Dei Energy News

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Γ. Κοπανάκης : «Στη Ρόδο πρέπει να λειτουργούν δύο εργοστάσια παραγωγής ρεύματος»


«Για να υπάρχει επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος στη Ρόδο θα πρέπει να λειτουργούν δύο εργοστάσια της ΔΕΗ.  Αυτό μας έδειξε η βλάβη που σημειώθηκε στον ΑΗΣ Σορωνής το περασμένο Σάββατο, 4 Οκτωβρίου».
Αυτό δήλωσε στην εφημερίδα Δημοκρατική της Ρόδου, ο διευθυντής παραγωγής της ΔΕΗ κ. Γιάννης Κοπανάκης με αφορμή  την βλάβη σε μια από τις μηχανές του ΑΗΣ Σορωνής που δημιούργησε αστάθεια στο σύστημα ηλεκτροδότησης και έγινε η αιτία να μείνει η Ρόδος για πολλές ώρες χωρίς ρεύμα.
«Όλα αυτά αναδεικνύουν την αναγκαιότητα να υπάρχει  αρκετή συμβατική ισχύς στο νησί. Όσοι υποστήριζαν πως μπορεί να

στηριχθεί η Ρόδος στις ΑΠΕ, τώρα θα πρέπει να κατανόησαν το λάθος τους. Δεν μπορεί το σύστημα ηλεκτροδότησης να στηρίζεται μόνο σε ένα εργοστάσιο. Θα πρέπει να λειτουργούν δυο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αν η ισχύς ήταν μοιρασμένη ομοιόμορφα  σε βορρά και νότο  τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά», δήλωσε ο κ. Γιάννης Κοπανάκης.
Σε ερώτηση αν η λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στη Νότια Ρόδο θα συνέβαλλε ώστε να αντιμετωπιστούν  ταχύτερα οι παρενέργειες από τη βλάβη το περασμένο Σάββατο, ο κ. Γιάννης Κοπανάκης δήλωσε:
«Δεν θα υπήρχαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αν ήταν σε λειτουργία του εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Νότια Ρόδο. Είχαμε  διαθέσιμη ισχύ 200 Μεγαβάτ το περασμένο Σάββατο και η ζήτηση ήταν 65 Μεγαβάτ. Υπήρχε πρόβλημα στην ευστάθεια του συστήματος.  Με το που τέθηκε εκτός λειτουργίας μια μηχανή  όλο  το σύστημα  κατέρρευσε. Παίζει σημαντικό ρόλο και η διάταξη που έχει  σε ένα σύστημα η  ισχύς.  Αν κατανέμεται από   δύο σημεία είναι καλύτερο. Η ύπαρξη της μονάδας στη Νότια Ρόδο θα  συνέβαλλε στο να αποφευχθούν τα χειρότερα. Δεν θα έμενε το νησί χωρίς ρεύμα τόσες ώρες».
Σχετικά με ενδεχόμενο κλείσιμο του ΑΗΣ Σορωνής,  όταν θα τεθεί σε λειτουργία το νέο  εργοστάσιο στη Νότια Ρόδο, ο κ. Γιάννης Κοπανάκης δήλωσε:
«Όσα συνέβησαν το περασμένο Σάββατο αποδεικνύουν πως δεν γίνεται  να  τεθεί εκτός λειτουργίας ο ΑΗΣ Σορωνής.   Μπορεί   να λειτουργεί με μικρότερη ισχύ.  Είναι αναγκαίο να υπάρχουν  και τα δύο εργοστάσια για να γίνεται σωστά η κατανομή της ηλεκτρικής ενέργείας και να μην υπάρχουν προβλήματα. Οι ΑΠΕ θα είναι απλά το συμπλήρωμα».
Σε ερώτηση σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση της Ρόδου με την ηπειρωτική Ελλάδα ο κ. Κοπανάκης δήλωσε πως δεν υπάρχουν ακόμη εξελίξεις  και ότι  προέχει να διασυνδεθούν οι Κυκλάδες και κυρίως η Κρήτη.
«Δεν έχουν προκύψει νέα στοιχεία στο θέμα αυτό γιατί η Ρόδος  δεν έχει προχωρήσει στο συγκεκριμένο θέμα. Τώρα θα πρέπει να προχωρήσει η διασύνδεση των Κυκλάδων και θα ακολουθήσει το έργο της Κρήτης. Είναι σημαντική και για τη Ρόδο η σύνδεση της Mεγαλοννήσου με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η  διασύνδεση της Ρόδου  δεν είναι κάτι που θα προχωρήσει πολύ γρήγορα. Θα πρέπει να εκπονηθούν και οι σχετικές μελέτες.  Δεν μπορεί όμως να γίνει τίποτε  αν δεν προχωρήσει το έργο της Κρήτης», δήλωσε ο κ. Γιάννης Κοπανάκης.  Ο διευθυντής Παραγωγής της ΔΕΗ θα επισκεφθεί τη Ρόδο  μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Ο κ. Γιάννης Κοπανάκης θα επιθεωρήσει τις εργασίες που γίνονται στη  Νότια Ρόδο για την  κατασκευή του νέου εργοστασίου της  ΔΕΗ. Θα έχει όμως και συναντήσεις με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο  για το μεγάλο αυτό έργο.
«Είναι πολύ πιθανό να έρθει στη Ρόδο στο προσεχές χρονικό διάστημα και ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός για να έχει συναντήσεις με τις τοπικές αρχές», δήλωσε ο κ. Γιάννης Κοπανάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News