Dei Energy News

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Μεγάλα κόλπα εν όψει «μικρής ΔΕΗ»

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 27 Αυγούστου 2013Λίγο πριν από την εκχώρηση μέρους των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, η κυβέρνηση καλεί την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ να υπογράψει σύμβαση παραχώρησης και εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου στη Βεύη, για να προλάβει τυχόν κυβερνητική αλλαγή.
Της Αντας Ψαρρά http://www.efsyn.gr/?p=246775

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 27 Αυγούστου 2013
Την αμαρτωλή ιστορία με τη «μικρή ΔΕΗ», το παρατημένο λόγω χρεών λιγνιτωρυχείο της Βεύης και την περίπου απευθείας εκχώρηση στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ της εκμετάλλευσής του με όρους που βλάπτουν άμεσα το Δημόσιο, έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πετράκος και Ευγενία Ουζουνίδου. Η ερώτηση προκλήθηκε αμέσως μετά την απόφαση
του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ασημάκη Παπαγεωργίου, να καλέσει την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης και εκμετάλλευσης μέσα σε 30 ημέρες.

 
Το υπουργείο αγνόησε μελέτη του ΕΜΠ, που αποδείκνυε ότι η διάσπαση του κοιτάσματος λιγνίτη σε δύο μέρη (το τμήμα που ήδη κατέχει η ΔΕΗ και το επίδικο μεγάλο ορυχείο της Βεύης) θα αφήσει μεγάλο μέρος αναξιοποίητο και θα ανεβάσει κι άλλο την ήδη ακριβή τιμή του λιγνίτη. Σημειωτέον ότι σε μεγάλο ποσοστό ο λιγνίτης σήμερα είναι εισαγόμενος, λόγω της μη λειτουργίας των ορυχείων.
 
«Τετελεσμένα»
 
Οπως είχαμε αναλυτικά περιγράψει σε σχετικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» στις 27/8/2013, με αφορμή ανάλογη ερώτηση της βουλευτού Ραχήλ Μακρή, από τον διαγωνισμό αποκλείστηκαν οι άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, στην οποία τα χρέη του προηγούμενου μισθωτή ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. ευρώ. Ο αποκλεισμός της ΔΕΗ εξακολούθησε και μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (20/9/2012), που της έδινε το δικαίωμα να συμμετάσχει. «Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δημιουργεί μη αναστρέψιμα τετελεσμένα, πριν από την οριστική απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. για το δικαίωμα της ΔΕΗ να συμμετάσχει στον διαγωνισμό», σημειώνουν οι βουλευτές.
 
Οι κάτοικοι και οι φορείς, αλλά και η δημοτική αρχή, είχαν καταθέσει εγκαίρως υπόμνημα με τα αιτήματά τους (αποκατάσταση του περιβάλλοντος, αποτροπή αυτανάφλεξης του λιγνίτη, απομάκρυνση των τεράστιων όγκων χωμάτων από τις κατολισθήσεις, αποκατάσταση των οδικών αρτηριών που καταστράφηκαν) και ζητούσαν όλες τις απαραίτητες και αυτονόητες εγγυήσεις. Η «αστεία» αμοιβή των 50.000 ευρώ τον χρόνο προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση από την ανάδοχο, όταν οι καταστροφές ξεπερνούσαν τα 9,6 εκατ. ευρώ, αγγίζει τα όρια της κοροϊδίας για τον νομό της Φλώρινας. Η ζημιά στο Δημόσιο από τα προηγούμενα χρόνια της καταστροφής και της ερημοποίησης του ορυχείου ξεπερνούσε τα 500 εκατ. ευρώ.
 
Απευθείας ανάθεση
 
Ο αποκλεισμός των 8 εταιρειών στην ουσία ισοδυναμεί με απευθείας ανάθεση, ενώ ένα κοίτασμα τεράστιας αξίας θα εκχωρηθεί για 50 χρόνια στην ΑΚΤΩΡ με μίσθωμα μόλις 171 εκατ. για τα πρώτα 15 χρόνια. Σημειώνεται εδώ ότι ο ισχυρισμός της Ρ. Μακρή για την προσφορά της ΑΚΤΩΡ, ότι ήταν μειωμένη κατά 272 εκατ. από άλλη εταιρεία που αποκλείστηκε, δεν απαντήθηκε…
 
Μια σύμβαση-παρωδία, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του τοπικού Τύπου, επισπεύδεται εν όψει της κυβερνητικής απόφασης για εκχώρηση της «μικρής ΔΕΗ». Δεδομένου δε -σύμφωνα με τους ερωτώντες βουλευτές- ότι η εκχώρηση ενδέχεται να μην προλάβει να γίνει υπό την παρούσα κυβέρνηση, σπεύδει το υπουργείο να υπογράψει μια ζημιογόνα σύμβαση για το Δημόσιο, και κυρίως για τον νομό της Φλώρινας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News