Dei Energy News

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Δικαστική δικαίωση του Euro2day.gr για την υπόθεση ΔΕΗ-Κοπελούζου

 
Απορρίφθηκε ομόφωνα από το Πολυμελές Πρωτοδικείο η αγωγή των Silcio-Κοπελούζου με την οποία ζητούσαν αρχικά χρηματική αποζημίωση συνολικού ύψους… 6 εκατ. ευρώ, για δημοσίευμα του Euro2day.gr σε σχέση με το πολύκροτο "μνημόνιο" μεταξύ της Silciο και της ΔΕΗ. 

Με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών απορρίφθηκε η αγωγή των Silcio SA και Δημήτρη Κοπελούζου εναντίον της ιδιοκτήτριας του Euro2day.gr, Media2day Εκδοτική Α.Ε., και του διευθυντή του, δημοσιογράφου Γιώργου Παπανικολάου, με την οποία καθένας από τους ενάγοντες ζητούσε αρχικά, μεταξύ άλλων,
εξοντωτική χρηματική αποζημίωση ύψους… 1.500.000 ευρώ από έκαστο των εναγόμενων, συνολικά δηλαδή, 6 εκατ. ευρώ!
Η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου αφορούσε δημοσίευμα του Euro2day.gr το οποίο υπέγραφε ο κ. Παπανικολάου, με τίτλο «Σάλος για το deal ΔΕΗ-Κοπελούζου» στο οποίο ασκείτο κριτική για την τότε κυοφορούμενη στρατηγική συμφωνία μεταξύ της εταιρίας SILCIO (συμφερόντων της Διεθνής Τεχνική του ομίλου Σαμαρά και της Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου) και της ΔΕΗ ΔΕΗ -5,20%, στην παραγωγή φωτοβολταϊκών και στη δημιουργία δικτύου καταστημάτων λιανικής.
Σημασία όμως, σε μια περίοδο κατά την οποία οι αγωγές χρησιμοποιούνται συχνά ως δαμόκλειος σπάθη για την αποφυγή της δημοσιογραφικής κριτικής και της επακόλουθης ενημέρωσης της κοινής γνώμης, έχει και το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης:
Το δικαστήριο στην απόφασή του δέχεται μεταξύ άλλων ότι το δημοσίευμα του Euro2day.gr «δεν περιείχε ισχυρισμούς για αναληθή γεγονότα τα οποία θα μπορούσαν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη του ενάγοντος και την επαγγελματική φήμη της ενάγουσας εταιρίας.
Επιπλέον έκρινε ως «ουσία βάσιμη» την επιχειρηματολογία του Euro2day.gr περί δικαιολογημένου ενδιαφέροντος, αποδεχόμενο ότι η ΔΕΗ ΔΕΗ -5,20% αν και ανώνυμη εταιρία, αφενός παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο κι έχει δημόσιο χαρακτήρα, αφετέρου κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά παραγωγής, εμπορίας και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Αντίθετα, απορρίφθηκαν ως αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των αντιδίκων περί «σκοπού εξύβρισής τους», δεδομένου ότι το περιεχόμενο του άρθρου του Euro2day.gr ήταν κατά την κρίση του δικαστηρίου «πρόσφορο, αναγκαίο και ανάλογο του προστατευόμενου συμφέροντος της ενημερώσεως του κοινού, σχετικά με την επικείμενη συνεργασία της ΔΕΗ ΔΕΗ -5,20% και του ομίλου Κοπελούζου, καθώς τα χρησιμοποιούμενα εκφραστικά μέσα ήταν ήπια χωρίς να προσβάλλουν την τιμή, την υπόληψη και την επαγγελματική πίστη των εναγόντων».
«Επομένως», καταλήγει η απόφαση του δικαστηρίου, «η υπό κρίση αγωγή θα πρέπει να απορριφθεί ως ουσία αβάσιμη».
Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι το μνημόνιο μεταξύ της SILCIO και της ΔΕΗ ΔΕΗ -5,20% ουδέποτε κατέληξε σε οριστική συμφωνία. Το σκέλος που αφορούσε την εξαγορά των δύο ιδιωτικών εργοστασίων φωτοβολταϊκών, από τη ΔΕΗ ΔΕΗ -5,20%, εγκαταλείφθηκε, ενώ η συνεργασία στον τομέα της λιανικής προχώρησε από τη ΔΕΗ ΔΕΗ -5,20%, αποκλειστικά με τον όμιλο Κοπελούζου και όχι με το σχήμα της SILCIO.
Ωστόσο, περίπου 14 μήνες μετά την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοινωθείσα εξέλιξη.

1 σχόλιο:

  1. Για ρώτα κανέναν παλιό της ΔΕΗ εάν (ή πόσα) έβγαλε ο συγκεκριμένος "επιχειρηματίας" χάνοντας (επί τούτου) σε διαγωνισμούς της ΔΕΗ... Εγώ ακούω ότι έτσι έβγαλε τα λεφτά του... Συμμετέχω για να χάσω και να πάρω κάποια αποζημίωση (έχοντας στημένο κόλπο με κάποιους από μέσα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News