Dei Energy News

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Επείγει η δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας


(Συνέντευξη στην Ιουλία Ζαφόλια)
Η Ελλάδα, έστω και με καθυστέρηση, μπορεί και πρέπει να παίξει το ρόλο του περιφερειακού κόμβου ενέργειας και κάτι τέτοιο θα ωφελήσει τελικών και τον καταναλωτή, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Ναυτεμπορική» ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος.
Παράλληλα, ο ίδιος επισημαίνει τη μεγάλη σημασία της δημιουργίας Χρηματιστηρίου Ενέργειας στη χώρα μας.
Αναλυτικότερα η συνέντευξη του κ. Μποτόπουλου στην εφημερίδα έχει ως εξής:

Θα ήθελα κατ’ αρχάς ένα σχόλιο σας για χα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών.
Τα αποτελέσματα των ασκήσεων συνολικής αξιολόγησης σηματοδοτούν, παρά την περιπλοκότητά τους. την άρση δύο σημαντικών αβεβαιοτήτων για την ελληνική οικονομία και για τις ελληνικές τράπεζες: ως προς το αν θα χρειαστούν επιπλέον χρήματα (δεν θα χρειαστούν) και ως προς το αν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την απολύτως ομαλή λειτουργία των ελληνικών συστημικών τραπεζών από σήμερα κιόλας (έχουν ληφθεί). Η συνέπεια είναι ότι ξεκαθαρίζει ένα σημαντικό και κρίσιμο δεδομένο για την ελληνική οικονομία και ότι μπαίνουν ακόμα πιο σταθερές βάσεις για το τραπεζικό σύστημα και για τη σχέση του με την πραγματική οικονομία. Οι εξελίξεις μάς δίνουν ανάσα, αλλά ασφαλώς δεν δικαιολογούν τον παραμικρό εφησυχασμό, καθώς οι τράπεζες τίθενται, από τις αρχές Νοεμβρίου, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες και θα δίνουν διαρκώς «εξετάσεις» .
Έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ και στελέχη της ΕΧΑΕ προς την κατεύθυνση της δημιουργίας Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος αυτό που αφορά τη θέσπιση του κανονιστικού πλαισίου αποτελεί έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Τι βήματα έχουν πραγματοποιηθεί και τι έχει προγραμματισθεί προς αυτή την κατεύθυνση;
Είναι αλήθεια ότι με αρκετή καθυστέρηση, καθώς αρκετά από αυτά που τώρα αρχίζουμε θα έπρεπε να τελειώνουν, υπάρχει μια κινητικότητα γύρω από αυτό που ονομάζουμε «Χρηματιστήριο Ενέργειας» και αφορά την ελεύθερη αλλά ρυθμισμένη διαπραγμάτευση οικονομικών "προϊόντων" που σχετίζονται με την ενέργεια. Οι βασικοί θεσμικοί παίκτες είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έχει την αποκλειστικότητα της πολιτικής απόφασης και της νομοθετικής πρωτοβουλίας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η ΡΑΕ. που είναι πρόθυμες να βοηθήσουν με προτάσεις και να παίξουν, και στο νέο σχήμα, τον απαραίτητο ρόλο των εποπτών του δημοσίου συμφέροντος. καθώς και ο ΛΑΓΗΕ. δηλαδή ο σημερινός πάροχος. Πρόκειται συνεπώς για συλλογική προσπάθεια, η οποία στηρίζεται σε μια συμφωνία για την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα. Ελπίζουμε από εδώ και μπρος οι εξελίξεις να είναι ταχείες και να έχουμε σύντομα απτή πρόοδο.
