Dei Energy News

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Αναψε «φωτιές» το σχέδιο για τη μείωση στο βασικό μισθό Δημοσίου

Φωτιές φαίνεται πως άναψε στο κυβερνητικό στρατόπεδο η σημερινή δημοσίευση σχεδίου που προβλέπει την εξίσωση του βασικού μισθού στον Δημόσιο τομέα με εκείνο του ιδιωτικού, κάτι που θα επιφέρει νέα μείωση στις αποδοχές των υπαλλήλων.
Σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε το «Βήμα της Κυριακής», ο βασικός μισθός αναμένεται να κατέβει στα 680 ευρώ, ενώ οι μειώσεις, σε ποσοστό 2-12% θα γίνουν ανάλογα με το επίπεδο
εκπαίδευσης των υπαλλήλων. Οι αλλαγές προβλέπεται να επηρεάσουν σύντομα 600.000 εργαζομένους, ενώ την ίδια στιγμή οι γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και όσοι έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές θα περιμένουν την ανακοίνωση των νέων ειδικών μισθολογίων στα οποία θα υπαχθούν, για να δουν νέες αυξημένες αποδοχές, σύμφωνα με το «Βήμα».
Ενόχληση ΠΑΣΟΚ και επίθεση σε Μητσοτάκη
Το δημοσίευμα αυτό έφερε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ το οποίο, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι δεν έχει αποδεχθεί τέτοιους σχεδιασμούς και καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «μάθει να διαβουλεύεται με τους κυβερνητικούς εταίρους».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:
«Τα όσα δημοσιεύονται σήμερα για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελούν σχεδιασμούς, τους οποίους το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποδεχθεί. Ο αρμόδιος Υπουργός καλά θα κάνει να μάθει να διαβουλεύεται με τους κυβερνητικούς εταίρους του και να ασχολείται λιγότερο με τις διαρροές στα ΜΜΕ».
Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών: Δεν έχουμε κάνει διαρροές
Επίσημη απάντηση από την πλευρά των κ. κ. Μητσοτάκη και Σταϊκούρα δεν υπάρχει, ωστόσο, σύμφωνα με το Mega, από τα υπουργεία αναφέρεται ότι δεν έχει υπάρξει καμία διαρροή σχεδίου.
Τι προβλέπει το κυβερνητικό πλάνο
Σύμφωνα με το «Βήμα», ο υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης που θα διορίζεται, θα αμείβεται με 680 ευρώ το μήνα, από τα 780 ευρώ που έπαιρνε σήμερα. Κάτι που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα (586 ευρώ), καθώς στις επιχειρήσεις δεν έχουν καταργηθεί στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα της καλοκαιρινής άδειας.
Η δεύτερη αλλαγή στο μισθολόγιο του δημοσίου είναι να αυξηθεί η διαφορά αποδοχών ανάμεσα στους απόφοιτους Λυκείου και τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στις διοικητικές θέσεις, αλλά και σε καθηγητές, πανεπιστημιακούς, δάσκαλους και γιατρούς του ΕΣΥ, κάτι που αποτελεί οδηγία της Τρόικα. Για αυτό το λόγο, στο νέο ενιαίο μισθολόγιο θα προβλέπεται και μια πέμπτη κατηγορία προσωπικού, για κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και ειδικών γνώσεων.
Η κατηγορία αυτή θα είναι πέραν της σημερινής κατάταξης των εργαζομένων σε υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής εκπαίδευσης και πανεπιστημιακής. Σε αυτή την κατηγορία προβλέπονται αυξημένες αμοιβές ανάλογα με τη θέση που θα τοποθετούνται.
Ανάμεσα στα δεκάδες σενάρια που έχουν επεξεργαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Χρήστος Σταϊκούρας, το επικρατέστερο σύμφωνα με την εφημερίδα, το οποίο έχει την έγκριση των δανειστών, προβλέπει:

  • Μείωση βασικού μισθού για τους εργαζόμενους υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα 680 ευρώ. Αυτόματα συμπαρασύρονται προς τα κάτω και οι αμοιβές των εργαζομένων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα 748 ευρώ τον μήνα από 858 σήμερα.
  • Για τους υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης οι μειώσεις θα είναι της τάξεως του 4%, δηλαδή ο μισθός μειώνεται στα 996 ευρώ (από 1.037 σήμερα). Για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, μείωση 2%, ο νέος μισθός διαμορφώνεται στα 1.070 ευρώ (από 1.092 σήμερα).
  • Προβλέπεται ειδικό μισθολόγιο για δάσκαλους και καθηγητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News