Dei Energy News

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Μεγάλα παιχνίδια σε βάρος της Επιχείρησης

Με την εγκατάλειψη και την μεθοδευμένη απαξίωσή της, ο κίνδυνος κατάρρευσης χτυπάει την πόρτα

Έφτασαν τα 1,7 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκφράζει για άλλη μια φορά την αγωνία και τον προβληματισμό της τονίζοντας ιδιαίτερα τον κίνδυνο κατάρρευσης της ΔΕΗ, η οποία θα συμπαρασύρει το σύνολο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ναυαρχίδα της Ελληνικής οικονομίας μοιάζει να φτάνει σε κατάσταση παρακμής εξαιτίας των πολιτικών επιλογών και
παρεμβάσεων και τον τρόπο διαχείρισης – λειτουργίας των Διοικούντων που κινδυνεύουν να χαρακτηρισθούν ότι εγκαταλείπουν και αδιαφορούν για τα συμφέροντα της επιχείρησης, δείχνοντας παράλληλα προκλητική αδυναμία να αντισταθούν στις κυβερνητικές και όχι μόνο αποφάσεις που μοναδικό στόχο έχουν το αποδυνάμωμα της ΔΕΗ.
Το εχθρικό προς της ΔΕΗ θεσμικό πλαίσιο, η συρρίκνωση του ομίλου ΔΕΗ, η αποδυνάμωση του παραγωγικού δυναμικού, οι αναμενόμενες δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος (δώρο στους ιδιώτες), το κλείσιμο των ταμείων σε πολλές περιοχές, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι επισφαλείς πελάτες είναι εκρηκτικό μίγμα στα θεμέλια της ΔΕΗ.
Παρ΄όλα αυτά το πολιτικό προσωπικό της χώρας και οι πειθαρχημένοι Διοικούντες εξακολουθούν με απύθμενο θράσος και υποκρισία να προπαγανδίζουν τα περί «ανταγωνισμού» και «απελευθέρωσης» της αγοράς Η/Ε, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι πίσω από τα μεγάλα και ψεύτικα λόγια κρύβονται συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και παίζονται μεγάλα παιχνίδια τα οποία προγραμματίζονται, σχεδιάζονται και αποφασίζονται με την συμμετοχή γνωστών επιχειρηματιών, οι οποίοι εμφανίζονται και ως μνηστήρες της ΔΕΗ.
Τη χρονική στιγμή που η διοίκηση προσφεύγει στις διεθνείς αγορές για δανεισμό αναζητώντας 750 εκατ. € για τις ανάγκες της, την ίδια χρονική στιγμή και συγκεκριμένα στις 30 Σεπτέμβρη 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι επισφαλείς πελάτες φθάνουν το 1,7 δισ. €, τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και αναλυτικά έχουν ως εξής :
  • 421 εκατ. € οφειλές από την χονδρική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από τα οποία 312 εκατ. € οφείλουν τρείς (3) ηλεκτροβόρες ιδιωτικές εταιρίες και η κρατική ΛΑΡΚΟ.
  • 304 εκατ. € οφειλές από επισφαλείς πελάτες (βιοτεχνίες, εμπορικές επιχειρήσεις, οικιακοί καταναλωτές κλπ).
  • 102 εκατ. € από το Κ.Ο.Τ και ευπαθείς ομάδες που δεν εισπράττονται (παρά την έκπτωση στα τιμολόγια και την δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα συμμετείχε στο κόστος).
  • 184 εκατ. € οφειλές του Δημοσίου (Υπουργεία, Περιφέρειες, και Δημόσιοι οργανισμοί).
  • 254 εκατ. € οφειλές από λογαριασμούς που έχουν λήξει, δεν εξοφλήθηκαν, το ηλεκτρικό ρεύμα δεν κόβεται περιμένοντας τον δεύτερο η τον τρίτο λογαριασμό.
  • 453 εκατ. € οφειλές από λογαριασμούς όλων των κατηγοριών για τις οποίες οφειλές «εμφανίζεται» η Διοίκηση έστω και αργά να δείχνει κάποια «μέριμνα» με την εκδήλωση ενδιαφέροντος πρόσληψης 4-5 δικηγορικών γραφείων για δικαστική διεκδίκηση. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ διατηρεί επιφυλάξεις για την αποδοτικότητα αυτής της κίνησης και τελικά την είσπραξη των οφειλών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μεγάλο κατάλογο των ληξιπρόθεσμων οφειλών φιγουράρουν πλούσιοι επιχειρηματίες που έκαναν τεράστιες περιουσίες από τραπεζικά επιχειρηματικά δάνεια και όμως εμφανίζονται σήμερα με δήθεν υπερχρεωμένες εταιρίες, επικαλούμενοι παράλληλα «αδυναμία» εξόφλησης οφειλών προς την ΔΕΗ, ενώ είναι προφανές ότι η συνεχής δημιουργία χρεών προς την ΔΕΗ αποτελεί πάγια τακτική εδώ και χρόνια -και πριν την κρίση- για να εκβιάζουν στην συνέχεια για ευνοϊκές λύσεις και μεγάλο κούρεμα του χρέους αναζητώντας διαιτητικές αποφάσεις της ΡΑΕ.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ απευθύνεται στη Διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ.
  1. Να δώσει στη δημοσιότητα ,ενημερώνοντας και τους μετόχους, ποιό είναι το ακριβές ληξιπρόθεσμο χρέος ανά Ανώνυμη Εταιρεία και ποιο είναι το χρέος των πολιτικών κομμάτων γιατί δεν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και δεν υπάρχει θέμα προσωπικών δεδομένων.
  2. Με ποια δικαιολογία η Γενική Διεύθυνση της Εμπορίας αδυνατεί να εισπράξει τις οφειλές;
  3. Σε ποιους μεγάλους πελάτες κινήθηκε η διαδικασία και δεν δόθηκε εντολή διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος όπως σχετικά προβλέπεται;
  4. Γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ δεν επαναπροσδιορίζει και δεν σχεδιάζει από μηδενική βάση τον τρόπο λειτουργίας και απόδοσης έργου του εργολάβου σχετικά με τον έλεγχο της καταμέτρησης και τον έλεγχο των μετρητών ώστε να αντιμετωπιστούν οι ρευματοκλοπές, που εξαπλώνονται ως επιδημία;
Για όλα τα παραπάνω η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καλεί την Διοίκηση για αλλαγή πολιτικής, να προστατεύσει τα συμφέροντα της ΔΕΗ, να σταθεί και να δείξει την υπευθυνότητα που αρμόζει στην πρώτη βιομηχανική Επιχείρηση της χώρας, που δεν χαρακτηρίστηκε τυχαία ωςΝαυαρχίδα της Ελληνικής οικονομίας και κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η ΔΕΗ ιδρύθηκε και στήθηκε για Εθνικό και Κοινωνικό σκοπό.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News