Οι εξελίξεις σε θεσμικό αλλά και πραγματικό επίπεδο στην Ευρώπη επιβάλλουν τη δημιουργία μιας τέτοιας αγοράς Υπάρχουν υποχρεώσεις της χωράς, βάσει οδηγιών η εξαιτίας του μνημονίου, να πραγματοποιήσει άμεσα βήματα προς την κατεύθυνση απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
Τη δημιουργία της ενιαίας και ολοκληρωμένης αγοράς ενέργειας την έχει θεσμοθετήσει και την απαιτεί η ίδια η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το μνημόνιο απλώς «θυμίζει» τη σημασία των συμφωνημένων και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων από την Ελλάδα. Στη βάση των σχετικών αναγκαστικής εφαρμογής Οδηγιών και Κανονισμών έχει εκπονηθεί και δημοσιοποιηθεί ένα γενικό μοντέλο (target model), οι κανόνες ίου οποίου πρέπει να εξειδικευτούν σε κάθε χώρα. Εξειδίκευση που είναι ήδη από αρκετά ως ιδιαίτερα προχωρημένη σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα ξεκινάμε τώρα την προσπάθεια υπηρέτησης αυτού του μοντέλου, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις ενεργειακές μας ιδιαιτερότητες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι δύο βασικοί στόχοι είναι αφενός να μπορέσει να παίξει η χώρα μας, όπως μπορεί και πρέπει, το ρόλο του περιφερειακού κόμβου ενέργειας και αφετέρου, και κυρίως, να ωφεληθεί ο πολίτης καταναλωτής ως προς τις τιμές και την ποιότητα των υπηρεσιών, από μια ανοιχτή και ανταγωνιστική αγορά ενέργειας.
Αραιές συναντήσεις με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας, γνωστοποίηση των θέσεων σας, αναμονή. Αυτή είναι η πραγματικότητα των τελευταίων μηνών όσον αφορά τις φορολογικές ρυθμίσεις για ης χρηματιστηριακές συναλλαγές. Η διατήρηση του κλίματος αβεβαιότητας ως προς την οριστικοποίηση των σχετικών διατάξεων, πέραν του προβληματισμού μπορεί να προκαλέσει και φυγή επενδυτών από την αγορά, δεν συμφωνείτε;
Όχι και πολύ αραιές επαφές, θα έλεγα, λαμβάνοντας υπόψη τις υπουργικές εναλλαγές στην Ελλάδα και το πόσο δύσκολη και ακριβοθώρητη είναι η τρόικα... Από την άλλη. οι θέσεις μας. όπως σωστά επισημαίνετε, είναι πάντα σταθερές και καθαρές: η φορολογική μεταχείριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών δεν ζητούμε να διαθέτει κανένα στοιχείο ευμένειας. απλώς να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη ανάπτυξης των αγορών κεφαλαίου, ως σημαντικού τομέα της γενικότερης ανάπτυξης της οικονομίας μας, ιδίως μέσα στο πλαίσιο ιης πρόσφατα αναγγελθείσας «Ένωσης Αγορών Κεφαλαίων» (Capital Markets Union) από την Ε.Ε. Από αυτή την άποψη, ρυθμίσεις όπως της πολλαπλής φορολόγησης των χρηματιστηριακών συναλλαγών και ιδίως παγκοσμίως πρωτότυπες και μη εφαρμόσιμες διατάξεις, όπως αυτή περί "επιτηδευματιών", δεν βοηθούν. Το καταστήσαμε σαφές, πάλι μέσα από συλλογικά διαβήματα με το Χρηματιστήριο και τις ενώσεις των επενδυτών, και ελπίζουμε, έστω κάπως καθυστερημένα, να εισακουστούμε. Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, ούτε το υπουργείο ούτε η τρόικα έδειξαν να μην αντιλαμβάνονται τα ζητήματα που για μια ακόμα φορά θέσαμε.
