγεί τους επόμενους έξι μήνες, δεν υπάρχουν περιθώρια πλέον για άλλες μνημονιακές πολιτικές.
Χρειάζεται, ακόμα, άμεση ανακεφαλοποίηση με ομόλογα γης που θα δοθούν από την κρατική περιουσία. Εξάλλου η κρατική και η δημόσια περιουσία ανήκει στον ελληνικό λαό και δεν ανήκει ούτε στους τραπεζίτες, ούτε στους δανειστές, ούτε στους τοκογλύφους.
Μετά την ανακεφαλοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, τη μείωση των φόρων, τα βήματα που πρέπει να γίνουν, πρέπει να έχουν άμεση σχέση με τη μονομερή καταγγελία του μνημονίου και τη διαγραφή του επαχθούς και του επονείδιστου χρέους. Τα ψέματα τελείωσαν, δεν μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει το επονείδιστο χρέος που δημιουργήθηκε με τοκογλυφικά επιτόκια, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών συνθηκών, με έξι φορές πάνω επιτόκια από το πρώτο μνημόνιο που εισέπραξαν οι Γερμανοί τραπεζίτες. Εκατόν σαράντα τέσσερα δις κέρδισε η Γερμανία από την κρίση της Ελλάδας, αυτά τα λεφτά δεν πρόκειται να τα πάρουν ποτέ.
Θα προβούμε σε Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, όπως ακριβώς έκανε ο Ραφαέλ Κορέα στο Εκουαδόρ. Θα διαγράψουμε μονομερώς το επαχθές και το επονείδιστο χρέος. Θα εγγράψουμε στον προϋπολογισμό της χώρας τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Θα απεξαρτήσουμε πλήρως κάθε δημόσιο και ιδιωτικό περιουσιακό στοιχείο από τα απαιτούμενα των δανειστών. Ένα κράτος είναι τρία πράγματα: Είναι η δημόσια περιουσία, η ιδιωτική περιουσία και οι Ένοπλες Δυνάμεις που το προστατεύουν.
Η δημόσια περιουσία με τη λογική των μνημονίων και την πολιτική της τρόικας εσωτερικής και εξωτερικής παραδίδεται με αγγλικό δίκαιο και με τα λουξεμβουργιανά δικαστήρια στους δανειστές, τους λέμε λοιπόν «δεν σας αναγνωρίζουμε, η δημόσια περιουσία ανήκει στον ελληνικό λαό, δεν αποτελεί εγγύηση και δεν την δεσμεύει καμία υπογραφή Σαμαρά και Βενιζέλου».
Προστασία της ιδιωτικής περιουσίας. Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι δεν πρόκειται κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα με την πολιτική η οποία αυτή τη στιγμή έχει εφαρμοστεί, στα επόμενα τρία χρόνια να έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο. Ήδη οι εισπρακτικές εταιρίες, σε συνεργασία με τις τράπεζες, προχωρούν σε πλειστηριασμούς. από την 1/1/2014 - αν τους αφήσουμε και υπάρχουν ακόμα - και της πρώτης κατοικίας. Σε δεύτερη φάση με την επιβολή σκληρών φόρων που επιβάλει η τρόικα και εφαρμόζουν οι υπάλληλοί της εδώ, δεν θα μπορεί κανείς να πληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις. Όλες οι οικογένειες, πριν από λίγες μέρες, έλαβαν το γράμμα του ΦΑΠ, όποιοι είχαν περιουσία του 2011, του 2012 και του 2013, όπως επίσης και τη φορολογία εισοδήματος. Δεν υπάρχει ούτε ένας που μπορεί βάσει των οικονομικών στοιχείων που έχει καταθέσει να πληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να περάσουν στις εισπρακτικές εταιρείες τις οφειλές προς το δημόσιο και εν συνεχεία θα τις αθροίσουν με τις οφειλές προς τις τράπεζες και θα δημεύσουν τις περιουσίες των Ελλήνων.
