Dei Energy News

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Διάταξη - έκπληξη: Δεν θα πληρώνουν ΕΤΜΕΑΡ οι αυτοπαραγωγοί ΑΠΕ


Μερικά ακόμα βήματα, πέραν όσων περιλαμβάνονται στη γνωμοδότηση της ΡΑΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες, για τη δημιουργία ενός ελκυστικού μοντέλου λειτουργίας της αυτοπαραγωγής από ΑΠΕ και του συμψηφισμού (net metering), φαίνεται ότι θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, μέχρι να υπογραφεί η απαραίτητη Υπουργική Απόφαση από το ΥΠΕΚΑ.
Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την απελευθέρωση της λιανικής
αγοράς αερίου, το οποίο «ανέβηκε» χθες για διαβούλευση και «κατέβηκε» μετά από λίγο λόγω τεχνικών προβλημάτων - όπως δηλώνουν από τη Λεωφόρο Μεσογείων- , υπήρχε διάταξη η οποία ανέφερε τα εξής: «Το ΕΤΜΕΑΡ καταβάλλεται από κάθε πελάτη περιλαμβανομένων και των αυτοπαραγωγών, κατ’ αναλογία της ηλεκτρικής ενέργειας που αυτός καταναλώνει. Ειδικά για τους αυτοπαραγωγούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ το ειδικό τέλος καταβάλλεται από κάθε αυτοπαραγωγό για το τμήμα της ηλεκτρικής ενέργειας που συνολικά αυτός απορροφά από το Δίκτυο ή το Σύστημα».
Πηγές του ΥΠΕΚΑ επιβεβαίωσαν, μιλώντας στο energypress, ότι αυτή η διάταξη πράγματι υπάρχει. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι το υπουργείο προετοιμάζει το έδαφος ώστε οι αυτοπαραγωγοί να μην πληρώνουν ΕΤΜΕΑΡ για το κομμάτι της ενέργειας που αυτοκαταναλώνουν. Υιοθετείται έτσι ένα από τα σοβαρά αιτήματα του κλάδου των φωτοβολταϊκών. Οι φορείς ζητούσαν βεβαίως να μην πληρώνουν οι αυτοπαραγωγοί ούτε ΥΚΩ για την ενέργεια που αυτοκαταναλώνουν. Κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό, καθώς οι ΥΚΩ αποτελούν ένα είδος κοινωνικής πολιτικής για το κόστος της οποίας συμμετέχουν όλοι οι υπόλοιποι καταναλωτές. Έτσι, όταν περάσει από τη Βουλή η συγκεκριμένη διάταξη, για το τμήμα του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγει μόνος και καταναλώνει μόνος, ο καταναλωτής δεν θα πληρώνει ΕΤΜΕΑΡ και τέλη δικτύων μεταφοράς και διανομής, αλλά θα πληρώνει ΥΚΩ. Αντίθετα, για το ρεύμα που απορροφά από το δίκτυο όταν δεν έχει δικό του (νύχτα κ.λπ.) θα πληρώνει κανονικά ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ, τέλη δικτύων κ.λπ.
Οι πληροφορίες του energypress λένε ότι, συνολικά, και η Υπουργική Απόφαση που έχουν επεξεργαστεί τα στελέχη του υπουργείου, θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη και θα αποτελέσει το έναυσμα για να λειτουργήσει και πάλι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες.

Θετική γνωμοδότηση
Χαρακτηριστική πρέπει να θεωρείται και η γνωμοδότηση της ΡΑΕ που προέκυψε μετά τη σχετική διαβούλευση που πραγματοποίησε η Αρχή και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η οποία φέρνει αρκετές αλλαγές - προς το καλύτερο -, σε σχέση με την αρχική πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ, κάνοντας πιό ελκυστική την αυτοπαραγωγή.

Τα βασικά σημεία αλλαγών είναι τα εξής:
- Διπλασιάζεται (όπως είχε έγκαιρα αποκαλύψει το energypress) η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς και από 10KW  γίνεται 20KW (http://www.energypress.gr/news/Ayxhsh-toy-plafon-gia-net-metering-apo-10kw-se-20kw-meleta-to-YPEKA και http://energypress.gr/news/Olotahws-gia-ta-20KW-to-plafon-stis-egkatastaseis-net-metering) . Εναλλακτικά, η ισχύς μπορεί να είναι το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος του πελάτη με τον ΔΕΔΔΗΕ, γεγονός που οδηγεί, σε κάποιες εμπορικές συνδέσεις, σε δυνατότητα εγκατάστασης ακόμα μεγαλύτερης ισχύος.
- Επεκτείνεται η δυνατότητα αυτοπαραγωγής και net metering και στη Μέση Τάση και όχι μόνον στη Χαμηλή.
- Δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στην εγκατάσταση έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν όχι μόνον στέγες, αλλά και πέργκολες, γκαράζ, κήποι, ακόμα και όμορα οικόπεδα.

Σύμφωνα με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς παραγόντων του χώρου των φωτοβολταϊκών, με τα συγκεκριμένα μέτρα, κάθε Κιλοβατώρα την οποία θα παράγει και θα αυτοκαταναλώνει ο οικιακός καταναλωτής θα του εξοικονομεί περίπου 18 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει μια μέση απόδοση επενδυμένου κεφαλαίου περί το 8 – 9 % το χρόνο στην 25ετία της σύμβασης και ότι θα αποπληρώσει την επένδυσή του σε λιγότερο από 10 χρόνια. Το περιβάλλον αυτό δεν έχει βέβαια καμία σχέση με το Eldorado που είχε δημιουργηθεί μέχρι πέρυσι, όταν υπήρχαν ακόμα οι εξωπραγματικές εγγυημένες τιμές για τα φωτοβολταϊκά στέγης, ωστόσο θεωρείται ότι μπορεί να υποστηρίξει μια κάποια δραστηριότητα στον κλάδο, χωρίς να δημιουργούνται κίνδυνοι.
Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι δεν πέρασε το αίτημα φορέων του κλάδου να δίνεται η δυνατότητα χρήσης της στέγης ενός καταναλωτή από άλλον, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με τον πρώτο (και με την κατανάλωσή του) μέσω σύμβασης. Αυτή η πρακτική έχει χρησιμοποιηθεί στο εξωτερικό για να αξιοποιηθούν οι στέγες των δημόσιων κτηρίων (και οι μεγάλες καταναλώσεις τους) από ιδιώτες που έχουν τα κεφάλαια να το κάνουν.

 http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News