Dei Energy News

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Φοβούνται ότι θα χάσουν τα λεφτά τους οι φωτοβολταϊκοί παραγωγοί


Ολοένα και πιο ανασφαλείς δηλώνουν οι παραγωγοί ρεύματος από ΑΠΕ (και κυρίως οι χιλιάδες μικροεπενδυτές που έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πάρκα) τόσο από την αύξηση των ανείσπρακτων λογαριασμών της ΔΕΗ που οδηγεί σε αύξηση των καθυστερήσεων στις πληρωμές, όσο και από το επικείμενο άνοιγμα του ανταγωνισμού στη λιανική του ρεύματος. Όπως λένε, με την είσοδο νέων ιδιωτών στην προμήθεια ρεύματος, πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για μια νέα περίπτωση Energa και Hellas Power, την οποία αυτή τη φορά θα πληρώσουν κυρίως οι ΑΠΕ, αφού στην ημερήσια χονδρεμπορική αγορά ισχύουν αυστηροί κανόνες που διασφαλίζουν τις θερμικές μονάδες.
Αυτό που υποστηρίζουν δηλαδή οι μικροπαραγωγοί ρεύματος από
φωτοβολταϊκά είναι ότι, όσο είναι η ΔΕΗ ο μοναδικός – σχεδόν – προμηθευτής, μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά κάποια στιγμή θα πάρουν τα οφειλόμενα. Αντίθετα, με την είσοδο μικρών ιδιωτικών εταιρειών στην προμήθεια, κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους. Οπότε; Οπότε, λένε, χρειάζεται ένας αυστηρός μηχανισμός διαχείρισης του ρίσκου, αντίστοιχος με αυτόν που εφαρμόζεται στην Ημερήσια Αγορά. 
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ): «Η κατάρρευση τον Ιανουάριο του 2012 των δύο βασικών ιδιωτικών εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας άφησε ανεξίτηλα σημάδια ύψους 200 και πλέον εκατ. ευρώ στην χονδρεμπορική αγορά συνολικά (ΗΕΠ, ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ακόμη και φόρους υπέρ τρίτων όπως το ΕΕΤΗΔΕ), που δυστυχώς ακόμη και σήμερα δεν έχουν επουλωθεί, ενώ ανέδειξε με ιδιαίτερα επώδυνο τρόπο τις αδυναμίες του συστήματος. Πολύ χειρότερα όμως τώρα για τις ΑΠΕ, αν παρόμοιο συμβάν επαναλαμβανόταν στο εγγύς μέλλον, συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ζημίας θα οδηγείτο σε αυτές, αφού τα ποσά ΗΕΠ που αφορούν κυρίως τις κατανεμόμενες μονάδες είναι απολύτως διασφαλισμένα με εγγυήσεις και εβδομαδιαίες εκκαθαρίσεις θέσεων».
Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι στον ΗΕΠ ισχύει ο λεγόμενος Μηχανισμός 8ης Ημέρας Αναφοράς, που προβλέπει υποχρεωτικές επί ποινή αποκλεισμού εβδομαδιαίες εκκαθαρίσεις. Όποιος προμηθευτής δεν είναι συνεπής εντός 8 ημερών αποβάλλεται από το σύστημα. 
Και συνεχίζει ο ΣΠΕΦ: «Ενόψει του εκ νέου ανοίγματος της αγοράς λιανικής σε περισσότερους ανεξάρτητους Προμηθευτές μέσω του μοντέλου ΝΟΜΕ (διάθεση λιγνιτικής ισχύος με δημοπρασίες σε ιδιώτες Προμηθευτές από τον Φεβρουάριο 2015) καθίσταται κεφαλαιώδης η προηγούμενη σύσταση Μηχανισμού Διαχείρισης Χρηματοοικονομικού Κινδύνου και Διασφάλισης Απαιτήσεων τουλάχιστον για το ΕΤΜΕΑΡ (πόρος 1 δις ευρώ ετησίως).  