Αν μπείτε στο διαδίκτυο θα δείτε ότι ήδη το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει δημόσιες εκτάσεις και κτίρια χωρίς καμία διαδικασία μέσα από το e-realestate.gr. Δώδεκα στρέμματα, λέει, στην Καβάλα, ακίνητα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, παντού. Τους λέμε λοιπόν ότι σταματά κάθε κατάσχεση κατοικίας ιδιώτη και προστατεύουμε την περιουσία των Ελλήνων, προστατεύουμε την ιδιωτική περιουσία, δίνοντας τη δυνατότητα στην κάθε Ελληνίδα και στον κάθε Έλληνα να έχουν την πρώτη κατοικία απόλυτα ασφαλή.
Αν χρειαστεί, θα βρισκόμαστε έξω από κάθε σπίτι που θα στέλνουν για κατάσχεση. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, με δίκτυο δικηγόρων σε όλη την Ελλάδα, θα κινητοποιούμε τις συντονιστικές μας επιτροπές και τον ελληνικό λαό και θα αποτελούμε φράγμα στις κατασχέσεις που πάνε να κάνουν οι τοκογλύφοι.
Τρίτον, η προσπάθεια που γίνεται για τη διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας θα σταματήσει τώρα. Παράδειγμα είναι η ΕΛΒΟ. Τι συμβαίνει στην ΕΛΒΟ; Αν διαβάσει κανείς στις εφημερίδες θα νομίζει ότι στην ΕΛΒΟ είναι κάποιοι εργαζόμενοι εκεί οι οποίοι παίρνουν πολλαπλάσια από ότι παίρνουν άλλοι στις ιδιωτικές εταιρίες και οι οποίοι κάθονται και δεν παράγουν. Είναι ψέματα, η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων έχει αυτή τη στιγμή παραγγελίες ικανές να τη συντηρήσουν για τα επόμενα χρόνια. Με αυτά που οφείλει μόνο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα μπορούσαν να παραδίδουν οχήματα στο Ιράκ που έχει παραγγείλει τα νέα Hummer. Θα μπορούσαν να παραδίδουν οχήματα σε όλες αυτές τις χώρες που ήδη έχουν ενδιαφερθεί.
Το ίδιο και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, έχουν παραγγελία αυτή τη στιγμή εν ενεργεία, αλλά χωρίς χρηματοδότηση, από τον ίδιο τον αμερικανικό στρατό. Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες βιομηχανίες όλου του κόσμου.
Γιατί θέλουν να χτυπήσουν τις αμυντικές βιομηχανίες; Διότι θέλουν η Ελλάδα να εξαρτάται ακόμη και σε αυτόν τομέα και να μην μπορεί να προστατεύσει ούτε την ιδιωτική, ούτε τη δημόσια περιουσία. Για αυτό μειώνουν και τους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, για αυτό και ρίχνουν το ηθικό, για αυτό καταργούν σώματα στρατού όπως το Α’ Σώμα Στρατού στην Κοζάνη. Ακριβώς γιατί θέλουν να καταργήσουν αυτό που λέγεται εθνικά κυρίαρχο κράτος.
Θέλουμε να κάνουμε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας και καλούμε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες του δημοκρατικού τόξου να έρθουν κοντά μας. Θέλουμε αύριο το πρωί να ενώσουμε τα χέρια για να πάμε στο αύριο, έχουμε προτάσεις για κάθε υπουργείο.
Είναι βασικό να αντιληφθούμε ότι για να επιβιώσει το έθνος χρειάζονται μέτρα έκτακτης ανάγκης και αν η απάντησή τους είναι «δεν μας το επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση» τους απαντάμε: η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προέβλεπε την είσοδο του ΔΝΤ ποτέ στη χώρα μας. Προέβλεπε ότι ισότιμα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αντιμετωπίζουν την οποιαδήποτε απειλή, οικονομική ή άλλη.
Θα απομονωθούν, με μέτρα από αύριο το πρωί, όλοι εκείνοι που στηρίζονται στις φιλικές τους σχέσεις με τους κυβερνώντες, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα απίστευτα μαφιόζικο κράτος όπου επικρατεί το λαθρεμπόριο και η απάτη.
