Dei Energy News

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Πως είδαν τις κινήσεις της ΔΕΗ στη λιανική, οι ιδιώτες της αγοράς


Προ ημερών με μια μάλλον λιτή ανακοίνωση, η ΔΕΗ ενημέρωνε για την πρόθεσή της να προχωρήσει σε εκπτώσεις στους επαγγελματικούς και εμπορικούς πελάτες της από το νέο έτος. Κάποιοι είδαν στην ανακοίνωση αυτή μια πρώτη κίνηση της ΔΕΗ να υπερασπιστεί το πελατολόγιό της ενόψει των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, που βάσει προγραμματισμού θα ξεκινήσουν από την άνοιξη του 2015.
Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι απλά η ΔΕΗ συρρικνώνει ή σε ορισμένες περιπτώσεις εξαλείφει τα περιθώρια κέρδους των
εναλλακτικών, δηλαδή κινείται εμπορικά επιθετικά, δίνοντας ένα σαφές στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, εφόσον υπάρξει η δυνατότητα για διεύρυνση του πεδίου δραστηριοποίησης των εναλλακτικών προμηθευτών. Επίσης υπάρχουν και εκείνοι που υποβαθμίζουν τη σημασία της κίνησης της ΔΕΗ θεωρώντας ότι απλά πρόκειται για μια έκπτωση που ήδη δίνεται από τη ΔΕΗ σε κάποιες κατηγορίες πελατών και η οποία τώρα επεκτείνεται και σε κάποιες άλλες κατηγορίες επαγγελματιών με μικρότερες καταναλώσεις. Πάντως η ΔΕΗ διαμηνύει ότι προτίθεται να ακολουθήσει εφεξής μια πιο δυνατή εμπορική πολιτική.
Από την πλευρά τους οι ανεξάρτητοι προμηθευτές πάντως εμφανίζονται επιφυλακτικοί και δεν προτίθενται σε αύτη τη φάση, κατά την οποία το τοπίο παραμένει θολό να διαφοροποιήσουν την εμπορική τους πολιτική ή τα τιμολόγιά τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει πηγή της αγοράς, εμείς θα συνεχίσουμε να πουλάμε σε πελάτες όπου υπάρχει αμοιβαίο όφελος.
Την ίδια στιγμή οι ανεξάρτητοι παίκτες της αγοράς προμήθειας ρεύματος, μεταφέρουν ένα κλίμα δυσπιστίας σε σχέση με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και την επιτυχία του εγχειρήματος. Η δυσπιστία αυτή αφορά τόσο στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, που ούτως ή άλλως έχει «ξεχειλώσει», όσο και σε αυτή καθαυτή την ουσία των δημοπρασιών και κατά πόσο θα δημιουργούν ένα πλαίσιο ικανό για να δραστηριοποιηθούν νέοι παίκτες σε περισσότερες κατηγορίες καταναλωτών και να υπάρξει άνοιγμα της αγοράς και ανταγωνισμός.
Και όπως τονίζουν πηγές της αγοράς, μόνο εάν ξεκαθαριστεί το τοπίο και υπάρχουν ανακοινωμένα νούμερα και στοιχεία για τις δημοπρασίες, θα υπάρξουν κινήσεις σε επίπεδο κατάρτισης νέων τιμολογίων και προσφορών από την πλευρά των ανεξάρτητων προμηθευτών.
Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ως προς τα μερίδια αγοράς μπορεί να χαρακτηριστεί ως απογοητευτική –κάτι που αποτυπώθηκε πρόσφατα και στην κριτική που ασκήθηκε στην έκθεση της Κομισιόν –αφού η ΔΕΗ συνεχίζει να κυριαρχεί στην αγορά με … «σταλινικά» ποσοστά και επί της ουσίας δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Αύγουστου, το μερίδιο της ΔΕΗ έφτανε το 96,37%, ενώ η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία είχε μερίδιο μόλις 1,24% (Ήρων) ακολουθούσε η Elpedison με 1,08%, η Green Environmental & Energy Network με 0,35%, η Protergia με 0,2%, η Watt & Volt με 0,19% και η Volterra με 0,16%.

 http://energypress.gr/news/reuma/Pws-eidan-tis-kinhseis-ths-DEH-sth-lianikh-oi-idiwtes-ths-agoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News