Dei Energy News

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΕΗ: Υπεγράφη το ομολογιακό δάνειο 739 εκατ. με ξένες τράπεζες

http://www.energypress.gr/

Ομολογιακό δάνειο, ύψους 739 εκατ. ευρώ, συνήψε η ΔΕΗ με
κοινοπραξία ξένων τραπεζών, και με την κάλυψη του οργανισμού ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων Euler Hermes.
Το δάνειο θα έχει ετήσιο συνολικό κόστος κοντά στο 5%, διάρκεια 15 έτη, ενώ τα εμπλεκόμενα μέρη βρίσκονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης των προϋποθέσεων για την εκταμίευσή του.
Η χρηματοδότηση αφορά στην κατασκευή της νέας μονάδας της ΔΕΗ, Πτολεμαϊδα 5. Θυμίζουμε ότι το θέμα είχε τεθεί από την κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο κατά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφανγκ Σοίμπλε στην Αθήνα.
Για την ακρίβεια ο Hermes έχει δώσει το "πράσινο φως" για να χορηγήσει την ασφαλιστική εγγύηση - κάλυψη (ήδη από τον περασμένο Μάρτιο), ενώ το κοινοπρακτικό δάνειο διοργανώνεται από την γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW IPEX-Bank.
Ιστορία
Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, η ΔΕΗ βρισκόταν σε επαφές με γερμανικές τράπεζες για να ολοκληρωθεί η χορήγηση του δανείου για την κατασκευή της μονάδας, που έχει ανατεθεί σε κοινοπραξία (με επικεφαλής την ΤΕΡΝΑ).
Το χαμηλό ύψος του επιτοκίου πάντως, είναι και ένα δείγμα ότι εν μέρει έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των γερμανικών τραπεζών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε ένα από τα βασικά προβλήματα που καθυστέρησε σημαντικά τη συμφωνία ήταν ακριβώς το γεγονός ότι υπήρχε το πρόβλημα του grexit με τις γερμανικές τράπεζες να μην «ακουμπούν» Ελλάδα.
Η κάλυψη του Euler-Hermes δίνεται καθώς η νέα μονάδα της ΔΕΗ θα κάνει χρήση γερμανικού εξοπλισμού, αφού η κατασκευή της γίνεται από την κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ με υπεργολάβους τις Hitachi Power, Hitachi Ltd και την Hamon Environmental GmbH. Στην ιαπωνική εταιρεία έχει περάσει εδώ και καιρό ο έλεγχος της γερμανικής Babcock, η οποία και πρόκειται να προμηθεύσει το κυριότερο μέρος του εξοπλισμού της Πτολεμαΐδας 5.
Θυμίζουμε ότι το συνολικό προβλεπόμενο κόστους του έργου είναι 1,4 δισ. ευρώ και αφορά μονάδα ισχύος 660 MW, που θα υποκαταστήσει παλιές, ρυπογόνες και υψηλού λειτουργικού κόστους μονάδες της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News