Dei Energy News

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Κίνδυνος για αύξηση 20 εκατ. ευρώ στο κόστος ενέργειας της βιομηχανίας

Με την υπουργική απόφαση για την αντιστάθμιση των ρύπων να βρίσκεται κατά τα δύο τρίτα υπογεγραμμένη στο γραφείο του υπουργού οικονομικών Γ. Χαρδούβελη, η όποια περαιτέρω καθυστέρηση συνεπάγεται ορατό κίνδυνο να χαθεί η φετινή χρονιά και τα χρήματα της αντιστάθμισης που έχουν λαμβάνειν για φέτος οι βιομηχανίες.
Τι ακριβώς έχει συμβεί; Μετά το πράσινο φως και τις ευρωπαϊκές εγκρίσεις για το πολυαναμενόμενο για τη βιομηχανία μέτρο, για
την εφαρμογή του απαιτείται η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης από το ΥΠΕΚΑ, το ΥΠΑΝ και το ΥΠΟΙΚ. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress έχει μπει η υπογραφή από τα δύο πρώτα υπουργεία και απομένει η υπογραφή Χαρδούβελη.
Το πρόβλημα βεβαίως έγκειται αλλού: η ΚΥΑ προβλέπει ότι μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει γίνει η εκκαθάριση και να έχουν δοθεί τα χρήματα της αντιστάθμισης της προηγούμενης χρονιάς αλλιώς αυτά χάνονται και στη συνέχεια αρχίζει να μετρά η επόμενη χρονιά. Βεβαίως για να προχωρήσει η εκκαθάριση θα πρέπει προηγουμένως να έχει γίνει μια σημαντική γραφειοκρατική και όχι μόνο προεργασία από το ΛΑΓΗΕ, ο οποίος θα πρέπει να κάνει μια σειρά από χρονοβόρες διαδικασίες.
Εάν μάλιστα οι προειδοποιήσεις των εκπροσώπων της βιομηχανίας για την καθυστέρηση, δε ληφθούν υπόψη και υπάρξει πράγματι εμπλοκή τότε το συνολικό ποσό που θα χαθεί και το οποίο θα επιβαρυνθεί σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία η βιομηχανία είναι 20 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα μέρος αυτού του ποσού έχει ήδη συμψηφιστεί από κάποιους πελάτες της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό κομμάτι της αντιστάθμισης θα μπει στα ταμεία της ΔΕΚΟ.
Τι είναι η αντιστάθμιση
Το μέτρο της αντιστάθμισης του κόστους έμμεσων εκπομπών C02, δίνει τη δυνατότητα επιστροφής στην ενεργοβόρο βιομηχανία ποσοστού μέχρι και 80% του κόστους που καταβάλλει για C02. Το μέτρο είναι ευρύτατα διαδεδομένο και εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η ελληνική εκδοχή του παρουσιάστηκε στην τελική της μορφή το καλοκαίρι και έλαβε τις απαραίτητες εγκρίσεις από την ΕΕ.

 http://www.energypress.gr/news/Kindynos-gia-ayxhsh-20-ekat.-eyrw-sto-kostos-energeias-ths-biomhhanias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News