Dei Energy News

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Κ. Καραμανλής: «Για δεκάδες χρόνια θα βρίσκεται υπό επιτήρηση η Ελλάδα!»


Κ. Καραμανλής: «Για δεκάδες χρόνια θα βρίσκεται υπό επιτήρηση η Ελλάδα!» Τι λέει ο πρώην πρωθυπουργός για όσα τεκταίνονται στην πολιτική επικαιρότητα • Φοβάται και κρίση στα εθνικά θέματα… • «Η Ν.Δ. δεν αντέχει ποσοστά 15%»! • «Λείπει η κουλτούρα διαλόγου απ’ τη χώρα»… • «Ο Τσίπρας έχει ωριμάσει, αλλά οι άλλοι γύρω του»;

Το τελευταίο διάστημα πολλοί μιλούν εξ’ ονόματος του Καραμανλή, ενώ κάποιοι άλλοι με απίστευτη ευκολία - που αγγίζει τα όρια της αφέλειας - προσπαθούν να τον ερμηνεύσουν.

Ακόμα περισσότεροι αυτοί που περιμένουν μια κίνηση από τον πρώην πρωθυπουργό ή έστω ένα… νεύμα του.
Ο ίδιος προτιμά τη δημόσια σιωπή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν
στέλνει τα μηνύματά του εκεί που πρέπει. Ο θεσμικός του ρόλος είναι λεπτός και δεν του επιτρέπει διχαστικές παρεμβάσεις.
Το Newsbomb είναι σε θέση να γνωρίζει πως κάθε άλλο παρά συμμερίζεται την ευφορία που προσπαθεί να κατασκευάσει η κυβέρνηση περί εξόδου απ’ τα μνημόνια και τέλους της επιτήρησης της χώρας μας ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Τι λέει λοιπόν ο Κώστας Καραμανλής στους στενούς συνεργάτες του για τα όσα συμβαίνουν στην πολιτική επικαιρότητα;
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, σε συζητήσεις που έχει το τελευταίο διάστημα με φίλους, συνεργάτες του, αλλά και δεκάδες βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., που τον επισκέπτονται στο Πολιτικό Γραφείο του στην Παναγή Κυριακού (τα αιτήματα είναι δεκάδες, καθημερινά…), ο Κ. Καραμανλής εκφράζει την απαισιόδοξη εκτίμηση, ότι «η Ελλάδα είναι τόσο δεμένη χειροπόδαρα στις δεσμεύσεις απ’ τα μνημόνια, ώστε θα βρίσκεται σε επιτήρηση για δεκάδες χρόνια, ίσως για περίπου τρεις δεκαετίες»!
Σπεύδει μάλιστα να προσθέσει, ότι αυτό θα συμβαίνει ανεξάρτητα απ’ το ποια κυβέρνηση θα έχει η χώρα μας, αφού οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει πάρα πολύ δύσκολα δεν θα τηρηθούν…
Ως εκ τούτου προβλέπει πολύ δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα.
Και μάλιστα δεν αποκλείει, όπως τονίζει στους συνομιλητές του, ακόμα και κρίση στα εθνικά θέματα, αφού όπως πιστεύει σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους κάτι τέτοιο κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί, αυτό δείχνει και η εμπειρία, ακόμα και η σχετικά πρόσφατη… Είναι και γι’ αυτό που ο πρώην πρωθυπουργός προτείνει:
- Αφενός άνοιγμα διαύλων συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, κάτι που θεωρεί υπέρ ποτέ αναγκαίο και μάλιστα καταδικάζει το γεγονός, ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει αυτή την περίοδο στη χώρα μας.
- Αφετέρου την ενίσχυση των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιστεύει συγκεκριμένα, ότι η επόμενη συνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε ένα πιο ρυθμιστικό ρόλο του Προέδρου, ο οποίος –όπως τονίζει- τώρα είναι απλώς διακοσμητικός, αφού το σύστημα είναι πλήρως πρωθυπουργοκεντρικό. Και αυτή η παντοδυναμία του εκάστοτε πρωθυπουργού συντελεί στο γκρέμισμα των αναγκαίων γεφυρών που θα πρέπει να υπάρχουν μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου…
Δεν ενδιαφέρομαι…
Πάντως ο Κ. Καραμανλής, όταν ερωτάται αν θα ενδιαφέρονταν να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ενισχυμένες αρμοδιότητες του Προέδρου, συνεχίζει να αρνείται λέγοντας ότι «δεν ενδιαφέρομαι».
Με ό,τι αυτό σημαίνει…
Πάντως και σε αυτό το ζήτημα ερμηνεύει τη στάση του με το γενικότερο πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα και κυρίως με την παντελή έλλειψη κουλτούρας διαλόγου, που κόβει κάθε γέφυρα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Και μάλιστα «σε μια χώρα που βυθίζεται», όπως επισημαίνει και ως εκ τούτου ο διάλογος αποτελεί sine qua non προϋπόθεση επιβίωσης… Μάλιστα τονίζει, ότι «είναι δυνατό σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά τις εκλογές να μην έχουν συναντηθεί θεσμικά ο πρωθυπουργός κι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης»;
Η Ν.Δ. δεν αντέχει το 15%!
Σε ό,τι αφορά στις εσωκομματικές εξελίξεις, ο Κ. Καραμανλής επαναλαμβάνει με κατηγορηματικό τρόπο και προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν ενδιαφέρεται.
Και μάλιστα υπενθυμίζει κάτι που υπογράμμισε στον Αντ. Σαμαρά, όταν του παρέδιδε την ηγεσία του κόμματος μετά τη νίκη του στην εσωκομματική αναμέτρηση του 2009:

