Dei Energy News

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Παρέμβαση Greenpeace στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης

Ακτιβιστές της Greenpeace βρέθηκαν στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης για να στείλουν μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της χώρας, λίγα 24ωρα πριν το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα καθορίσει το ενεργειακό και κλιματικό μέλλον της Ευρώπης.
Οι ακτιβιστές «φώτισαν» τον ΑΗΣ Μεγαλόπολη IV με μηνύματα που μεταξύ άλλων ανέγραφαν «Τα ορυκτά καύσιμα σκοτώνουν την ανάπτυξη» και «Greek energy security = Renewables and Efficiency», αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει τις θέσεις της, οι οποίες τον τελευταίο ένα μήνα έχουν γίνει ακόμα πιο δυσμενείς για το ασφαλές μέλλον της χώρας.
Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΜΚΟ, «η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία για την ανευθυνότητα, με την οποία αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση που απειλεί την ανθρωπότητα, την αλλαγή του κλίματος. Ενώ μόλις πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση με κάθε επισημότητα υποστήριζε δεσμευτικούς στόχους για την εξοικονόμηση ενέργειας και 30% στόχο διείσδυσης για τις ΑΠΕ, σήμερα η Ελλάδα υποστηρίζει ενδεικτικούς στόχους για την εξοικονόμηση και 27% στόχο διείσδυσης για τις ΑΠΕ.
Στόχοι
Ελληνικές θέσεις
(καλοκαίρι 2014)
Ελληνικές θέσεις
(φθινόπωρο 2014)
Παρατηρήσεις
Νομική δεσμευτικότητα στόχων εξοικονόμησης ενέργειας Νομικά δεσμευτικοί και φιλόδοξοι στόχοι Ενδεικτικοί στόχοι Ο κ. Μανιάτης τον Ιούνιο συνυπέγραψε επιστολή με 8 ομολόγους του προς τον κ. Baroso ζητώντας νομικά δεσμευτικούς στόχους
Φιλοδοξία στόχου εξοικονόμησης ενέργειας Έμμεση αναφορά σε στόχο ανάμεσα σε 30%-40% σε σχέση με την προβλεπόμενη κατανάλωση το 2030 30% σε σχέση με την προβλεπόμενη κατανάλωση το 2030Η ίδια επιστολή αναφερόταν στους στόχους που προβλέπει η μελέτη αξιολόγησης επιπτώσεων της Επιτροπής (30-35%) και το Ευρωκοινοβούλιο (40%)
Φιλοδοξία στόχου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας30% διείσδυση επί της τελικής κατανάλωσης ενέργειας Νομικά δεσμευτικός στόχος 27% διείσδυσης των ΑΠΕ κατ’ελάχιστον Ο κ. Μανιάτης μόλις τον περασμένο Ιούλιο στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας δεσμεύθηκε για στόχο ΑΠΕ 30%
«Δεν γνωρίζουμε και δεν μας ενδιαφέρει τι αντάλλαξε η ελληνική κυβέρνηση για να συμβιβαστεί με λιγότερο προοδευτικές θέσεις, μόλις λίγους μήνες αφού είχε δεσμευτεί με τον πιο επίσημο τρόπο. Αυτό που γνωρίζουμε δυστυχώς, είναι ότι η κυβέρνηση όταν πρόκειται για το μέλλον των παιδιών μας είναι έτοιμη να συμβιβαστεί χωρίς αίσθημα ευθύνης, προς όφελος των μεγάλων ρυπαντών του πλανήτη», τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, συντονιστής εκστρατειών για το ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Οι θέσεις της κυβέρνησης δεν είναι μόνο αντιεπιστημονικές, αλλά κάνουν κακό στην οικονομία, την κοινωνία και φυσικά το περιβάλλον της χώρας. Ο κ. Σαμαράς έχει λίγες μέρες καιρό για να διορθώσει τις θέσεις της χώρας πριν το κρίσιμο Συμβούλιο», συνέχισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ.
Την ίδια στιγμή η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών ζητά δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εθνικές κυβερνήσεις για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, ενώ μόλις σήμερα 49 επιχειρήσεις και επιχειρηματικοί φορείς με επιστολή τους ζητούν από τους κ.Van Rompuy και κ.Renzi κατ’ ελάχιστον νομικά δεσμευτικό στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 40%.
Η Greenpeace καλεί τον κ. Σαμαρά να βελτιώσει τις θέσεις της χώρας ώστε να συμπλεύσουν με αυτό που η επιστήμη επιτάσσει για να αποτραπεί μία καταστροφική αλλαγή του κλίματος: 55% για τις μειώσεις των εκπομπών στην Ευρώπη (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990), 45% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην τελική κατανάλωση και 40% εξοικονόμηση ενέργειας (βάσει της ευρωπαϊκής ζήτησης ενέργειας το 2005).

http://www.energypress.gr/news/reuma/Parembash-Greenpeace-sto-Lignitiko-Kentro-Megalopolhs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News