Dei Energy News

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Θαν.Πετράκος:Οδηγείτε σε ταχύτατη χρεοκοπία και διάλυση τη ΔΕΗ



«Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, του υπεύθυνου του Τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτή Μεσσηνίας, Θανάση Πετράκου, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση»
 Ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική που ασκεί στον χώρο της ενέργειας, απαντώντας παράλληλα σε όλες τις συκοφαντίες του κ. Μανιάτη. Επίσης, στο λίγο χρόνο που είχε στη διάθεσή του, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα αυτό.
Η πλήρης ομιλία του Θανάση Πετράκου είναι η εξής:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι της Συγκυβέρνησης, δεν έχετε την εμπιστοσύνη του λαού.
Θα σας πω μερικά πράγματα από το χώρο της ενέργειας, για να  αιτιολογήσω γιατί δεν έχετε την εμπιστοσύνη του λαού.
Γιατί πρωτοκλασάτα στελέχη σας, αντί να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του δημοσίου, υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα των απατεώνων της ENERGA και της HELLAS POWER που καταχράστηκαν πάνω από 250 εκατομμύρια.
Γιατί επιδεινώσατε ένα πανάκριβο, ανορθολογικό σύστημα ηλεκτροδότησης, το οποίο έχουν δημιουργήσει οι προηγούμενες δικές σας κυβερνήσεις, που έχει ως αποτέλεσμα την τελευταία δωδεκαετία η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι 103% για τα νοικοκυριά και 76% για τις επιχειρήσεις.
Γιατί το 2013 κόπηκε το ρεύμα -παρά τα όσα λέει ο κ. Μανιάτης- σε 312.343 νοικοκυριά, όπως αναφέρει η απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ερώτησή μας. Την καταθέτω. Μόνο την εβδομάδα των Ευρωεκλογών δεν κόπηκε ρεύμα.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Πετράκος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)
Γιατί οι απλήρωτοι λογαριασμοί έφτασαν τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ  και χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν και στις ρυθμίσεις που έχουν κάνει.
Γιατί ιδιωτικοποιείτε το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τον ΑΔΜΗΕ. Διασπάτε και διαλύετε τη ΔΕΗ, δημιουργώντας τη «μικρή ΔΕΗ», για να ικανοποιήσετε τους επιχειρηματίες στο χώρο της ενέργειας, οι οποίοι σας έδωσαν και συγχαρητήρια στο συνέδριο. Αναφέρομαι στον εκπρόσωπο της PROTERGIA, μιας που θέλετε και ονόματα.
Γιατί με το νέο σύστημα αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που προωθείτε και με τα νέα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος οδηγείτε σε ταχύτατη χρεοκοπία και διάλυση τη ΔΕΗ, σε αύξηση των προκλητικών επιδοτήσεων στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς ρεύματος από φυσικό αέριο, σε περαιτέρω αύξηση του τιμολογίου, εξυπηρετώντας τους ομίλους των νέων μεταπρατών ενέργειας και καταστρέφοντας ταυτόχρονα και την εναπομείνασα ελληνική βιομηχανία.
Γιατί ξεπουλάτε τα δίκτυα φυσικού αερίου, δηλαδή το ΔΕΣΦΑ, και πετάτε στο δρόμο του 320 εργαζόμενους συμβασιούχους επιστήμονες που δουλεύουν.
Γιατί θέλετε να ξεπουλήσετε και τη ΔΕΠΑ.
Γιατί οδηγείτε σε απόγνωση χιλιάδες μικροπαραγωγούς φωτοβολταϊκών, στους οποίους, αφού υποσχεθήκατε τη γη της επαγγελίας, στη συνέχεια τους κουρέψατε άγρια. Τους μεγάλους τους προστατέψατε.
Γιατί ενισχύετε πλουσιοπάροχα τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς ρεύματος από φυσικό αέριο -ήταν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ την τριετία οι επιδοτήσεις σε αυτούς- αλλά και τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους. Στο τελευταίο νομοσχέδιο προβλέπεται επιδότηση 100 εκατομμυρίων ευρώ ,για  6  επενδύσεις  αιολικών , για τη δημιουργία 6 θέσεων εργασίας. Αυτό έγινε αμέσως μετά το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».
