Dei Energy News

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ ΘΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,



Διανύουμε την πιο δύσκολη και κρίσιμη περίοδο ως εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ καθώς στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου είδαμε να εκδηλώνεται η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης με τον ακρωτηριασμό της ΔΕΗ και τελικό στόχο τη διάλυση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας.

Η εκποίηση κρίσιμων υποδομών υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας και διαμορφώνει δυσμενείς συνθήκες τόσο για τους καταναλωτές και την κοινωνία συνολικότερα όσο και για μια σειρά τομείς της οικονομίας.

Η πολιτική της κυβέρνησης προσπαθεί να ακυρώσει το δημόσιο χαρακτήρα του Ομίλου ΔΕΗ και να εκχωρήσει σε ιδιώτες ένα βασικό κοινωνικό αγαθό όπως είναι αυτό της
ενέργειας.



Ειδικά στο καταστροφικό κατήφορο της διάλυσης της ΔΕΗ η κυβέρνηση παρανομεί για μια ακόμη φορά καθώς επιχειρεί να πουλήσει το 66% του ΑΔΜΗΕ αδιαφορώντας για την ενσωματωμένη περιουσία των εργαζομένων στη ΔΕΗ και στις  θυγατρικές εταιρίες Μεταφοράς και Διανομής καθώς και τις προβλέψεις συγκεκριμένου νόμου που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή.

Μια περιουσία που δημιουργήθηκε χρόνο με το χρόνο μέσα από την αξιοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που έκανε η ΔΕΗ για να υλοποιήσει μεγάλες επενδύσεις σε όλη τη χώρα.

Η αναλογιστική μελέτη που προσδιόρισε στα 11,5 δισ. ευρώ την ενσωματωμένη περιουσία των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ δεν είναι «λεπτομέρεια». Και είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ η ενσωματωμένη περιουσία των 1.500 εργαζομένων ξεπερνά το τίμημα για την πώληση του 66%.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση «χαρίζει» στους υποψήφιους επενδυτές τον ΑΔΜΗΕ.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές που ακυρώνουν το ρόλο του κράτους ως εγγυητή και ρυθμιστή των κοινωφελών αγαθών και υπηρεσιών. Παραδομένη και πρόθυμη υλοποιεί τις εντολές των δανειστών-τοκογλύφων αδιαφορώντας για τις τεράστιες επιπτώσεις αυτών των πολιτικών.

Με ανεργία που πλησιάζει το 30% και με μισθούς που δεν καλύπτουν τις βασικές – στοιχειώδεις ανάγκες  μεγάλο τμήμα του πληθυσμού οδηγείται στη φτωχοποίηση. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης κυριαρχούν και οι νέοι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθούς πείνας είναι έτοιμοι να μεταναστεύσουν ακολουθώντας χιλιάδες νέους πτυχιούχους που ήδη έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.



 Η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει με βαρβαρότητα τους πλέον αδύναμους.

Η μείωση των εισοδημάτων και των κοινωνικών παροχών οδηγεί σε αδιέξοδο χιλιάδες Έλληνες. Τα περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν να αντιμετωπίσουν  στοιχειώδεις ανάγκες και περιορίζουν τις δαπάνες τους ακόμα και για βασικά είδη διατροφής

Ο κόσμος της εργασίας την ίδια στιγμή έχει να αντιμετωπίσει την υποβάθμιση των βασικών του δικαιωμάτων και κατακτήσεων, την κατάρρευση του κράτους πρόνοιας και τελικά τη γενικευμένη ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον.

Μια αβεβαιότητα που ενισχύει η τραγική κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία μετά τη ληστεία των αποθεματικών τους με το PSI  αλλά και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που «υπόσχονται» ένα εφιαλτικό μέλλον με τις συντάξεις των 360 ευρώ.



Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιστρατεύει τακτικές άλλων εποχών προσπαθώντας να κάμψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Όπως ακριβώς έκανε και σε βάρος των εργαζομένων του Ομίλου ΔΕΗ , αντιδρώντας στις κινητοποιήσεις μας ενάντια στην διάλυση της ΔΕΗ.

Η στάση της κυβέρνησης δεν είναι δείγμα πυγμής. Αντίθετα, είναι δείγμα πανικού μπροστά σε έναν συντονισμένο και καλά οργανωμένο αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ για την προστασία του αγαθού της ενέργειας και του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης που για περισσότερο από έξι δεκαετίες αποτελεί την ατμομηχανή της Εθνικής Οικονομίας.

Η άρση της επιστράτευσης είναι μείζον ζήτημα για την προστασία και διαφύλαξη των εργατικών δικαιωμάτων αλλά και ζήτημα Δημοκρατίας που απαιτεί τη συστράτευση όλων των Ελλήνων πολιτών.



ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ ΘΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ



Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,



Η Ομοσπονδία μας σε συνεργασία με τα Σωματεία-Μέλη οργάνωσε τον αγώνα ενημερώνοντας τους συναδέλφους αλλά και τους κοινωνικούς φορείς. Κάλεσε ,με επιστολές,  σε συμπαράσταση τους Βουλευτές, τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν δραστηριότητες και εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Πραγματοποίησε συναντήσεις , κατέθεσε τις θέσεις της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και προέβαλε τις θέσεις αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο τρόπο.

Δώσαμε έναν καλό αγώνα ενάντια στη δημιουργία της νέας καθετοποιημένης εταιρίας και στην πώληση του ΑΔΜΗΕ.

Διοργανώσαμε Συλλαλητήρια με μεγάλη συμμετοχή και παλμό σε αρκετές πόλεις …

Πτολεμαΐδα – Αμύνταιο- Έδεσσα- Λαύριο – Μεγαλόπολη - Καλαμάτα

και βέβαια τα Συλλαλητήρια στην Αθήνα στις 3/7/2014 και στις 9/7/2014.



Συγκεκριμένα, αποφασίσαμε αμέσως μετά το 36ο Συνέδριό μας την κήρυξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» ενώ παράλληλα αποφασίσαμε τη διοργάνωση συγκεντρώσεων –συλλαλητηρίων στα Ενεργειακά Κέντρα και την ενημέρωση των συναδέλφων αλλά και των Ελλήνων πολιτών.

Κινητοποιήσαμε δυνάμεις της Κοινωνίας που στάθηκαν έμπρακτα στο πλευρό μας είτε συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις μας είτε υποστηρίζοντας τα αιτήματά μας.



Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες που βρέθηκαν δίπλα μας, η Εκκλησία, τα Επιμελητήρια και οι επαγγελματικοί φορείς.

Όλοι έδωσαν και ενίσχυσαν το μήνυμα μας ενάντια στην διάλυση του Ομίλου ΔΕΗ.

Η κοινή γνώμη της πατρίδας μας είναι αντίθετη στην εκποίηση του εθνικού πλούτου. Η δημοσκόπηση (MRB- Ιούλιος 2014) που έδειξε ότι η πλειοψηφία των πολιτών είναι κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ δικαιώνει τον αγώνα και τις προσπάθειές μας και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,



Μπροστά μας έχουμε «καυτά» θέματα.

Οι συνάδελφοι στον ΑΔΜΗΕ στο επόμενο διάστημα θα βρεθούν κάτω από το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Επίσης, το 30% των συναδέλφων μας θα μεταφερθεί στη νέα καθετοποιημένη εταιρία.

Ποιο θα είναι το μέλλον τους; Πόσο θα επηρεαστούν οι εργασιακές σχέσεις; Με ποια κριτήρια θα γίνουν οι μετακινήσεις;



Για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είναι βασική-αταλάντευτη θέση η κατοχύρωση των θέσεων εργασίας και η προστασία των μισθών μας.

Έχουμε κάνει ήδη συναντήσεις με την Διοίκηση για μια σειρά από θέματα. Ένα από αυτά είναι και το ζήτημα της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το οποίο έχουμε επεξεργαστεί συγκεκριμένες θέσεις. Εκπρόσωποι μας, από την Ομοσπονδία αλλά και από τα Σωματεία – Μέλη έχουν κάνει συγκεκριμένη δουλειά για τις τρείς Συλλογικές Συμβάσεις (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) που θα γίνουν. Συγκροτήσαμε ομάδες εργασίας που δούλεψαν για το πλαίσιο της νέας ΣΣΕ αλλά και τις ειδικότερες ρυθμίσεις που θα διεκδικήσουμε.

Επίσης, για όλους εμάς που εργαζόμαστε κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες είναι πλέον ώριμο σαν θέμα και είναι άμεσα απαιτητή η πρόσθετη υγειονομική κάλυψη.

Εξάλλου, είναι πάγια τακτική για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις και βέβαια είναι απαραίτητη μετά την υποβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών που προσφέρονται σε εμάς και τις οικογένειές μας.



Η ΔΕΗ είναι μια καθετοποιημένη εταιρία που για να λειτουργεί ομαλά χρειάζεται προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων. Η στενόμυαλη λογική των κυβερνήσεων σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις εκατοντάδων συναδέλφων και το ασφυκτικό «ένας προς δέκα» έχουν δημιουργήσει τεράστια «κενά» σε πάρα πολλούς τομείς. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι πλέον τραγικές.

Η καθυστερήσεις στο ζήτημα των προσλήψεων δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία, οδηγούν σε υποστελέχωση και εντατικοποίηση της εργασίας. Συνθήκες «ιδανικές» για την πρόκληση εργατικών ατυχημάτων.

