Dei Energy News

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

«ΗΛΙΟΣ»: Να μπουν αυτοπαραγωγή, αντλίες θερμότητας στο μέτρο της φοροαπαλλαγής ακινήτων


Να συμπεριληφθεί η προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων αυτοπαραγωγής και αντλιών θερμότητας στην πρόταση που κατέθεσε χτες ο υπουργός ΠΕΚΑ, υπόψη του Γκίκα Χαρδούβελη, και αφορά την 100% φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών που προχωρούν σε ενεργειακή θωράκιση των ακινήτων τους, ζητά με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ο Σύνδεσμος «ΗΛΙΟΣ».
Στην επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελετητών-Εγκαταστατών Οικιακών και Κτιριακών Φωτοβολταϊκών
επισημαίνει ότι η φοροαπαλλαγή μπορεί να αποτελέσει μια ουσιαστική απάντηση στα προβλήματα του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», που λόγω των καθυστερήσεων στις διαδικασίες έγκρισης και εκταμίευσης, επιτρέπει τη δραστηριοποίηση μόνο μεγάλων εταιρειών που διαθέτουν πρόσβαση σε σημαντικά κεφάλαια κίνησης, αποκλείοντας έτσι τις μικρές τεχνικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ειδικότερα ως προς την αυτοπαραγωγή, ο Σύνδεσμος επισημαίνει για μια ακόμα φορά, ότι αν τελικά υιοθετηθούν οι προτάσεις της σχετικής Ομάδας Εργασίας ως προς το όριο ισχύος και τον τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων, οι μικροί οικιακοί αυτοπαραγωγοί επιβαρύνονται με σημαντικούς φόρους, που οδηγούν σε εξαιρετικά μεγάλους χρόνους αποπληρωμής, καθιστώντας έτσι το μέτρο πρακτικά μη εφαρμόσιμο, ειδικά αν ληφθεί υπόψη η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.
Για τους λόγους, είναι απολύτως αναγκαίο να συμπεριληφθούν και οι εγκαταστάσεις της αυτοπαραγωγής στο προτεινόμενο μέτρο της φοροαπαλλαγής.
Ακολουθεί ολόκληρο το περιεχόμενο της επιστολής του «ΗΛΙΟΥ»:
Προς:  Υπουργό ΠΕΚΑ, κο Ι. Μανιάτη
Μεσογείων 119, 101 92 – Αθήνα
Κοιν.: Υφυπουργό ΠΕΚΑ, κο Α. Παπαγεωργίου
Μεσογείων 119, 101 92 – Αθήνα

Αθήνα, 1.10.2014
Θέμα:  Πρόταση Υπ. ΠΕΚΑ προς Υπ. Οικονομικών για φοροαπαλλαγή ιδιοκτητών για την ενεργειακή θωράκιση των ακινήτων
Κε Υπουργέ,
Από δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο, πληροφορηθήκαμε την πρότασή σας για τη φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών για την ενεργειακή θωράκιση των ακινήτων τους.
Είναι σαφές ότι με τον κατάλληλο σχεδιασμό, η πρόταση μπορεί να συντελέσει σημαντικά στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Επιπλέον αποτελεί μια ουσιαστική λύση στα γνωστά προβλήματα του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», που λόγω των καθυστερήσεων στις διαδικασίες έγκρισης και εκταμίευσης, επιτρέπει τη δραστηριοποίηση μόνο μεγάλων εταιρειών που διαθέτουν πρόσβαση σε σημαντικά κεφάλαια κίνησης, αποκλείοντας έτσι τις μικρές τεχνικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ως Σύνδεσμος θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το προτεινόμενο μέτρο να περιλαμβάνει, όχι μόνο τις εργασίες θωράκισης, αλλά και την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας καθώς και εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών και μικρών ανεμογεννητριών που γίνονται στα πλαίσια της αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα νοικοκυριά να μειώσουν σταθερά το ενεργειακό τους κόστος για τα επόμενα χρόνια.
Επισημαίνουμε ότι η αγορά των μικρών ΑΠΕ εδώ και 1 ½ έτος περιμένει άπραγη την ουσιαστική ενεργοποίηση του μέτρου από το ΥΠΕΚΑ.
Αν όμως τελικά υιοθετηθούν οι προτάσεις της σχετικής Ομάδας Εργασίας για τα όρια ισχύος και την εφαρμογή των χρεώσεων, οι αυτοπαραγωγοί επιβαρύνονται με φόρους που οδηγούν σε εξαιρετικά μεγάλους χρόνους αποπληρωμής για τους οικιακούς καταναλωτές (πέραν της δωδεκαετίας), γεγονός που καθιστά το μέτρο μη ελκυστικό ειδικά αν ληφθεί υπόψη η έλλειψη ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά.
Γι’ αυτό είναι απόλυτα αναγκαίο να συμπεριληφθούν και οι εγκαταστάσεις αυτοπαραγωγής στην πρόταση σας για την φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών.

Ελπίζουμε στην άμεση και θετική ανταπόκρισή σας.
Με εκτίμηση,  
Για το Σύνδεσμο «ΗΛΙΟ»


 http://www.energypress.gr/news/fwtoboltaika/HLIOS-:-Na-mpoyn-aytoparagwgh-antlies-thermothtas-sto-metro-ths-foroapallaghs-akinhtwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News