Γιατί αντικαταστήσατε το δημοκρατικό ενεργειακό σχεδιασμό με μια ανεξέλεγκτη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία λειτουργεί ως λόμπι των ιδιωτικών συμφερόντων.
Γιατί τρία χρόνια τώρα ξεπαγιάζει ο λαός, αδυνατώντας να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης, αφού αυξήσατε τον ΕΦΚ 1.471%.
Γιατί δεν καταπολεμείτε το λαθρεμπόριο.
Γιατί μετά το σκανδαλώδες ξεπούλημα των ΕΛΠΕ, εκχωρήσατε και το εναπομείναν ποσοστό του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ.
Γιατί ψηφίσατε τα αποθέματα ασφαλείας των πετρελαιοειδών να είναι στο εξωτερικό, επομένως να μην ελέγχονται.
Γιατί ο TAP δεν δίνει ουσιαστικά οφέλη στη χώρα και στις περιοχές διέλευσης.
Γιατί συνεχίζουμε να έχουμε το ακριβότερο φυσικό αέριο σε όλη την Ευρώπη, με συνέπεια να «στενάζουν» τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και να κλείνουν οι χαλυβουργίες η μία πίσω από την άλλη.
Γιατί συνεχίζετε να έχετε στην «κατάψυξη» και τον South Stream και τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Γιατί εκχωρείτε με απαράδεκτες συμβάσεις μίσθωσης όλα τα θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα για την έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, προωθώντας ένα μοντέλο αξιοποίησης που θα εγγυάται μόνο τα κέρδη των πολυεθνικών και όχι του λαού.
Σας κάναμε ολόκληρη ανάλυση, κύριε Μανιάτη, για να σας εξηγήσουμε γιατί αντί για συμβάσεις μίσθωσης πρέπει να έχουμε συμβάσεις διανομής-παραγωγής, όπως έχει η Νορβηγία και όπως έχουν όλες οι προηγμένες χώρες του κόσμου. Τα  είπαμε και στο συνέδριο που ήμασταν μαζί, κύριε Μανιάτη.
Εσείς, όμως, κάνατε ότι δεν καταλάβατε και λέτε ότι δεν θέλουμε χρήματα για το ασφαλιστικό σύστημα. Μα το ασφαλιστικό σύστημα εσείς το καταστρέψατε, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος το κατέστρεψε. Και ζητάτε και τα ρέστα; 
Είσαστε, λοιπόν, θλιβεροί, πάνω απ’ όλα αντιγραφείς και πειθήνιοι εντολοδόχοι των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που μετέτρεψαν την ενέργεια από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα.
Ο λαός δεν σας εμπιστεύεται. Εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ για να αναλάβει το τιτάνιο έργο να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές, να ακυρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις, να μειώσει το ενεργειακό κόστος και να καταστήσει την ενέργεια κοινωνικό αγαθό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική βούληση και δεσμεύεται, κύριοι της Κυβέρνησης, να αντιμετωπίσει την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή που έχετε προκαλέσει με συγκεκριμένα μέτρα.
Πρώτον, διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου.
Δεύτερον, δωρεάν 3.600 KW το χρόνο σε 300.000 νοικοκυριά με κόστος κατά τον ΣΥΡΙΖΑ 59,4 εκατομμύρια και κατά το Υπουργείο Οικονομικών –την πάτησε ο κ. Μανιάτης!- 59 εκατομμύρια.
Από τον αντιπολιτευτικό του οίστρο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θυμήθηκε την ανακοίνωση που έβγαλε το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προσπαθούσε να απαντήσει στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, στις προγραμματικές θέσεις του Αλέξη Τσίπρα και λέει για 59 εκατομμύρια. Λιγότερο από εμάς το βγάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Άρα, πρώτο ψεύδος από τον κ. Μανιάτη.
