Dei Energy News

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Εφιάλτης η ΔΕΗ για χιλιάδες νοικοκυριά

Ένα στα δέκα αιτήματα που είχε η ΔΕΗ πέρυσι αφορούσε
αίτημα διακοπής της σύνδεσης ή αίτημα επανασύνδεσης.
Μέσα σε αυτά υπολογίζονται και τα αιτήματα σύνδεσης μετά από εξόφληση χρέους του καταναλωτή!
Σε 514.000 σπίτια έκοψαν μόνοι τους το ρεύμα πέρυσι ή υποχρεώθηκαν σε επανασύνδεση. Η αιτία είναι η όξυνση της ύφεσης, σύμφωνα με την έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Σε τέσσερα χρόνια οι διακοπές και επανασυνδέσεις υπερδιπλασιάστηκαν.
190.541 νοικοκυριά το 2012 έκαναν αίτημα επανασύνδεσης, αφού τους είχε κοπεί το ρεύμα, λόγω χρέους. Τα στοιχεία προέρχονται από τη θυγατρική της ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, αρμόδια για τις διακοπές και επανασυνδέσεις. Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζει διαρκή αύξηση την τελευταία τετραετία. Έχει αυξηθεί κατά 43% μεταξύ 2008 και 2012.
Τα στοιχεία επεξεργάστηκε η ΡΑΕ και τα έδωσε στη δημοσιότητα σχολιάζοντας σε αρκετά σημεία τα σημάδια της ύφεσης και της κρίσης. Το 2008, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), οι διακοπές και επανασυνδέσεις του ρεύματος ήταν 220.000. Σε διάστημα 4 ετών (με την έναρξη ...
δτης κρίσης) οι διακοπές και επανασυνδέσεις, μετά από αίτημα των πελατών της ΔΕΗ, αυξήθηκαν περισσότερο από 100%.
30% κάτω οι νέες παροχές
Αντίστοιχα, οι υπηρεσίες για νέες παροχές μειώθηκαν περισσότερο από 30% λόγω πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας στο ίδιο διάστημα, όπως σχολιάζει η ΡΑΕ, η οποία ταξινομεί και επεξεργάζεται τα στοιχεία της θυγατρικής της ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, αρμόδιας γι' αυτές τις υπηρεσίες. Οι νέες συνδέσεις μόλις ξεπέρασαν τις 75.000 την τελευταία διετία.
Στην Αττική από το 2004 έως και το 2008 τα νοικοκυριά δεν χρειάζονταν επανασυνδέσεις. Ο αριθμός τους υποχωρούσε μέχρι και κάτω από τις 50.000, για να εκτιναχθεί στη συνέχεια πάνω από τις 160.000. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται και για την περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης, όπου οι επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος, από τις περίπου 100.000 το 2008, φθάνουν τις 170.000 το 2011 και το 2012.
Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, η εικόνα αυτή στις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας αποδίδεται σε αυξημένες μετακινήσεις σε μικρότερες ή παλαιότερες κατοικίες. Η εικόνα επιδεινώνεται από τα στοιχεία για τις επανασυνδέσεις μετά από εξόφληση χρέους.
Στην Αττική μετρώνται τώρα οι περισσότερες από αυτές τις αιτήσεις. Το 2006 είχε τις λιγότερες επανασυνδέσεις μετά από εξόφληση χρέους σε σχέση με κάθε άλλη περιφέρεια της χώρας. Το 2008 τα στοιχεία παρέμεναν καλά και η Αττική ήταν πίσω από τη Μακεδονία-Θράκη, την Πελοπόννησο και την Ήπειρο.
Σταδιακά όμως και ενώ οι επανασυνδέσεις μετά από εξόφληση του χρέους μειώνονται για την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τη Μακεδονία-Θράκη, αυξάνονται για την Αττική, στην οποία τα φαινόμενα αυτά μετρήθηκαν σε πάνω από 70.000 πέρυσι.
Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News