Dei Energy News

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Η ΡΑΕ δικαιώνει τη ΔΕΗ έναντι δημοτικής επιχείρησης

Τη ΔΕΗ δικαίωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, έναντι της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Μεσολογγίου, η οποία με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αμφισβητούσε το ύψος των χρεώσεων για κατανάλωση ηλεκτρικού στα αντλιοστάσια της, ενώ ζητούσε και την τροποποίηση του τιμολογίου, ώστε να μην καταβάλλει τελικά μέρος της συνολικής οφειλής. Η απόφαση της Αρχής έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς επί της ουσίας παίρνει θέση στο πρόβλημα των χρεών που έχουν πάρα πολλές δημοτικές επιχειρήσεις στη ΔΕΗ, τη στιγμή που οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την επιχείρηση έχουν φτάσει τα 1,7 δισ. ευρώ. 
Μόνο οι οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα ανέρχονται σε 184 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΕΝΟΠ. Στο σκεπτικό της απόφασης της η ΡΑΕ, αξιολογώντας τα επιχειρήματα της δημοτικής επιχείρησης επισημαίνει ότι «η υπέρμετρη
συσσώρευση των υπό κρίση οφειλών, πράγματι αυξήθηκε σημαντικά κατά τα τελευταία δύο έτη της έκτακτης δημοσιονομικής κρίσης του Κράτους και οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην αδυναμία είσπραξης των απαιτήσεων από τους καταναλωτές ύδατος ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ».
 Παρατηρεί ωστόσο ότι «η σταδιακή ανάκαμψη των εσόδων της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου, μέσω των μέτρων είσπραξης των απαιτήσεων και της μείωσης των δαπανών λειτουργίας, άλλα κυρίως η νομική φύση της λειτουργίας της επιχείρησης ως μονοπωλίου και η δυνατότητα ασφαλούς ανάκτησης των εξόδων λειτουργίας της, θεωρούμε ότι καθιστούν μακροπρόθεσμα βιώσιμη την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων και τρεχουσών οφειλών». 
Συμψηφισμός απαιτήσεων Από την εξέταση της υπόθεσης ωστόσο, προκύπτει ότι η ΔΕΗ έχει υποβάλλει στην κυβέρνηση πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, που θα της επιτρέπει να συμψηφίζει απαιτήσεις από δημοτικές επιχειρήσεις για κατανάλωση ηλεκτρικού, με κάθε είδους τέλη που καταβάλλει η ίδια στους ΟΤΑ. Συγκεκριμένα η ΔΕΗ έχει προτείνει «οι Ο.Τ.Α. να καθίστανται αλληλέγγυοι και εις ολόκληρον υπόχρεοι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δ.Ε.Υ.Α., κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε άλλης νομοθετικής ρύθμισης».
 Όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr πηγές του ΥΠΕΚΑ, το θέμα συζητείται περισσότερο από ένα χρόνο.Ωστόσο δεν έχει συμφωνηθεί μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων (Οικονομικών, Εσωτερικών και ΥΠΕΚΑ) νομική φόρμουλα που θα καθιστά το μέτρο αποτελεσματικό και δεν θα αντιβαίνει στην ισχύουσα νομοθεσία. Επιπλέον σημειώνεται ότι οι περισσότερες δημοτικές επιχειρήσεις αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, οπότε με την απαλοιφή της λέξης «δημοτική» από τον τίτλο καθιστά απαγορευτικό το συμψηφισμό οφειλών προς τη ΔΕΗ ΔΕΗ +4,03%, με απαιτήσεις του Δήμου από τη ΔΕΗ από κάθε είδους τέλη. 
Όσο για τα τελευταία, σημειώνεται ότι η ΔΕΗ καταβάλλει στους ΟΤΑ τέλη για τα ακίνητά της, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής καταβάλλουν επιπλέον τέλη στους δήμους, υπάρχει το τέλος λιγνίτη στις περιοχές των λιγνιτωρυχείων, ενώ οι μονάδες ΑΠΕ της ΔΕΗ (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά) καταβάλλουν στους ΟΤΑ στα όρια των οποίων είναι εγκατεστημένες, το 1,7% του ετήσιου τζίρου τους.

του Μιχάλη Καϊταντζίδη, euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News