Στο ένα ευρώ πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Κατά 50% μειώθηκε, λέει, η κατανάλωση πετρελαίου και καυσίμων στη χώρα την τελευταία χρονιά. Μειώθηκε; Μειώθηκε, αλλά όχι κατά 50%. Όταν κανείς σκεφθεί ότι το πετρέλαιο από το διυλιστήριο βγαίνει με 0,48 ευρώ το λίτρο και πωλείται στον καταναλωτή με 1,70 ευρώ και 1,80 ευρώ το λίτρο, θα καταλάβει ότι κάποιοι κερδίζουν 1,20 ευρώ το λίτρο, τρείς φορές πάνω σχεδόν από την πραγματική τιμή του καυσίμου και εκείνοι που πλουτίζουν είναι οι λαθρέμποροι που προστατεύονται από τη σημερινή κυβέρνηση.
Μείωση λοιπόν άμεση, του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και παράλληλα βαριές ποινές σε όσους συλλαμβάνονται για λαθρεμπόριο είτε καυσίμων, είτε τσιγάρων, είτε άλλων αγαθών, γιατί η Ελλάδα έχει γίνει ένα ξέφραγο αμπέλι.
Προχωράμε άμεσα, από την επόμενη ημέρα, στην ενίσχυση της οικοδομής, μειώνεται ο φόρος για τη γονική παροχή στο 1%. Και αντίστοιχα μειώνεται ο φόρος για τη μεταβίβαση ακινήτων. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να μπορέσει να ζήσει η εθνική οικονομία, έχοντας αποκλεισμένο τον τομέα της οικοδομής εδώ και τέσσερα χρόνια. Έχει να μπει τούβλο στην Ελλάδα τέσσερα χρόνια. Μόνο αν δοθούν κίνητρα τέτοια που θα μπορούν να μεταβιβαστούν ακίνητα, να δώσει ο πατέρας στο παιδί και ο παππούς στον εγγονό, να μπορέσουν να αγοραστούν εκτάσεις και να οικοδομηθούν τουριστικές εγκαταστάσεις, όχι στους ημετέρους των υπουργών της συγκυβέρνησης, αλλά σε όλο τον ελληνικό λαό, για να ξαναπάρει μπρός η μηχανή της οικονομίας.
Δημόσια έργα, τα οποία σταματούν με ευθύνη των κυβερνώντων. Εάν κανείς δει στην Θεσσαλονίκη, διάβαζα προηγουμένως πριν έρθω εδώ, τι έχει εξαγγελθεί και τι έχει γίνει θα δει ότι εδώ πρόκειται πραγματικά για την μεγαλύτερη εξαπάτηση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια μετά την μεταπολίτευση.
Που είναι το μετρό της Θεσσαλονίκης; Παίρνει αναβολή κάθε μήνα για τους επόμενους έξι μήνες. Γιατί; Δεν υπάρχουν χρήματα; Όχι, γιατί οι ίδιοι καθυστερούν να πάρουν αποφάσεις για να προχωρήσει η ανάπτυξη που θα γεννήσει θέσεις εργασίας. Θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα στο αδιέξοδο για να δημεύσουν την ιδιωτική και τη δημόσια περιουσία.
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να ξεπουληθεί και να κλείσει η είσοδος της χώρας από τη Βόρειο Ελλάδα επειδή κάποιοι το θέλουν. Εγώ ήμουν εκείνος που ως υπουργός υπέγραψα την παραχώρηση χρήσης, την ενοικίαση μέρους του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν επενδύσεις. Είναι άλλο η παραχώρηση χρήσης με αντισταθμιστικά ωφελήματα και είναι άλλο το ξεπούλημα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Για να γίνουν όλα αυτά απαιτούνται μέτρα τα οποία έχουμε περιγράψει επακριβώς: Άμεση κρατικοποίηση και έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος, επανυπολογισμός της δημόσιας διοίκησης, απλοποίηση διαδικασιών, αναδιοργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών με πλήρη μηχανοργάνωση με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.