Οι προσλήψεις προσωπικού είναι επιτακτική ανάγκη. Και αυτό το γνωρίζουμε όλοι καθώς υπάρχουν τομείς όπου οι ελλείψεις είναι τρομακτικές και η κατάσταση είναι στο «κόκκινο».



Είναι κοινό μυστικό ότι η ΔΕΗ πληρώνει τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια. Τελευταία προσπάθεια η επιβολή από την ΡΑΕ των δημοπρασιών ενέργειας από τη  λιγνιτική  και υδραυλική παραγωγή , τα λεγόμενα ΝΟΜΕ.

Ουσιαστικά πρόκειται για απροκάλυπτο «νταβατζηλίκι» …

Η ΔΕΗ θα είναι υποχρεωμένη να πουλά λιγνιτική και υδροηλεκτρική ενέργεια κάτω του κόστους σε ιδιώτες μέσω δημοπρασιών, και αυτό που θα γίνεται τελικά είναι να εκμεταλλεύονται τρίτοι  αυτό που παράγει η ίδια η Επιχείρηση. Επιβάλλοντας στη ΔΕΗ να πουλά την παραγωγή της με έκπτωση 30 έως 35% φθηνότερα στους ιδιώτες, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. 

Ο στόχος για «ανταγωνισμό» και «καλύτερες τιμές» στους καταναλωτές είναι …ανέκδοτο. Η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να ανεβάσει την τιμή της KWh και τα «σπασμένα» θα τα πληρώσουν για μια ακόμη φορά οι καταναλωτές.



Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,



Στη ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνουν η μείωση των εισοδημάτων μας, η αβεβαιότητα για το εργασιακό και ασφαλιστικό μας μέλλον και η κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων , μπορούμε να απαντήσουμε:

Συμμετέχοντας στους αγώνες του εργατικού κινήματος

Δυναμώνοντας τη φωνή των Σωματείων μας

Με Ενότητα μπορούμε να παλέψουμε για την ανατροπή αυτών των βάρβαρων πολιτικών και να ανοίξουμε το δρόμο για μια Κοινωνία Δικαιοσύνης και Αλληλεγγύης.



ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,



Η Ομοσπονδία μας για ένα μεγάλο διάστημα αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που είχαν αντίκτυπο σε μια σειρά από τομείς και δραστηριότητες.

Η τακτική ορισμένων Σωματείων-Μελών να αγνοούν τις καταστατικές τους υποχρεώσεις προκάλεσε οικονομική ασφυξία στην Ομοσπονδία ενώ τροφοδοτούσε διαλυτικά φαινόμενα σε μια κρίσιμη περίοδο τόσο για τα εργασιακά μας θέματα , όσο και για την γενικότερη πορεία του Ομίλου ΔΕΗ.

Παρ΄όλα αυτά τα εμπόδια το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας σε συνεργασία με την πλειοψηφία των Σωματείων ανέλαβε πρωτοβουλίες και συντόνισε τον αγώνα μας ενάντια στη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και στην πώληση του ΑΔΜΗΕ. Μια συνεργασία επιβεβλημένη για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα αλλά και εξαιτίας της αδυναμίας της ίδιας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να σηκώσει το οικονομικό βάρος της ενημέρωσης και των κινητοποιήσεων. 



Με την ολοκλήρωση των εργασιών του 36ου Συνεδρίου και τη συγκρότηση του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας, μπήκαν οι βάσεις για ένα νέο ξεκίνημα.

Μια νέα προσπάθεια που βασίζεται από τη μια πλευρά στη Διαφάνεια, τον Έλεγχο και το Νοικοκύρεμα των οικονομικών της Ομοσπονδίας και από την άλλη στην Οργανωτική ανασυγκρότηση ώστε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να γίνει περισσότερο αποτελεσματική προς όφελος των χιλιάδων εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ.

Επιδιώξαμε και ήδη έχουμε μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες της Ομοσπονδίας. Πρόσφατα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στην Πτολεμαΐδα πήραμε συγκεκριμένες αποφάσεις που ήδη υλοποιούνται.  Στόχος μας – και αυτό είναι δέσμευση- η λειτουργία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να είναι κρυστάλλινη.



Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Στις νέες συνθήκες χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή όλων μας. Όλων όσοι θέλουν και μπορούν. Αυτοί θα προχωρήσουν. Οι υπόλοιποι που δεν θέλουν, εκείνοι που αγνοούν τις αποφάσεις της πλειοψηφίας και ακολουθούν προσωπικές επιλογές δεν μπορούν να βάζουν εμπόδια και να υπονομεύουν τη συνολική προσπάθεια. 

Εξάλλου, στη διαδρομή των τεσσάρων δεκαετιών της ΓΕΝΟΠ σε όλους τους αγώνες και τις κατακτήσεις που είχαμε κοινός παρονομαστής ήταν η συντονισμένη Δράση και η Ενότητα.