Ο ψυχολογικός παράγοντας επηρεάζει καταλυτικά την πορεία του Χρηματιστηρίου. Πρόσφατο παράδειγμα οι μεγάλες απώλειες, αποτέλεσμα της αβεβαιότητας όσον αφορά σε γενικότερες εξελίξεις οι οποίες έχουν πολιτική αφετηρία. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η όση αντίσταση μπορεί να προβάλει το Χρηματιστήριο;
Δεν νομίζω ότι ρόλος του Χρηματιστηρίου είναι να προβάλει "αντιστάσεις". Ως θεσμός της ελεύθερης αγοράς, αλλά υπό πολύ στενή και αυστηρή δημόσια εποπτεία, το Χρηματιστήριο παρακολουθεί και επηρεάζεται, όπως σωστά είπατε, από τις γενικότερες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Οι πρόσφατες αναταράξεις στο ελληνικό, και όχι μόνο, Χρηματιστήριο είχαν ως υπόβαθρο αφενός έναν γενικευμένο προβληματισμό για την παγκόσμια οικονομία και αφετέρου την πρόσκαιρη ευτυχώς αναζωπύρωση του "ελληνικού κινδύνου", λόγω έλλειψης καθαρής στρατηγικής για την έξοδο από το μνημόνιο εκ μέρους της κυβέρνησης και έλλειψης θεσμικής υπευθυνότητας από m μείζονα αντιπολίτευση. Με ανακούφιση και εμείς και ο υπόλοιπος κόσμος διαπιστώσαμε ότι τα παθήματα έγιναν μαθήματα για όλο το πολιτικό φάσμα, κάτι που συντέλεσε, μαζί με ιην παγκόσμια "διόρθωση", στη σχετικά γρήγορη αποφόρτιση του φαινομένου. Μετά και την ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών και την ανάληψη εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η ανασφάλεια, ειδικά στον τραπεζικό χώρο. αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω.
EMIR και MiFiD II είναι δυο μόνο από τις βασικές αποφάσεις που θα φέρουν κοσμογονία στη λειτουργία των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Ποιες είναι οι ουσιαστικότερες αλλαγές που επίκεινται Τα μέλη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι προετοιμασμένα να αντεπεξέλθουν στη νέο πραγματικότητα; Από την πλευρά της, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσανατολίζεται σε δράσεις ενημέρωσης ή παρόμοιες κινήσεις;
Είχαμε, όπως ξέρετε, την τύχη αλλά και την επιτυχία να ολοκληρώσουμε, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, σχεδόν όλα κι κομμάτια του νέου και περίπλοκου ευρωπαϊκού ρυθμιστικού παζλ στο χώρο των κεφαλαιαγορών. Οι νέοι κανονισμοί που αναφέρατε, μαζί με αντίστοιχους για την κατάχρηση της αγοράς, τα κεντρικά αποθετήρια και πολλούς άλλους, ψηφίστηκαν και θα αρχίσουν σταδιακά να τίθενται σε εφαρμογή. Σε όλα αυτά σχεδιάζουμε να αφιερώσουμε το ετήσιο συνέδριο μας για το 2014.
Γνωρίζω ότι εκκρεμεί απόφαση της Ε.Κ. σχετικά με το margin και συγκεκριμένα εάν θα δοθεί η δυνατότητα στα μελή να χρησιμοποιούν τα κεφάλαια των πελατών τους ως margin στην ΕΤΕΚ. Που έχετε καταλήξει ως προς αυτό;
Το ζήτημα ασφαλώς εξετάζεται, αλλά υπό ένα και μόνο πρίσμα: την προστασία των μετόχων και του επενδυτικού κοινού.
Η διευρυμένη αντίληψη στην ευρωπαϊκή, αλλά και παγκοσμία, κεφαλαιαγορά περί διαγραφής εταιρειών από το ταμπλό προς ποια κατεύθυνση κινείται στην εγχώρια αγορά;
Εξαρτάται από το είδος των εταιρειών για ης οποίες μιλάμε, για το λόγο που θα οδηγούσε στη διαγραφή, καθώς και για τη συνολική κατάσταση της οικονομίας και της κεφαλαιαγοράς κάθε χώρας. H γενική κατεύθυνση πάντως είναι να "καθαρίζει" το ταμπλό, για την ορθότερη λειτουργία του Χρηματιστηρίου και για την ευκρινέστερη εικόνα του επενδυτικού κοινού, σε περιπτώσεις που μια εταιρεία δεν είναι σε θέση να επανενταχθεί είτε για νομικούς (π.χ. συγχώνευση σε άλλο σχήμα) είτε για πραγματικούς λόγους (οριστική αδυναμία). Στη βάση αυτών ίων αρχών αντιμετωπίζουμε, μαζί με το Χρηματιστήριο, το θέμα και στην Ελλάδα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News