Η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, δεν γίνεται με απολύσεις, γίνεται με αναδιοργάνωση του δημοσίου, με ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την οποία θα μπορεί να ελέγχει δημόσια ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα
Η εφαρμογή ενός απλού σταθερού και αναπτυξιακού, δίκαιου φορολογικού συστήματος δεν μπορεί να είναι προσωρινή. Δεν μπορεί τα μέτρα τα οποία σας προανήγγειλα να ληφθούν από μία κυβέρνηση και να δοθεί η δυνατότητα στην αλλαγή ενός υπουργού ή την εξαγορά ενός υπουργού ή την αλλαγή μιας κυβερνήσεως, να επιστρέψουμε ξανά στο χθες μέσα στα επόμενα δυο, τρία ή τέσσερα χρόνια. Εμείς ζητάμε λοιπόν φορολογικό νομοσχέδιο με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή που θα έχει συνταγματική ισχύ και θα ισχύει μόνιμα για τα επόμενα δέκα χρόνια. Σταθερή λοιπόν φορολογική πολιτική για τα επόμενα δέκα χρόνια για να μπορέσουν να έρθουν επενδύσεις.
Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι δυνατόν να έρθουν από πουθενά επενδυτές όταν η φορολογική πολιτική του κράτους αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη, όταν εξαπατούμε συμμάχους μας, όταν διώχνουμε ανθρώπους που θέλουν να μας βοηθήσουν.
Είδαμε τι συνέβη με τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ. Ενώ η Ρωσική Ομοσπονδία βοήθησε την πατρίδα μας κατά τα προηγούμενα χρόνια, επιβάλλοντας ειδικούς δασμούς για τα αγροτικά προϊόντα από την πλευρά της Τουρκίας κατά 45% και είδαμε, ιδίως από τη Βόρειο Ελλάδα, προϊόντα όπως τα ροδάκινα κατά την περυσινή και την προπέρσινη περίοδο να έχουν αυξήσει τις εξαγωγές τους, έρχονται και εξαπατούν τη Ρωσία με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ. Τους λένε ψέματα ότι θα θέσει βέτο η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουμε κάνει ένα παραδοσιακό φίλο της χώρας, ουσιαστικά αντίπαλο, να λέει «μην επενδύετε».
Εμείς τους καλούμε να έρθουν εδώ με ειδικά προνόμια, με άρση της βίζας από την πλευρά των χωρών εκτός Σένγκεν, με τη δυνατότητα να δίνουμε την ιθαγένεια σε εκείνους που θα επενδύσουν στην πατρίδα μας και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Πιστεύουμε ότι το ίδιο ακριβώς πρέπει να γίνει και με τις άλλες χώρες εκτός Σένγκεν και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ζητήσουν να έρθουν εδώ και να γίνουν πραγματικοί επενδυτές.
Τι μας λέει το μνημόνιο; Το μνημόνιο προτείνει τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές. Αν το δει κανείς με την πρώτη ματιά δεν φαίνεται κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο. Αν όμως προσέξει κανείς παρακάτω και δει ότι σε αυτές τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες θα εργάζονται, με εκατό ευρώ, λαθρομετανάστες που έχουν συλληφθεί και κρατούνται στα κέντρα κράτησης, θα αντιληφθεί ότι αυτό που θέλουν να κάνουν είναι η κοσοβοποίηση της Θράκης και της Μακεδονίας με την πολιτική αυτή, Θα έρθουν γερμανικές βιομηχανίες και εν συνεχεία, αφού δεν θα υπάρχει κανένας Έλληνας εργαζόμενος, θα κινδυνεύσει ακόμη και η εθνική κυριαρχία εθνικά ευαίσθητων περιοχών, γιατί εκεί αλλοιώνουν τους τοπικούς πληθυσμούς και τις συνθήκες που υπάρχουν.
Θέλουν επενδύσεις; Συμφωνούμε, όλες οι βιομηχανικές περιοχές όπως αυτή της Σίνδου, ειδικό φορολογικό καθεστώς, το χαμηλότερο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παραχώρηση γης, με την προϋπόθεση, όμως, ότι θα δεσμευθούν ότι για τα επόμενα είκοσι χρόνια θα δώσουν δουλειά σε Έλληνες εργαζόμενους.