Για το Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

 Ο Πρόεδρος       Ο Γ.Γραμματέας
              Σταμάτης Ρέλιας        Αντώνης Καρράς

3 σχόλια:

  1. άλλη μια απόδηξη οτι αυτή η γενοπ έχει ξεπουλήση τα πάντα, όπως και οι προηγούμενες διοικήσεις,,
    ,Διαπραγματεύσεις για νέα Συλλογική Σύμβαση στη ΔΕΗ, μισθούς και ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη,
    έτσι δεν είναι ο τύτλος του άρθρου--διαπραγμάτευσης της γενοπ αυτή την περίοδο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν ξεχνάμε την υπογραφή,, της πασκε δακε σαδ, για λύση του ασφαλιστικού, για δυο μηνιάτικα μπροστά ωστε να αγοράσουν οι εργαζόμενοι μετοχές της ΔΕΗ, (ΓΕΝΟΠ ΑΕΛΔΕ !!) για την τριχοτόμηση της ΔΕΗ στο συνέδριο του 2010 και ότι άλλο έκαναν οι πληοψηφίες της γενοπ για την διάλυση της ΔΕΗ, για τις μονάδες που έδωσαν σε λειτουργεία το 2011, σε κρίσιμο σημείο, της απεργίας τότε!!, ρε τι δούλεμα γίνετε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλήθειες για την ΔΕΗ
    Αλήθειες, που “κάποιοι” ή τις … “ξέχασαν”, ή τις κάνουν … “γαργάρα”, ή … περί άλλων τυρβάζουν !
    1. Τον Νοέμβρη του 2001 και ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί το ξεπούλημα της ΔΕΗ, με την μετοχοποίηση της Εταιρίας, η τότε πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, που αποτελούνταν από συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ (παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ), με … επείγουσα ανακοίνωση, κοινοποιεί στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, εγκύκλιο που τους καλεί να … τρέξουν να αγοράσουν μετοχές της εταιρίας !
    Πάρτε παρακάτω, μια … ιδέα της … εγκυκλίου αυτής :


    Και για όποιον συνεχίζει να κάνει πως δεν καταλαβαίνει, να πούμε ότι η αρχή του τέλους της Δημόσιας ΔΕΗ, ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ αυτή η πρώτη μετοχοποίηση, για την οποία έβαλαν “πλάτη” οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ !
    2. Το 2003, όταν η κυβέρνηση ξεκίνησε την λεγόμενη Β΄Φάση του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, με την τροποποίηση του Νόμου 2773/99 που αφορούσε την λεγόμενη απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς (πλήρη συμόρφωση των σχετικών Οδηγιών της ΕΕ), τι κάναν οι ίδιοι ως άνω συνδικαλιστές ;
    Σε συνεργασία με … συνοδοιπόρους τους της Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξη που δώσαν στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, ποσπάθησαν να εξωραίσουν την όλη κατάσταση και (αν και διαφωνούσαν με κάποια σημεία) στην ουσία συμφωνόντας με την λεγόμενο “υγιή ανταγωνισμό” και την “εξυπηρέτηση του λαού”, βάλαν για δεύτερη φορά “πλάτη” στην παράδοση της μισής και πλέον ΔΕΗ στα αδηφάγα ιδιωτικά συμφέροντα (Ομιλοι Μυτηλιναίου, Κοπελούζου, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, συμμαχικά σχήματα ΕΛΠΕ – Edison, Sorgenia – JP Αβαξ).
    3. Όλα έχουν την αφετηρία τους στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.
    Και όποιος νομίζει ότι “αμάν πια όλα τα θέματα στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τα ρίχουν οι κουκουέδες”, δεν έχει παρά να πάει να διαβάσει το σχετικό άρθρο (άρθρο 129β) και μετά τα λέμε !
    Φυσικά, την Συνθήκη του Μάαστριχτ, την έχουν ψηφίσει όλοι μαζί – ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ – και μάλιστα σήμερα κανένας τους δεν έχει πάρει αποστάσεις από αυτήν, την υποστηρίζουν ακόμα !
    4. Να αναφέρουμε το άρθρο 34 του Ν.2773/99, που υπερψήφισαν στη Βουλή τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι παρατάξεις τους στην ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, και που με αυτό δίνεται … προίκα στην ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ η περιουσία του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων !
    Ας μην μας κάνουν λοιπόν τον … καμπόσο, οι συνδικαλισταράδες και οι πολιτικάντηδες, της συγκυβέρνησης, αλλά κυρίως κάτι … Φωτόπουλοι και ΓΕΝΟΠ … που θα … σκίζαν δήθεν τα φύλλα επιστράτευσης !
    Κύριοι Φωτόπουλου και ΓΕΝΟΠ σιγά μην … σκίσετε κανένα … καλσόν !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News