Dei Energy News

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΗ: «Λαυράκια» βγάζει η απογραφή στα αγροτικά τιμολόγια-Ο αγρότης της Εκάλης!

Προς το τέλος του χρόνου θα γίνει τελικά γνωστό πόσοι αγρότες ή αγροτικές εκμεταλλεύσεις δικαιούνται το επιδοτούμενο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος. Η απογραφή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η οποία ξεκίνησε στα μέσα της χρονιάς, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου, αν δεν δοθεί και άλλη παράταση.
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι μόνο περίπου 50.000 από τους άνω των 200.000 αγροτών, έχουν απογραφεί. Επιπλέον και εδώ είναι το ενδιαφέρον, με την έναρξη της διαδικασίας
απογραφής, σε αρκετές περιπτώσεις δικαιούχοι επιδοτούμενου αγροτικού τιμολόγιου, έσπευσαν στη ΔΕΗ να τροποποιήσουν τις συνδέσεις τους από αγροτικές σε οικιακές. Μάλιστα σε αυτούς που έτρεξαν να αλλάξουν την κατηγορία τιμολογίου, καταγράφηκε και «αγροτική εκμετάλλευση» στην... Εκάλη η οποία αφορούσε σε βίλα με πισίνες κ.λπ.
Η απογραφή, αφορά την κατάθεση στη ΔΕΗ υπεύθυνης δήλωσης του δικαιούχου με τον αριθμό μητρώου και το Δελτίο Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών Στοιχείων, το οποίο πιστοποιεί την ιδιότητα του αγρότη. Όπως δε αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΚΑ στο Euro2day.gr, θεωρείται ότι ο τελικός αριθμός των δικαιούχων θα είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που εμφανίζεται σήμερα και ανέρχεται σε περίπου 207.000.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, με την απογραφή, εκτός των άλλων θα προσδιοριστεί και ο αριθμός των νέων, «έξυπνων» μετρητών που θα εγκαταστήσει ο ΔΕΔΔΗΕ στις εκμεταλλεύσεις (γεωτρήσεις, αρδευτικά κ.λπ.) μέσω των οποίων θα μπορούν να εφαρμόζονται χρεώσεις κιλοβατώρας σε χρονικές ζώνες μέσα στο 24ωρο.
Δηλαδή χαμηλές χρεώσεις τις ώρες χαμηλής ζήτησης όπως νυκτερινές ή αργίες και υψηλότερες τις ώρες μεγάλης ζήτησης. Στόχος είναι μέσω των διαφορετικών χρεώσεων το τελικό κόστος για τον παραγωγό να παραμείνει στα ίδια επίπεδα.
Ωστόσο θα έχει πάψει να ισχύει η απαγορευμένη από την κοινοτική νομοθεσία «σταυροειδής επιδότηση» των αγροτικών τιμολογίων (τα άλλα τιμολόγια να επιδοτούν τα χαμηλότερα αγροτικά).
Για την κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων η χώρα έχει λάβει παράταση από την ΕΕ μέχρι το τέλος του 2015, ενώ η αρχή ως γνωστόν έγινε με την κατάργηση της κλίμακας 0-800 κιλοβατώρες στα οικιακά τιμολόγια από τα μέσα του έτους, που συνοδεύτηκε με μείωση στα τιμολόγια των εμπορικών καταναλώσεων.
Τέλος να σημειωθεί ότι ήδη σε αριθμό περίπου 18.500 αγροτικών εκμεταλλεύσεων με μεγάλη κατανάλωση, στη μέση και χαμηλή τάση, έχουν τοποθετηθεί νέοι μετρητές, οπότε οι καλλιεργητές μπορούν να ωφελούνται από το φθηνό νυκτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
(Μ. Καϊταντζίδης, Euro2day)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News