Dei Energy News

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Βίλες στο Μαραθώνα και μάντρες με οικοδομικά υλικά στη Νέα Μάκρη με αγροτικό τιμολόγιο ΔΕΗ


Το μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ χρησιμοποιούν πολυτελείς βίλες των Βορείων Προαστίων και της Ανατολικής Αττικής για το γρασίδι και τις πισίνες τους.
Απτό παράδειγμα της εν λόγω κατάστασης, , ιδιοκτήτης πολυτελέστατης κατοικίας με πισίνα, μαζί με έκταση 60 στρεμμάτων, στο Μαραθώνα, εμφανίζεται να είναι δικαιούχος του επιδοτούμενου από τους υπόλοιπους καταναλωτές αγροτικού
τιμολογίου της ΔΕΗ, που είναι κατά 30% χαμηλότερο από το μέσο οικιακό.
Αντίστοιχη περίπτωση εντοπίσθηκε στο Κορωπί, όπου οικιστικό συγκρότημα (πολλές μεζονέτες σε ένα οικόπεδο) λειτουργεί με αγροτικό ρεύμα, το ίδιο συνέβη σε βίλα με πισίνα στην Εκάλη, όπως και σε έκταση στη Νέα Μάκρη όπου δε φυτρώνουν οπωροκηπευτικά αφού είναι μάντρα με οικοδομικά υλικά!
Περιπτώσεις σαν τις παραπάνω διαπίστωσε σύμφωνα με πληροφορίες πολλές η απογραφή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες η ΔΕΗ με εντολή του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Α. Παπαγεωργίου.
Από τα μέχρι τώρα ευρήματα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προκύπτει ότι δικαιούχοι αγροτικού τιμολογίου, εκτός από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες εμφανίζονται και πάρα πολλοί ιδιοκτήτες όχι μόνο πολυτελών κατοικιών, αλλά επιχειρήσεων μέχρι και χώρων στάθμευσης. Σε αγρόκτημα της Ανατολικής Αττικής για παράδειγμα μετά από έλεγχο των υπηρεσιών διαπιστώθηκε ότι έχει μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης σκαφών αναψυχής!
Σωρευτικά εκτιμάται ότι από τους 200.000 περίπου σημερινούς δικαιούχους αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ, οι πραγματικοί είναι πολύ λιγότεροι.
Σε πάρα πολλές μάλιστα περιπτώσεις που νόμιμα δικαιούνται αγροτικό ρεύμα, διαπιστώνεται ότι το έχουν επεκτείνει παρανόμως σε παραπλήσια οικήματα με διαφορετικό σκοπό λειτουργίας, τα οποία δεν δικαιολογούν μειωμένο τιμολόγιο. Τέτοια είναι για παράδειγμα η περίπτωση αγροτικού τιμολογίου για μικρό καλλιεργήσιμο οικόπεδο στο Μαραθώνα που έπειτα από παράνομη παρέμβαση στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση τροφοδοτεί σήμερα με ηλεκτρικό ρεύμα εξοχική πολυτελή κατοικία με πισίνα.

Το πρόβλημα με όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι το φθηνό αγροτικό ρεύμα που απολαμβάνουν, το επιδοτούμε όλοι οι υπόλοιποι 5 περίπου εκατ. οικιακοί καταναλωτές μέσω των τιμολογίων που πληρώνουμε.

Διότι τα αγροτικά τιμολόγια ανήκουν στην απαγορευμένη πλέον από την κοινοτική νομοθεσία «σταυροειδή επιδότηση», για την οποία η χώρα έχει λάβει παράταση από την Κομισιόν ως το τέλος του 2015. Αυτός είναι και ο λόγος που ξεκίνησε η απογραφή από τη ΔΕΗ, μέσω της οποίας κάθε δικαιούχος αγροτικού ρεύματος πρέπει να καταθέσει μια υπεύθυνη δήλωση με τον αριθμό μητρώου και το Δελτίο Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών Στοιχείων, το οποίο πιστοποιεί ή … όχι την ιδιότητά του ως αγρότη.

Της κατάργησης των αγροτικών τιμολογίων, θα προηγηθεί η τοποθέτηση έξυπνων ηλεκτρονικών μετρητών στις συνδέσεις, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Α. Παπαγεωργίου. Μέσω της απογραφής θα προσδιοριστεί ο απαιτούμενος αριθμός των μετρητών που θα εγκατασταθούν στις γεωτρήσεις, και τα αρδευόμενα οικόπεδα, μέσω των οποίων θα εφαρμόζονται χαμηλότερες χρεώσεις στις ώρες χαμηλής ζήτησης (νυκτερινές ή αργίες), και υψηλότερες τις ώρες μεγάλης ζήτησης. Ο στόχος είναι το τελικό κόστος για τον παραγωγό να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα.


www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News