Τρίτον, επαναφορά του Ειδικού Φόρου στο Πετρέλαιο Θέρμανσης στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο, από τα 330 που το πήγατε, ώστε να μειωθεί η τιμή του σε κάτω από 90 λεπτά το λίτρο. Η μείωση του Ειδικού Φόρου κατά 30%, όταν τον έχετε αυξήσει κατά 1.471%, είναι ανεπαρκέστατη και αποτελεί εμπαιγμό.
Ακόμη, διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης σε όλα τα θερμαντικά μέσα.
Μείωση του ενεργειακού κόστους παραγωγής στους αγρότες με φθηνό αγροτικό πετρέλαιο, μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο για όλη την καλλιεργητική περίοδο.
Χαιρόμαστε που ο κ. Μανιάτης κατάλαβε μετά τα όσα έκανε στους αγρότες ότι πρέπει επιτέλους να μειωθεί και το ενεργειακό κόστος στους αγρότες. Μόνο που η συγκεκριμένη τροπολογία -πάλι είπε ανακρίβεια- για τους ΓΟΕΒ ήταν μια υποπαράγραφος μέσα σε έξι συγκεκριμένα άρθρα, τα οποία μιλούσαν για παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια κ.λπ.  
Και θέλουμε να υπενθυμίσουμε, επίσης, στον κ. Μανιάτη ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ 2009-2012 αύξησε το ενεργειακό κόστος για τους αγρότες στα τρία αυτά χρόνια κατά 64%. Μην πουλάει, λοιπόν, φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Επίσης, είναι ψεύδος και αυτό που είπε ότι δήθεν καταψηφίσαμε για τις κοινωνικές δομές. Ας προσέχει και ας διαβάζει καλύτερα, όταν έρχεται στο Κοινοβούλιο, γιατί είναι Υπουργός και δεν είναι δυνατόν να λέει ανακρίβειες.
Εμείς, λοιπόν, την προώθηση των ΑΠΕ και την έννοια του ενεργειακού συμψηφισμού για όλες τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις τις έχουμε στο πρόγραμμά μας. Η Κυβέρνηση, όμως, δεν προωθεί την αυτοπαραγωγή έτσι όπως πρέπει. Και με τον τρόπο που την προωθούσε και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα φόρτωνε τους ΓΟΕΒ με πάρα πολλά χρήματα.
Εμείς, λοιπόν, είμαστε αποφασισμένοι και στα άμεσα μέτρα, αλλά πάνω απ’ όλα να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά και το λαθρεμπόριο, όπως ανέλυσε ο Πρόεδρος μας –δεν έχω τον χρόνο- στη Θεσσαλονίκη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχεται το εγκληματικό ξεπούλημα των στρατηγικής σημασίας δημόσιων επιχειρήσεων. Τετελεσμένα δεν αναγνωρίζουμε και θα ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και θα επανέλθουν οι δημόσιες επιχειρήσεις υπό δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική βούληση και δεσμεύεται να μειώσει το κόστος και την τιμή της ενέργειας. Κλειδιά για αυτό η επαναφορά της ΔΕΗ ως ενιαίας καθετοποιημένης δημόσιας επιχείρησης του ελληνικού λαού και ο εκσυγχρονισμός της, η κατάργηση των προκλητικών επιδοτήσεων στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς ρεύματος από φυσικό αέριο, η επαναδιαπραγμάτευση της τιμής του φυσικού αερίου με την GAZPROM, η μείωση του ενεργειακού κόστους και στις επιχειρήσεις αλλά με όρους περιβαλλοντικούς και προϋποθέσεις απασχόλησης.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,  η επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,   έχει το σχέδιο και την πολιτική βούληση να δώσει φθηνή ενέργεια στο λαό. Εσείς, λοιπόν, δεν έχετε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και πρέπει να φύγετε και να προκηρύξετε άμεσα εκλογές.
Σας ευχαριστώ για την ανοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News