- Εγώ, Αντώνη, δεν πρόκειται να γίνω επίτιμος…
Υπό την έννοια, ότι δεν θα του δημιουργούσε το παραμικρό πρόβλημα, με παρεμβάσεις στο εσωκομματικό πεδίο.
Άλλωστε, προσθέτει, χρημάτισε για πολλά χρόνια αρχηγός του κόμματος, για πεντέμισι χρόνια πρωθυπουργός, συνεπώς ποιο νόημα θα είχε να σκέφτεται μια επανάκαμψη; Ωστόσο και παρά την κατηγορηματική επ’ αυτών θέση του, εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία του για το μέλλον της Ν.Δ., που το βλέπει ζοφερό.
Τονίζει, ότι «η Ν.Δ. δεν αντέχει ένα ποσοστό γύρω στο 15%», δεν αντέχει δηλαδή μια κατάρρευση σαν αυτή του ΠΑΣΟΚ του 2012, που συνεχίζεται. Κι αν πέσει σε τέτοια ποσοστά ή –ακόμα χειρότερα- μικρότερα, θα υπάρξουν εξελίξεις στην ευρύτερη παράταξη έως και ανεξέλεγκτες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι αντίθετος με προσκλητήρια χωρίς ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο.
Για παράδειγμα, είναι σταθερά αντίθετος με τυχόν προσκλητήριο προς τον Γ. Καρατζαφέρη…
Δύσκολο να βρεθούν οι 180…
Ο Κ. Καραμανλής ανησυχεί για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, τις οποίες βλέπει σύντομα, αφού εκτιμά ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν οι 180 αναγκαίες ψήφοι για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Εκτιμά, ότι για τον Αντ. Σαμαρά θα ήταν καλύτερα να οδηγούσε τις εξελίξεις σε πρόωρες εκλογές μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη, αφού όσο ο χρόνος θα κυλά τα πράγματα θα δυσκολεύουν για την κυβέρνησή του, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Μάλιστα υπογραμμίζει, ότι απ’ το κλίμα που εισπράττει (μιλά και με δημοσκόπους…) αυτό που τον ανησυχεί είναι ότι για πρώτη φορά διαπιστώνεται μια απευθείας διαρροή ψήφων απ’ τη Ν.Δ. προς το ΣΥΡΙΖΑ, του μεγέθους του 10%, ίσως και παραπάνω!
Για όλους αυτούς τους λόγους εκτιμά, ότι είναι πιθανό να υποστούν μεγάλη εκλογική ήττα και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και να οδηγηθούν οι εξελίξεις σε ανατροπές, αντίστοιχες αυτών του 2012.
Σε ό,τι αφορά πάντως στο ΠΑΣΟΚ κάνει την ανάλυση, ότι ο Βενιζέλος δεν θα κινδυνεύσει με αμφισβήτηση που θα φτάσει στα όρια της ανατροπής του μέχρι τις εκλογές.
Αλλά μετά τις εκλογές, τα βλέπει όλα ανοιχτά…
Έχει ωριμάσει ο Τσίπρας, αλλά…
Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα, ο Κ. Καραμανλής εκτιμά ότι ο ίδιος ο Τσίπρας έχει ωριμάσει.
Αλλά εκφράζει αμφιβολίες, κατά πόσο συμβαίνει το ίδιο και με τα περισσότερα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης, κατά πόσο έχει συγκροτηθεί μια ηγετική ομάδα έτοιμη να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.
«Ο Τσίπρας δείχνει να έχει ωριμάσει, αλλά οι άλλοι;», ερωτά μάλλον ρητορικά.
Επίσης εκφράζει αμφιβολία, κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ή μήπως ακόμα χαρακτηρίζεται από «άγνοια κινδύνου», όπως τονίζει χαρακτηριστικά.
Τέλος ο Κ. Καραμανλής, όταν δέχεται το κλασικό ερώτημα, αν και πότε θα μιλήσει, απαντά ότι δεν προτίθεται να κάνει κάποια παρέμβαση, αλλά προσθέτει:
- Εκτός αν κάποτε μιλήσω θεσμικά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News