Dei Energy News

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

«Πράσινο φως» στη κινεζική Hanergy για φωτοβολταικά 1.000 MW στην Ελλάδα…

http://www.energypress.gr/
Ένα μεγα-επενδυτικό πλάνο για την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία συνολικά 1.000 μεγαβάτ φωτοβολταικών έργων στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 2012-2016, βρίσκεται στα σκαριά από τον κινεζικό ενεργειακό όμιλο της Hanergy.
Το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας, που εγκρίθηκε στις αρχές Αυγούστου από την ολομέλεια της ΡΑΕ ως προς τη δυνατότητα της τεχνικο-οικονομικής υλοποίησης των έργων, και της εξασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης, προβλέπει σύμφωνα με τις πληροφορίες συνολικές επενδύσεις μέσα στην προσεχή τετραετία, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Ο χρηματοδότης…
Όσο για το ποιος θα χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο αυτό project, η απάντηση είναι η κρατική τράπεζα επενδύσεων της Κίνας, China Development Bank (CDB).
Και αυτό, μέσω της ύπαρξης μιας ευρύτατης συμφωνίας χρηματοδοτικής συνεργασίας (Development Financing
Cooperation Agreement) μεταξύ της κρατικής τράπεζας επενδύσεων  της Κίνας και της Hanergy, συνολικού ύψους 5 δισ. δολαρίων, η οποία υπογράφηκε στο Πεκίνο το Νοέμβριο του 2011.
Της έγκρισης από τη ΡΑΕ του σχεδίου του κινεζικού κολοσσού, είχαν προηγηθεί πολλές επαφές εκπροσώπων του τελευταίου με θεσμικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες στην Ελλάδα, προκειμένου να διαγνώσουν επενδυτικές ευκαιρίες.
Ηγετικά στελέχη της Hanergy είχαν βρεθεί στην Αθήνα τόσο τον Απρίλιο (μαζί με πολυμελή αντιπροσωπεία, οπότε και ξεκίνησαν οι επαφές με τη ΡΑΕ), όσο και τον Ιούνιο.
Τον Απρίλιο μάλιστα, μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη στελεχών της Hanergy, κατέφτασε στην Ελλάδα και συναντήθηκε με την ολομέλεια της ΡΑΕ κλιμάκιο της κρατικής ρυθμιστικής αρχής ηλεκτρισμού (State Electricity Regulatory Commission, SERC), της Κίνας. Αντικείμενο συζήτησης, σειρά ρυθμιστικών θεμάτων των ενεργειακών τομέων των δύο χωρών, αλλά και οι δυνατότητες συμμετοχής κινεζικών εταιρειών, όπως της Hanergy, σε μεγάλα έργα.
Τελικά, όπως φαίνεται και από το πράσινο φως που εξέδωσε στο αίτημα της εταιρείας η ΡΑΕ στις αρχές Αυγούστου, το αρχικό κινεζικό ενδιαφέρον θα μετατραπεί σε επενδυτική δραστηριοποίηση.
Το προφίλ της
Για όσους δεν γνωρίζουν τη Hanergy, πρόκειται για μια καθετοποιημένη επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς της ενέργειας (μεταξύ άλλων διαχειρίζεται 6.000 μεγαβάτ υδροηλεκτρικών, ενώ διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελς, δυναμικότητας 2.000 μεγαβάτ το χρόνο).
Έχει επενδύσει ήδη σε πολλές χώρες του κόσμου, καθώς και στη «γειτονιά μας» στην Βουλγαρία και την Ιταλία, ενώ εδώ και καιρό συζητά για επενδύσεις με χώρες της Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.
Το μέγεθος της εταιρείας της επιτρέπει να έχει ειδική πρόσβαση σε χρηματοδότηση, καθώς διαθέτει σύμβαση με την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας για υψηλού επιπέδου ρευστότητα.
Από τον Απρίλιο, ο κινεζικός όμιλος Hanergy Holding Group Ltd έχει υπογράψει συμφωνία για την εξαγορά της γερμανικής Solibro GmbH, της θυγατρικής της Q-Cells SE, η οποία εξειδικεύεται στην κατασκευή φωτοβολταϊκών «thin films» τεχνολογίας CIGS.
Πρόκειται για κίνηση, που ερμηνεύεται σύμφωνα με τους αναλυτές ότι αποσκοπεί στο να την μετατρέψει στον μεγαλύτερο κατασκευαστή «thin films» φωτοβολταϊκών πάνελ στον κόσμο, με στόχο φυσικά να κατακτήσει ακόμη μεγαλύτερα μερίδια στην ευρωπαϊκή αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News