Dei Energy News

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Αποζημιώσεις 690.000 ευρώ σε 69 κατοίκους επέβαλε το Εφετείο στον ΑΔΜΗΕ


Την καταβολή αποζημίωσης ύψους 690.000 ευρώ σε ομάδα 69 κατοίκων της Αργυρούπολης και της Ηλιούπολης επέβαλε το Εφετείο Αθηνών στον ΑΔΜΗΕ. Αιτία, σύμφωνα με την απόφαση, η επιβάρυνση που προκαλεί στο περιβάλλον και στην υγεία τους η λειτουργία του Κέντρου Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Αργυρούπολης στον Υμηττό. Η απόφαση χαρακτηρίζεται σημαντική, καθώς μπορεί να δημιουργήσει δεδικασμένο για την αποζημίωση πολιτών
που στρέφονται ενάντια σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα για ανάλογους λόγους.
Το ΚΥΤ Αργυρούπολης κατασκευάστηκε από τη ΔΕΗ (η αρμοδιότητα έχει μεταφερθεί σήμερα στον ΑΔΜΗΕ) σε αναδασωτέα περιοχή της β΄ ζώνης Υμηττού. Οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου ακυρώθηκαν από το ΣτΕ δύο φορές, όμως το ΚΥΤ συνέχισε να λειτουργεί, καθώς νομιμοποιήθηκε με το νέο προεδρικό διάταγμα για τον Υμηττό το 2011. Εν τω μεταξύ ομάδα 120 πολιτών προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια και βασισμένη στις αποφάσεις του ΣτΕ διεκδίκησε αποζημίωση. Το 2008 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε τους προσφεύγοντες. Κατόπιν, με την 5560/13 απόφαση, το Εφετείο Αθηνών δικαίωσε και αυτό με τη σειρά του τους προσφεύγοντες, επιβάλλοντας στον ΑΔΜΗΕ να καταβάλει αποζημίωση 10.000 ευρώ ανά προσφεύγοντα.
Το δικαστήριο έκρινε ότι επήλθε προσβολή στη σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων, καθώς και υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής που κατοικούν οι ενάγοντες, τα οφέλη του οποίου έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν, για να καταλήξει ότι δικαιούνται χρηματική αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης.
«Η απόφαση συνάδει με το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο περιβάλλοντος», λέει στην «Κ» η νομικός Iωάννα Κουφάκη, υπεύθυνη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. «Αποτελεί ένα παράδειγμα εφαρμογής της αρχής της προφύλαξης κατά την άσκηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με αντικείμενο τις σύγχρονες τεχνολογίες που ενέχουν κίνδυνο για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, ο οποίος ακόμη κι αν δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, όπως στις περιπτώσεις της εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, θα πρέπει επαρκώς να αξιολογείται. Αυτό που καθιστά την απόφαση ως εξέχουσας σημασίας, είναι ότι εισάγεται στην εθνική νομολογία ότι η βλάβη του περιβάλλοντος και η απειλή κινδύνου της ανθρώπινης υγείας εξαιτίας μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας ή ενός έργου, μπορεί, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να αποτιμηθεί σε χρήμα και να καταβληθεί αντίστοιχη αποζημίωση στους θιγόμενους».
Σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, η αποζημίωση έχει καταβληθεί σύμφωνα με τα όσα ορίζει η δικαστική απόφαση. Πάντως ο ΑΔΜΗΕ πρόκειται να προσφύγει στον Αρειο Πάγο, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης.
Γιώργος Λιάλιος
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News