Είναι κρίμα κανείς να περπατά σε περιοχές που κάποτε έσφυζαν από ζωή, όπως στην περιοχή της Σίνδου και οι τσιμινιέρες να είναι σβηστές, να μην υπάρχουν εργαζόμενοι. παρά μόνο θλιμμένα πρόσωπα στα καφενεία. Γιατί; Γιατί κάποιοι επέλεξαν η Ελλάδα να μην έχει πρωτογενή παραγωγή. Επέλεξαν κάποιοι να υπάρχει αποβιομηχάνιση της χώρας και οι ίδιοι αυτοί επέλεξαν ακόμα να διαλύσουν την αγροτική παραγωγή. Πέρυσι δύο νέα παιδιά από την Αθήνα με επισκέφθηκαν και μου είπαν ότι δεν έχουν δουλειά και με ρώτησαν τι τους προτείνω να κάνουν; Ο τόπος καταγωγής τους ήταν ένα νησί του Αιγαίου. Τους είπα, παιδιά έχετε χωράφια, ξεκινήστε να κάνετε παραγωγή. Πήγαν και εγκαταστάθηκαν. Πράγματι δούλεψαν σκληρά. Το εισόδημά τους ήταν μικρότερο από αυτό που δαπάνησαν. Γιατί; Γιατί η πρωτογενής παραγωγή και ιδιαίτερα η αγροτική παραγωγή τιμωρείται στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να το καύσιμο έχει κόστος τρεις φορές πάνω από ότι έχει σε όλη την Ευρώπη.
Πρότασή μας, ΦΠΑ μηδενικό για τα είδη πρώτης ανάγκης, για όλες τις οικογένειες που έχουν άμεσα ανάγκη. Δεύτερον, αφορολόγητο πετρέλαιο για όλους τους αγρότες για τα επόμενα πέντε χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα ξεκινήσουν τις καλλιέργειες. Τρίτον, δημιουργία πάλι της Αγροτικής Τράπεζας με εγγυήσεις του κράτους για να μπορέσουν να έχουν εκείνα τα υλικά που χρειάζονται για την παραγωγή τους, φάρμακα, λιπάσματα, σπόρους. Και βεβαίως βιοποικιλότητα. Νέες παραγωγές, νέα προϊόντα, οι γεωπόνοι να συμβουλεύουν τα νέα παιδιά για να μπορέσει να παράγει πάλι η χώρα. Αν χρειαστεί, δασμοί για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων μέχρι να ξεκινήσει πάλι η πρωτογενής παραγωγή της χώρας και κίνητρα ακόμα και για το τελικό προϊόν, για να καταναλώνουμε ελληνικά προϊόντα. Αν δεν πάμε στην πρωτογενή παραγωγή δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για την χώρα. Αν δεν παράγουμε πάλι δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τίποτα.
Θα προτείνουμε σε συνδυασμό με το «κούρεμα» των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των υπερχρεωμένων οικογενειών με δυνατότητα εξόφλησης των χρεών μέσω πολλών δόσεων. Και με περίοδο χάριτος. Πάγωμα όλων των υποχρεώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την δημιουργία ειδικού λογαριασμού για τα επόμενα δύο χρόνια και 240 δόσεις στην καταβολή των υποχρεώσεων αυτών και άμεση έξοδο από τον Τειρεσία με φορολογική ενημερότητα για να ξεκινήσουν να λειτουργούν πάλι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Μπορούμε όλα αυτά να τα κάνουμε με τη δημιουργία ενός χρηματοοικονομικού συστήματος με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Απαιτείται η ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού, που θα δανείζεται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα χρηματοδοτεί ελληνικές επιχειρήσεις, κατά προτίμηση εκείνες που εντάσσονται στους τομείς εθνικής προτεραιότητας με χαμηλότοκα δάνεια. Δεν είναι δυνατόν να λένε ότι δεν να δώσουν χρήματα στην αγορά και την ίδια στιγμή να παίρνει 245 εκατομμύρια το Μέγαρο Μουσικής για να εισπράξει ο κ. Ψυχάρης τα εργολαβικά του.