Κατά την εκτίμηση μας το μοντέλο ΝΟΜΕ αναμένεται να οδηγήσει στην εμφάνιση περισσότερων νέων εταιρειών Προμήθειας, αρκετές από τις οποίες θα είναι και ειδικού σκοπού απευθυνόμενες δηλαδή σε συγκεκριμένο ολιγομελές πελατειακό κοινό.  Ο κατακερματισμός ωστόσο αυτός (εν συγκρίσει με την σημερινή εικόνα της σχεδόν μονοπωλιακής ΔΕΗ), αναμένεται -τουλάχιστον στην αρχή- να επιτείνει τις επισφάλειες στους εκτός λιγνιτικών δημοπρασιών παρελκόμενους πόρους όπως είναι το ΕΤΜΕΑΡ.  Με απλούστερα λόγια αν σήμερα ο Διαχειριστής δεν μπορεί να εισπράξει από την «κραταιά» ΔΕΗ τα ποσά που του οφείλονται για τις ΑΠΕ ώστε η υπερημερία πληρωμών τους να συνάδει με την ταχέως πλέον εξυγιαινόμενη λογιστική εικόνα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, είναι μάλλον σίγουρο πως περισσότεροι και μικρότεροι ανεξάρτητοι παίκτες χωρίς αυστηρό πλαίσιο διαχείρισης και διασφάλισης απαιτήσεων από τον Διαχειριστή και τον Λειτουργό και μάλιστα υπό συνθήκες έλλειψης ρευστότητας στους καταναλωτές, θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.  Και αν μεν τα προβλήματα που δημιουργούν οι καθυστερήσεις της ελεγχόμενης από το Κράτος ΔΕΗ έχουν μόνο χαρακτήρα ρευστότητας για τους παραγωγούς, ουδόλως αυτό θα ισχύει για τους νέους και ανεξάρτητους Προμηθευτές που θα εισέλθουν επιθετικά στην αγορά και οι οποίοι ενδέχεται χρησιμοποιώντας το «χαλαρό» πλαίσιο απόδοσης των εκτός ΗΕΠ πόρων (δεν υφίστανται ποινές αποκλεισμού από την χονδρεμπορική αγορά σε περίπτωση μη καταβολής τους), να αφήσουν σημαντικές ζημιές στο σύστημα, γιατί όχι παρόμοιες με των Energa και Hellas Power».
Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα ο ΑΔΜΗΕ είναι επιφορτισμένος με την είσπραξη του ΕΤΜΕΑΡ από τους προμηθευτές, το οποίο αποδίδει στον ΛΑΓΗΕ και τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.  Επίσης είναι υπεύθυνος για την είσπραξη, πάλι από τους προμηθευτές, των Αποκλίσεων.  Τα ποσά αυτά ύψους 1,1 δις ευρώ ετησίως συγκροτούν περί τα 2/3 των ποσών που απαιτούνται για την ετήσια αποζημίωση των ΑΠΕ.
Σε εξέλιξη, όπως έχει γράψει το energypress, είναι η συζήτηση για μεταφορά της αρμοδιότητας της είσπραξης των πόρων αυτών (ΕΤΜΕΑΡ, λιγνιτικό τέλος, Αποκλίσεις) απευθείας από τον ΛΑΓΗΕ. Τα αγκάθια παραμένουν και είναι άγνωστη η κατάληξη. Πάντως ο ΛΑΓΗΕ έχει απαντήσει εγγράφως, ότι αν αναλάβει τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες προτίθεται να δημιουργήσει Μηχανισμό Διαχείρισης Χρηματοοικονομικού Κινδύνου και Διασφάλισης Απαιτήσεων από την προμήθεια, όπως ζητούν οι φορείς των ΑΠΕ. «Με ανάλογες προκαταβολές οφειλών σε εβδομαδιαία βάση θα είναι δυνατή η εφαρμογή χαμηλών και συνεπώς αποδεκτών εγγυητικών επιστολών από τους Προμηθευτές» σημείωνε στην απάντησή του ο Λειτουργός.

 http://www.energypress.gr/news/Foboyntai-oti-tha-hasoyn-ta-lefta-toys-oi-fwtoboltaikoi-paragwgoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News