Είναι δυνατόν να σφίγγουν το λαιμό του μικρομεσαίου επιχειρηματία που για 20 χιλιάδες ευρώ κλείνει το μαγαζί του και την ίδια στιγμή να δίνουν 10 εκατομμύρια ευρώ σε κλειστή εφημερίδα για να βρίζει τους αντιπάλους και να λιβανίζει τους κυβερνήτες. Δεν είναι ανεκτό να ρυθμίζουν οφειλές εκατομμυρίων στους ημέτερους και να πλήττουν τη μικρομεσαία επιχείρηση την οποία κατάσχουν την επόμενη μέρα. Αυτή η πολιτική είναι πολιτική χούντας, δεν είναι πολιτική μιας δημοκρατικής κυβέρνησης. Αυτή την πολιτική θα την ανατρέψουμε αύριο.
Θέλω, κ. Πρόεδρε, κλείνοντας να σας συγχαρώ και δεν το κάνουμε συχνά και ιδίως σε διοικήσεις οι οποίες προέρχονται από την κυβέρνηση, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάνετε ένα πολύ μεγάλο βήμα σε συνεργασία με τους εργαζόμενους της ΔΕΘ και της HELEXPO. Με ιδιαίτερη χαρά είδαμε ότι η ελπίδα επανήλθε στην Θεσσαλονίκη. Τα περίπτερα για την καινοτομία και τις καινούργιες τεχνολογίες αποτελούν την πρόταση για το αύριο. Εμείς ψηφίσαμε το νόμο που ήρθε στη Βουλή πριν από λίγες μέρες, που έφερε η κυβέρνηση, για τη δημιουργία του κέντρου στη Θεσσαλονίκη για την έρευνα, τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία. Σας λέμε ότι η παρουσία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των θερμοκοιτίδων, των νέων τεχνολογιών που έχει σήμερα η ΔΕΘ αποτελεί σήμερα έναυσμα για τη δημιουργία ενός πάρκου για την καινοτομία στην Βόρειο Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη να κάνουμε την Silicon Valley της Ευρώπης, εδώ στη Μακεδονία.
Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται παραχώρηση της δημόσιας γης και χαμηλή φορολογία, από αύριο το πρωί, όχι διορισμοί διοικήσεων ημετέρων για να εξυπηρετήσουμε ρουσφέτια. Πιστεύουμε, τέλος, ότι οι δύο πυλώνες, ο τουρισμός και η ναυτιλία, θα πρέπει να αποτελέσουν τα πρώτα μας όπλα. Δεν μιλάω για τα 17 εκατομμύρια τουριστών που περίμενε ο Σαμαράς φέτος. Μακάρι να έρχονταν. Το θέμα είναι ποιοι τουρίστες; Εάν ο τουρισμός καταγράφεται ανάλογα με την άφιξη στο λιμάνι κρουαζιερόπλοιων και έχουμε 5.000 που κατεβαίνουν τη μια μέρα στη Μύκονο, την άλλη μέρα στη Σαντορίνη, την άλλη στο Ηράκλειο. Έχουμε 15.000 εισόδους αυτό δεν είναι άφιξη τουρισμού.
Αν έχουμε τουρίστες οι οποίοι φορούν ένα βραχιολάκι και είναι σε ένα ξενοδοχείο all inclusive και καταναλώνουν μόνο εισαγόμενα προϊόντα, αυτό δεν είναι τουρισμός. Εμείς λέμε «ναι» στις τουριστικές επενδύσεις, αλλά τουρισμός ο οποίος θα συνδυάζεται με την τοπική κοινωνία. Εμείς θέλουμε τουρίστες οι οποίοι με χαμηλό κόστος θα μπορέσουν να αποτελέσουν τη διαφήμιση για την πατρίδα μας. Και για να γίνει αυτό χρειάζονται ειδικά κίνητρα στον τουρισμό με ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου